JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Creo

Musiker fikk «La det swinge» på hjernen: – Er det en yrkesskade?

Hva gjør en musiker som har fått en melodi på hjernen? Jo, da kontakter man fagforbundet sitt og spør om hjelp.
Bao Nguyen er vokalist og gitarist Unfinished Buisness, her fra bandets opptreden på Ibsenhuset i Skien i mai i år.  Nguyen er også vokalist og gitarist i bandene Keira & Bao og Loose Ends.

Bao Nguyen er vokalist og gitarist Unfinished Buisness, her fra bandets opptreden på Ibsenhuset i Skien i mai i år. Nguyen er også vokalist og gitarist i bandene Keira & Bao og Loose Ends.

Kai Hansen


joran.gronstad@lomedia.no

Creo er forbundet for kunst og kultur og har cirka 11.000 medlemmer.

I sommer henvendte medlemmet Bao Nguyen seg til dem på messenger. Musikeren hadde spilt i et bryllup der «La det swinge» sto på spillelista.

Hele tre ganger ble Bobbysocks vinnersang fra Melodi Grand Prix i 1985 fremført. Det endte med at musikeren fikk sangen på hjernen i en hel uke etterpå.

– Kan det karakteriseres som en form for psykologisk yrkesskade, lurte Nguyen spøkefullt på.

Han fikk full støtte og trøst fra Creo.

– Huff! Dette høres i høyeste grad ut som en yrkesskade, uten at jeg kan garantere for at de er enige på Nav, svarer Creo.

Forbundet har faktisk et forslag og tilbud som kan hjelpe.

– Creo tilbyr våre medlemmer tilgang på både gruppeterapi og samtaleterapi, for det høres ut som om det behøves. Ta vare på deg selv, husk at neste gang kan det være Macarena eller Mambo No. 5!

Tilbudet om gruppeterapi og samtaleterapi har Creo hatt siden 2021. Da gjorde pandemien arbeidsforholdene til mange medlemmer ekstra utfordrende.

– Alle yrkesgruppene vi organiserer, alle aldre og alle kjønn har benyttet seg av tilbudet. Forbundsstyret har derfor vedtatt at dette skal bli et fast medlemstilbud, fortalte nestleder i Christine Thomassen til FriFagbevegelse etter pilotprosjektet var over.

Medlemmene betaler ikke fullpris for terapien, forbundet dekker deler av kostnadene.

Til FriFagbevegelse sier Bao Nguyen at henvendelsen var humoristisk ment.

– Men det hender at enkelte sanger setter seg etter slike jobber, uten at jeg kan si at det går ut over helsa, sier han.

Nguyen har ikke funnet det nødvendig å benytte seg av terapi-tilbudet ennå.


– Men jeg får etterspørre en samtaleterapi før jeg … mister all kontroll, ler Nguyen.

Han delte chatten med sine venner på Facebook. Det har også Creo-leder Hans Ole Rian gjort. I kommentarfeltene mangler det ikke på forslag til andre sanger som har en tendens til å sette seg på hjernen. Av de hyppigst nevnte er «Have you ever seen the rain», «Living next door to Alice», «Sweet Caroline», «Bombadilla Life», «I'm Gonna Be (500 Miles)» og «Mustang Sally».

Bao Nguyen med bandet Unfinished Buisness fra konsert på Ibsenhuset i Skien i mai 2024.

Bao Nguyen med bandet Unfinished Buisness fra konsert på Ibsenhuset i Skien i mai 2024.

Kai Hansen

Warning
Annonse
Annonse