Kai Hovden" />

Norske arbeidsplasser

De ansattes innsats berget fabrikken og 80 arbeidsplasser. Nå havner den på norske hender

Det har vært kjempet en intens kamp for å bevare den farmasøytiske fabrikken Palla Pharma Norway AS i Kragerø.
Iherdig kamp for fabrikkens eksistens ble kronet med seier for de tillitsvalgte hos Palla Pharma. F.v.: Marianne Erlund, FLT, Catharina Sørlie Heiland, Tekna, Gro Anita Liane, NITO og Jørn H. Isaksen, Industri Energi.

Iherdig kamp for fabrikkens eksistens ble kronet med seier for de tillitsvalgte hos Palla Pharma. F.v.: Marianne Erlund, FLT, Catharina Sørlie Heiland, Tekna, Gro Anita Liane, NITO og Jørn H. Isaksen, Industri Energi.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Nå er de 80 arbeidsplassene reddet, mye takket være de ansattes innsats.

Da det ble klart at Palla Pharma var reddet fra konkurs, var det naturlig nok en gledens dag i Kragerø.

Ikke bare på selve fabrikken, men også i lokalmiljøet hvor dette er den største arbeidsgiveren etter kommunen.

Ristet Australia av seg

Palla Pharma har vært en veldrevet fabrikk i mange år, og den har sitt utspring fra Weiders Farmasøytiske som ble etablert i 1940. Med tiden ble dette til Weifa.

Fabrikken i Kragerø er den eneste i Norge som produserer smertestillende tabletter, og den eneste som produserer virkestoff til smertestillende legemidler i landet. Utfordringen har kommet fra utenlandske eiere, nærmere bestemt i Australia.

Etter at morselskapet ble satt under administrasjon i fjor, har mye handlet om å få hentet ut de resterende verdiene. Skulle fabrikken bestå, måtte nytt eierskap komme på banen, og her har de ansatte og deres tillitsvalgte spilt en sentral rolle.

Da vi besøkte fabrikken i midten av mars, kunne FLT-tillitsvalgt Marianne Erlund fortelle om forsiktig interesse fra én investor. 24. mars ble det klart at fabrikken var reddet.

– Vi har hatt allmøte og informert samtlige ansatte, kunne en svært fornøyd Erlund fortelle på telefon fra Kragerø.

Fra å ha én interessert investor, har redningsprosjektet vokst i løpet av få dager.

– Nå har vi en investorgruppe på sju-åtte stykker med oss, og i tillegg investerer mange av de ansatte i fabrikken, sa Erlund.

I tillegg har en bank kommet på banen. Palla Pharma vil nå bli et helnorsk selskap.

Bakgrunn: 80 årsverk og en tradisjonsrik fabrikk kan gå tapt i Kragerø

Flyt og flaks

Hovedgründer i prosjektet har vært tett på fabrikken de seneste ukene, og denne investorens entusiasme for prosjektet har altså smittet over på flere.

– Vi har hatt både flyt og litt flaks, kunne Jørn H. Isaksen, tillitsvalgt for Industri Energi slå fast.

Resultatet er at samtlige ansatte får være med videre.

– Man reduserer ofte bemanningen når man havner i situasjoner som den vi har vært i. Her har sju midlertidig ansatte gått over i faste stillinger, fortalte Isaksen.

– Nå pågår det intens jobbing for å skaffe råvarer til produksjonen før vi starter opp for fullt, supplerte Erlund.

Ettersom man sto i fare for at fabrikken skulle legges ned, har Palla Pharma den seneste tiden produsert seg tomme for råvarer mens man har avventet situasjonen. Men tilgangen på råvarer skal være god, ifølge de tillitsvalgte.

Aktuelt: Solveig og kjæresten Sondre sto begge i fare for å miste jobben. Så kom hjelpen fra uventet hold

På pub

Det ble både kake og alkoholfrie bobler da det ble klart at arbeidsplassene var berget torsdag 24. mars.

– Fredag reiste nesten hele staben på pub her i Kragerø, fortalte Isaksen.

Både ordføreren og næringssjefen i Kragerø var med på feiringen på fabrikken torsdag ettermiddag. De tillitsvalgte har hatt solid støtte fra lokalpolitikerne gjennom den tøffe tiden, og det har vært trukket i de trådene det har vært mulig å trekke i.

Men til sjuende og sist er det de ansatte selv som har reddet fabrikken.

– Uten andre investorer ville det ikke gått. Vi har fått positiv respons når vi har tatt kontakt, og i tillegg har dette vært backet opp med enorm vilje til å investere fra de ansatte, fortalte Erlund.

75 prosent av de ansatte har investert i fabrikken, noe som fører til at de sitter med en eierandel på mellom seks og ti prosent.

– De fortjener all honnør. De har stått på og jobbet gjennom denne tøffe tiden. Denne fabrikken er for god til å legges ned, slo de tillitsvalgte fast.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse