KAN FÅ FØLGER: Så lenge kontrollørene er på reisetid, gjelder ikke arbeidsmiljøloven. Det kan få følger for forsikringsdekning deres, og gå ut over hviletidsbestemmelsene de selv er ute og kontrollerer at andre overholder, ifølge FLT-tillitsvalgt Jim Evensen.
Kai Hovden
Reisetid og overtidsbetaling:
Kontrollørene i Vegvesenet må fortsatt sloss for å få overtidsbetalt
Inspektørene i Statens vegvesens utekontroll på Svinesund får ikke overtidsbetalt for den ekstra tida de bruker på å avverge trafikkfarlige situasjoner på vei til og fra stasjonene. Vegvesenet mener de må klare seg med reisetid.
kai.hovden@lomedia.no
Som vi har skrevet om tidligere, er det uenighet om hva kontrollørene skal føre på timelistene når de kjører til og fra kontroller.
Kontrollørene på Svinesund har oppmøtested der, men bemanner også kontrollstasjonen på Ørje og har kontroller langs veien.
Kjøring til og fra Ørje skal gjøres i arbeidstiden, slik at betalingen bli deretter. Problemet oppstår blant annet når det stoppes et vogntog med store feil og mangler like før kontrollørene skal kjøre tilbake til basen, eller når de må gripe inn i forbindelse med hendelser langs veien.
De vil ha overtidsbetalt for kjøringen tilbake, mens Vegvesenet mener de skal ha betalt for reisetid.
Ta med papirene
En eventuell anmeldelse på grunn av feil og mangler på et vogntog tar tid å ferdigstille for kontrollørene.
– Vi kunne valgt å kjøre tilbake til vanlig tid og tatt med oss papirene til Svinesund. Sitter vi der og gjør anmeldelsen ferdig, utløser det overtid, forklarer Jim Evensen, FLT-tillitsvalgt og kontrollør på Svinesund.
I så tilfelle er det fritt frem for vogntogsjåføren å kjøre videre, og trafikksikkerheten svekkes.
– I verste fall risikerer vi at samme sjåfør og samme vogntog kommer tilbake over grensen etter en tid, med de samme feilene og/eller manglene, påpeker Evensen.
Kontrollørene mener det er rimelig at de i slike, og enkelte andre tilfeller, får overtidsbetalt.
– Vi er ikke ute etter å melke systemet, men mener vi har krav på overtidsbetaling, sier Evensen.
p
Han forteller også at deres leder på Svinesund ønsker at kontrollørene skal bruke reisetid til og fra kontroller på Ørje, også når det ikke oppstår situasjoner de må ta tak i like før man skulle kjørt tilbake til Svinesund på reisetid.
– Det betyr i praksis at vi får to og en halv time lengre dager når vi bemanner stasjonen på Ørje, sier Evensen.
Ikke fritid
Kontrollørene er i uniform, kjører uniformert bil og er tilgjengelige for arbeidsgiver når de kjører til og fra kontroll.
– I tillegg griper vi selvsagt inn underveis dersom det oppstår situasjoner som tilsier at vi skal det, understreker Evensen.
Bruken av tjenestebil er i tillegg underlagt strenge regler.
– Er vi på reisetid, har vi i praksis fri. Men det er ikke anledning til å bruke tjenestebilen til private ærend, så man kan jo spørre seg om dette kan defineres som fritid, sier Evensen.
Han understreker at det ikke oppleves som greit for kontrollørene å måtte skrive reisetid frem til det skjer noe, eller de kommer frem til kontrollplassen, for så å skrive arbeidstid.
– Vi vil ha betalt for den tiden vi blir pålagt utenfor turnusen, og vi vil overholde hviletidsbestemmelsene, sier Evensen.
Ingen endring av praksis
Statens vegvesen har sett nærmere på hvordan rettsvesenet har tolket andre saker om arbeidstid og reisetid i den seneste tiden. Et tilfelle er en høyesterettsdom hvor en politimann som reiste til og fra væpnede oppdrag, fikk vurdert hvorvidt dette skulle være reisetid eller arbeidstid.
p
Ut fra Vegvesenets vurdering kan man lese at dette ikke har direkte innvirkning på hvordan etaten skal tolke forholdet mellom reisetid og arbeidstid.
«Dommen gir noen føringer på hva som ligger i begrepet ‘arbeidstid’ i arbeidsmiljølovens kapittel 10, men er tydelig på at dommen ikke er avgjørende for vurderingen i forhold til andre bestemmelser», står det å lese i vurderingen vi har fått tilgang til.
Det påpekes videre at Høyesterett ikke har vurdert Hovedtariffavtalens bestemmelser i denne dommen, men tatt utgangspunkt i Arbeidstidsbestemmelser for politi- og lensmannsetaten, som er en selvstendig tariffavtale.
«(Det er) ingenting som tilsier at vi skal endre praksis i forhold til godtgjørelse for reisetid i Hovedtariffavtalens fellesbestemmelser paragraf åtte», skriver Vegvesenet.
– Dette er ikke spesielt hyggelig lesing. Vi kjører tjenestebil og stopper biler langs veien. I tillegg må vi være på jobb uten å få lønn for det. Slik det er nå, mister vi tillegg på femti eller hundre prosent tillegg, avhengig av når på dagen det er, sier Evensen om Vegvesenets vurdering.
Kontrollørene opplever at etaten har strammet inn praksis og blitt mindre fleksibel i tolkningen av avtaleverket.
Kan få følger
Evensen mener man må se helheten i systemet, slik det praktiseres i dag.
– Ved å måtte kjøre tilbake til oppmøtestedet på reisetid, er vi teknisk sett ikke på jobb lenger. Det kan få store følger for oss, påpeker han.
p
– På reisetid er vi unntatt arbeidsmiljøloven, som blant annet har bestemmelser om hviletid. Resultatet kan i verste fall være at vi får alt for lite hviletid mellom skift, og dermed selv utgjør en sikkerhetsrisiko i trafikken, utdyper Evensen.
Han får støtte av Alf Edvard Masternes, som er leder av FLT i Statens vegvesen.
– Reisetid i staten betales time for time, og uten overtidsbetaling. Det er her utfordringen oppstår. Saken er jobbet med i mange år, og det er ikke bare våre medlemmer som er rammet av tolkningen, sier Masternes.
Han forteller at det forventes at Vegvesenets folk som kjører i uniform og i uniformert bil, griper inn ved ulykker og liknende i trafikken.
– Da må den ansatte som er på reisetid ta kontakt med sin leder for eventuelt å bli pålagt overtid, forklarer Masternes.
Skulle man bli skadet i forbindelse med en slik hendelse, mens man er på reisetid, kan man risikere utfordringer på forsikring i Statens pensjonskasse (SPK), ifølge Masternes.
Må løftes videre
Masternes har vært i kontakt med andre forbund under LO Stat-paraplyen, NAF og NTL, som også organiserer innenfor Vegvesenet. Her er det enighet om at man må få løftet denne problematikken videre.
– Det spesielle er at det er LO Stat som er part i tariffavtalen i staten, og dermed er det der man må ta tak i dette. Jeg kan love at vi vil gjøre hva vi kan for å løfte dette videre i forbindelse med den forestående tariffrevisjonen, sier Masternes.
– Det er absolutt på tide å få alle vinklinger avklart, slik at ikke ulike oppfatninger og tolkninger ødelegger arbeidsmiljøet, avslutter Masternes.
Vi vil ha betalt for den tiden vi blir pålagt utenfor turnusen, og vi vil overholde hviletidsbestemmelsene.
Jim Evensen
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen