FORBANNET: LO-sekretær Are Tomasgard har sett seg lei på festtaler om trepartssamarbeid og arbeidstakerrepresentasjon. Uten en reell plass ved bordet når kursen for det grønne skiftet stakes ut, vil ikke Tomasgard og LO ta ansvar for at vi klarer å gjennomføre den største omstillingen i moderne tid.
Kai Hovden
LO-sekretær kritisk til at fagbevegelsen ikke fikk plass i utvalg om «det grønne skiftet»: – Det er en provokasjon
Omstilling til grønnere industri var blant hovedpunktene da FLT inviterte til møte under Arendalsuka. LO-sekretær Are Tomasgard var blant innlederne, og med knyttneven i bordet krevde han at fagbevegelsen må få en plass når omstillingen skal diskuteres.
kai.hovden@lomedia.no
Det var tydelig å se at Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) hadde truffet blink med tematikken da arrangementet startet i Arendal. Den korona-tilpassede kapasiteten i lokalet ble raskt fylt opp, og Are Tomasgard hadde straks publikum i sin hule hånd.
LO-sekretæren hadde nylig vært ute i media og kritisert sammensetningen av et utvalg som skal se på det avgjørende grønne skiftet.
– Dette utvalget er kjemisk fritt for arbeidstakerrepresentasjon. Dersom vi ikke blir tatt med rundt bordet – hvordan forventer man da at vi skal forankre arbeidet med det grønne skiftet blant medlemmene våre? Hvordan skal vi kunne være ambassadører for det som kommer ut i andre enden av dette arbeidet, om vi ikke er med? spurte Tomasgard.
Med en solid knyttneve i bordet advarte han det politiske miljøet.
– Det er en provokasjon at vi ikke er med. Partene i arbeidslivet, trepartssamarbeidet, er grunnmuren for den utviklingen vi skal inn i. Ja, så faen ta meg – sett oss da også ved bordet, så skal vi ta ansvar. Hvis ikke, tar vi heller ikke ansvaret, kunngjorde Tomasgard.
LO og NHO: Ber om krafttak for industri og klima
Krever helhetlig tenkning
Før denne kraftsalven hadde LO-sekretæren gitt publikum en historisk leksjon i hvordan norsk industri ble bygget opp og hvordan ressursene har vært forvaltet. Dette danner grunnlaget for det skiftet vi nå må gjennomføre.
– LO-paraplyen omfatter i dag 970 000 medlemmer. Den illustrerer rammene for det vi snakker om. Industripolitikk er ikke noe som foregår i en sektor for seg selv, i et vakuum atskilt fra resten av samfunnet, slo Tomasgard fast.
Han pekte på at LO representerer medlemmer i alle samfunnssektorer, og at man derfor må bort fra den såkalte silotenkningen om man skal få til det nødvendige grønne skiftet.
– Når vi skal drive industripolitikk, må noe ligge fast. Det er ikke mulig å drive industri i verdenstoppen, dersom vi ikke har standarder som et sterkt offentlig tjenestetilbud som ivaretar de helt grunnleggende tingene i livene våre, sa Tomasgard.
Her trakk han fram hvor avgjørende det er for oss å vite at våre nære og kjære får det helsetilbudet som trengs, at barna blir ivaretatt i barnehagen og at samfunnet stiller opp med et godt utdanningstilbud.
– Slik løste man det i primærsamfunnet, men da tok man seg av dette hjemme på gårdene. Det opptok nesten all tiden til folk, med unntak av det som var igjen til å gå ut på jordene, illustrerte Tomasgard.
Når vi nå skal strekke oss lenger både når det kommer til kompetanse og teknologi, må disse viktige elementene være på plass.
– Når vi snakker om industripolitikk, snakker vi om å ha med oss hele denne tankegangen, sa LO-sekretæren.
Kompetansemiljøene som er bygget i den første industrialiseringsepoken har utviklet seg til kraftsentre rundt om i hele Norge. Slik Tomasgard ser det, har dette rammet inn livene til folk, ved at de nødvendige tilbudene for et trygt liv er lagt til disse stedene. Slik vil han også ha det etter det grønne skiftet.
Mye lest: Tillitsvalgt Nicolai blankt frifunnet for erstatningsansvar. Dommen blir anket
Holdt hånden over EØS-avtalen
– Skal vi sikre industrien, må vi ikke glemme at den trenger et marked. Mellom 70 og 80 prosent av det vi selger fra prosessindustrien, går til de europeiske landene. Da må vi ha en stabilitet og forutsigbarhet for at vi skal kunne konkurrere på like vilkår, understreket Tomasgard da han gikk videre til å snakke om EØS-avtalen.
Han advarte kraftig mot å skulle gjøre endringer i dette avtaleverket, og viste til at det handler om mer enn markedstilgang.
– Det er knalltøff konkurranse om investeringsmidlene, og her er risiko en viktig faktor. Skal vi da begynne å endre på en avtale som gir industrien vår forutsigbare rammevilkår til de viktigste markedene? Det vil i alle fall ikke bidra til å senke risikoen, sa Tomasgard.
For å få fram de nye næringene vil det kreves massive investeringer, ifølge Tomasgard.
– Hovedsatsingsområdene vi peker ut i vår industriplattform er batteriteknologi, havvind og hydrogen. Dette skal bygges på skuldrene av den eksisterende industrien, og da kreves det store investeringer, understreket han.
Trenger fagarbeideren
Ifølge Tomasgard vil det grønne skiftet omfatte nær sagt alt vi produserer, og skal vi lykkes med dette er kompetanse helt avgjørende.
– Vi kommer til å mangle om lag 100 000 fagarbeidere ifølge Statistisk sentralbyrå. Batterifabrikkene, slik som den som skal etableres rett utenfor Arendal, trenger alt fra doktorgrader til fagarbeidere, men aller flest av dem som velger yrkesrettet utdanning, minnet Tomasgard om.
Organiseringen og samhandlingen vi allerede har i den norske industrien vil være avgjørende for å lykkes.
Mye delt: Tidligere ansatt i Statens vegvesen varsler om juks
– I Norge snakker ingeniøren med forskeren, forskeren snakker med operatøren og operatøren snakker igjen med ingeniøren. Det gjør oss vært gode på kontinuerlig forbedring. Skal vi klare å utvikle kompetansen, må den verdensledende delen av industrien vår, hvor vi har investert i moderne teknologi for fremtiden, også åpnes opp for studiestedene, mente Tomasgard.
Han ser for seg en kompetanseflyt mellom industri og akademia hvor også de som arbeider i industrien har sin naturlige plass på studiestedene.
– Jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å klare å gjennomføre det grønne skiftet, men det vil kreve samhandling, understreket Tomasgard.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen