Karl Marx: 1. mai 1969, De unge radikale studenter.
Harald Gulli
Fotoutstilling
I opprørets tid
Det er 1969. Harald Gulli er snart 23 år. Snart skal Neil Armstrong og Buzz Aldrin spasere på månen, mens Vietnamkrigen raser og Finn Kalvik finner seg sjæl. Derimot er det dokumentarfotografiet som opptar den unge Gulli mest av alt.
sissel@lomedia.no
Harald Gulli bestemmer seg for å dokumentere 1.mai 1969. I dag er han 67 år gammel og pensjonert grafisk designer. Men bildene fra den gang henger i inngangspartiet til Arbeiderbevegelsens Arkiv i Folkets Hus i Oslo. Utstillingen består av vel 40 svarthvitt fotografier, og med få unntak, fra 1. mai 1969.
Hans første store engasjement for fotografiet kommer fra Edward Steichens fotoutstilling – «The Family of Man» - hvor han fotograferte mennesker fra hele verden.
Etter at han er ferdig med militæret kommer fotointeressen for fullt. Han vansmektes på sosialøkonomistudiene på Blindern og satser på fotografering finansiert med drosjekjøring i stedet.
På 60-tallet blir han med i Oslo kameraklubb, og er med på dannelsen av “Fotogruppa Vaterland” og ungdomsaksjonen “Et sted å være”. Aksjonen holder til på gamle Vaterland skole. Senere får fotogruppa lokaler på Henie Onstad Kunstsenter. Gruppa avslutter i begynnelsen av 70-årene med en fotoutstilling der, og Harald Gulli blir innkjøpt av kunstsenteret.
– Det var stort, sier Harald Gulli i dag.
Inspirert av de kjente fotografene Henri Cartier Bresson, Robert Frank og Robert Capa. Og Capas mantra: «If your picture isn’t good enough, you aren’t close enough», blir en rettesnor.
Harald Gulli elsker Leica, vidvinkel og TriX svarthvitt film. Portretter tett på. Det er menneskene som er interessante.
1969.
Boreplattformen Ocean Viking finner olje i Nordsjøen. Klassekampen etableres. Richard Nixon blir valgt til president i USA og Woodstock-festivalen samler en halv million mennesker. ILO får Nobels fredspris.
Samorg og Arbeiderpartiet samler seg til møte og appeller på Youngstorget, mens Rød Front [(SUF) - senere SUF(ml)] går fra Solli plass mot Stortinget. Sosialistisk Folkepartis tilhengere samler seg foran Historisk museum og går ned Karl Johans gate til Stortorget.
– Det var en egen nerve der 1. mai. På Youngstorget var det folk som har levd et liv. På Stortorget var de unge, studentene fra etterkrigsgenerasjonen, som hadde sine teorier og politiske meninger, uten å ha opplevd det slitet og den dårlige behandlingen deres foreldregenerasjon hadde opplevd. Ungdomsopprøret og etterdønningene fra Paris året før var til stede også i Oslo, husker Gulli.
Anders Langes tilhengere – «hundeguttene» – er ute i gatene for å lage bråk.
– De ble kalt det, fordi Anders Lange drev kennel og var svært opptatt av hunder. De smelte av noen røykbomber på Stortorget og tente på plakater av Lenin, forteller Gulli.
Han tilbringer hele 1.mai 1969 på jakt etter motiver fra det ene demonstrasjonstoget til det neste.
Utstillingen henger fram til 1.mai i år, og Harald Gulli er deretter på jakt etter et annet egnet lokale for fotografiene.
Fotoutstilling av Harald Gulli, inngangen til Arbeiderbevegelsens Arkiv og bibliotek, Folkets hus, Oslo. Henger til 1.mai 2014.
Kontakt: harald@hgulli.no
Det var en egen nerve 1. mai
Fotoutstilling av Harald Gulli, inngangen til Arbeiderbevegelsens Arkiv og bibliotek, Folkets hus, Oslo. Henger til 1.mai 2014.
Kontakt: harald@hgulli.no
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin