Kun en forsvarskamp?
Blir fremtidens tarifforhandlinger kun en forsvarskamp for dagens rettigheter, spør historiker Harald Berntsen, og advarer mot et nytt solidaritetsalternativ.
I dag startet NHO-sjef John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen forhandlinger om Hovedavtalen, arbeidslivets grunnlov. Samtidig åpnet EL & IT Forbundet sin tredje landstariffkonferanse, denne gangen innen for IKT/Spekter-området. Harald Berntsen fikk æren av å åpne konferansen der grasrota i forbundet skal bli enige om prioriteringer foran neste års lønnsoppgjør. Og Berntsen synes lite om LO-lederens signaler om at et nytt solidaritetsalternativ kan være på trappene.
- LOs medlemmer må alltid stå fast på at bedrifter som ikke tåler kollektive avtaler ikke har livets rett. Men under mellomoppgjøret i år, opplevde vi en ny linje fra LO ved at man lokalt kunne forhandle vekk det generelle tillegget. Og nå åpner altså Roar Flåthen for et nytt solidaritetsalternativ, sier Berntsen.
Han synes dette er ekstra skummelt siden Sigbjørn Johnsen igjen er satt inn i finansministerstolen.
- Han har allerede uttalt at vi må bremse utgiftsveksten i offentlig sektor. Han vil ikke avvise endringer i sykelønnsordningen, og satt også ved makten ved forrige solidaritetsalternativ, sier Berntsen, og minner om at den samme Johnsen ledet utvalgsarbeidet som startet pensjonsreformen.
Fagbevegelsen rygger
Rådgiver Norvald Mo fra Fellesforbundet var ikke like negativ til et solidaritetsalternativ. Han viste til at Norge så langt har kommet godt ut av finanskrisen.
- Ser vi stort på det, har vi så langt ikke tapt noen kamper. Våre avtaler er ikke forringet ennå, men situasjonen er ikke lys ellers i Europa. Vi må derfor være forberedt på at vi kan få en tøffere kamp fremover, sier Mo.
Han viser til inntektene har sunket dramatisk i land som Tyskland. Der går fagbevegelsens nå inn for en lovfestet nasjonal minstelønn. I Sverige og Frankrike har man mange eksempler på at fagbevegelsens forhandler frem redusert arbeidstid, men uten lønnskompensasjon.
- Dette er en ren forsvarskamp for rettigheter og arbeidsplasser, sier Mo, som ikke var like bekymret for valget av finansminister.
- Jeg er glad for Sigbjørn Johnsen jeg. Jeg tror han kan vøre en bra mann å ha i disse tider, da det blir behov for både å bremse og omfordele i statsbudsjettets utgiftsside, sier Mo.
Kan være offensive
Leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT, Jan Olav Andersen, er også opptatt av det som skjer i Europa.
- Vi ser at medlemmene raser ut av fagbevegelsen og lønnsnivået går ned. Styrkeforholdet mellom partene i arbeidslivet er viktigere for velferden enn hvilket parti som sitter ved makten, sier han.
Samtidig presiserte han at lønnsmoderasjon tradisjonelt ikke har vært noen fordel for de lavlønte.
- Skal vi gå inn i et nytt solidaritetsalternativ må det derfor være under helt andre vilkår enn det var sist, sier han, og presiserer at det fint går an å drive aktiv tariffpolitikk i en tid med moderasjon.
- Å forsterke arbeidsmiljøloven gjennom våre tariffavtaler, må jo være en stor seier. På lang sikt er dette viktigere enn lønnskrav, og det kan også styrke fagbevegelsens makt, sier Andersen.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie