Legger ikke fram notat
Sp-leder Liv Signe Navarsete forsikrer at alle opplysninger om den omstridte og ulovlige pengestøtten er på bordet, men hun nekter å utlevere et internt dokument til kontrollkomiteen på Stortinget.
På tampen av høringen tirsdag ble hun presset av saksordfører Per-Kristian Foss (H) for å offentliggjøre et dokument til partiets arbeidsutvalg, gjerne i sladdet versjon for å skjule innsyn i rene partisaker.
Men partilederen var urokkelig. Hun sa at alle opplysningene i dokumentet om pengegavene var kjent fra tidligere og at dokumentet inneholder interne strategier som Sp ikke ser noen grunn til å dele med andre.
– Det vil være å krysse en grense for hva som er interne dokumenter, dersom vil skulle legge fram dette, sa Navarsete.
Foss mener at den manglende viljen styrker mistanken om at Navarsete visste om pengegavene på et langt tidligere tidspunkt enn det hun selv har innrømmet.
Burde ha delt info
Under spørrerunden erkjente Navarsete nok en gang at hun burde ha informert andre Sp-statsråder om pengestøtten til prosjektet om fornybar energi.
Som forklaring forsøkte hun å tegne et bilde av prosjektet som noe som lå på siden av partiets arbeid, et oppdrag som skulle drives fram av nøytrale fagfolk, nærmest utenfor den politiske sfære
– Det er vel og bra at hun innrømmer sin feilvurdering, men det virker litt konstruert å distansere prosjektet fra partiet. Tidligere har vi fått inntrykk av fornybar energi var midt i Sps interessefelt, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).
Opposisjonen fester fortsatt ikke lit til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens forklaring om at han overhodet ikke hadde kjennskap til pengegavene på 700.000 kroner fra to kraftselskaper.
Foss finner det stadig like usannsynlig at en statsråd ikke hadde kjennskap til et prosjekt som til de grader burde ligge innenfor hans område.
Olje- og energiministeren fastholdt i sin forklaring at det ikke er belegg for å hevde at Eidsiva Energi og Troms Kraft fikk konsesjoner som gjenytelse for pengestøtte.
Kjente ikke
– Verken gjennom e-poster eller på annen måte, skriftlig eller muntlig, er jeg blitt gjort kjent med pengegavene. Dem fikk jeg først vite om i september i år da Statistisk sentralbyrå la fram tall om partistøtte. Fornybarprosjektet til Sp er ikke noe tema for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, framholdt Riis-Johansen.
Anundsen mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål og at Riis-Johansen ikke klarte å gi en overbevisende framstilling av sin egen befatning med pengesaken. Han synes olje- og energiministeren ga en svak vurdering av habilitetsproblematikken, men han innrømmer at de politiske konsekvensene blir små for de to statsrådene. Det er ikke flertall for straffereaksjoner av noe slag.
KrFs Hans Olav Syversen sier at komiteen ikke har grunnlag for å mene at Riis-Johansen lyver, men mener at han utviser en politisk uvitenhet som er utillatelig.
– Kritikken gjelder særlig det forhold at han synes å være uvitende om innholdet i en rekke e-poster fra partiets generalsekretær. Det er på grensen til å være ignorant, sier Syversen.
Habilitet
Riis-Johansen sa han hadde bedt om en habilitetsvurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet, fordi det ble reist tvil om hvorvidt det var vikarierende motiver for å tildele Eidsiva Energi og Troms Kraft konsesjoner.
Han betegnet dette som selve kjernen i saken og fastholdt at Stortinget skal være trygg på at beslutninger i departementet tas på nøytralt og faktabasert grunnlag.
– Det har ikke vært noen skjulte motiver eller usunne koblinger i denne saken, framholdt Riis-Johansen.
På spørsmål fra partikollega Ola Borten Moe om departementets rolle i fornybarprosjektet, svarte olje- og energiministeren at den er ikke-eksisterende.
– Jeg har aldri vært engasjert i den økonomiske biten av prosjektet. Det har aldri vært noen samtale mellom Egeberg og meg om hvordan prosjektet skulle organiseres og finansieres. Generelt sett har jeg ikke befattet meg med fornybarprosjektet, svarte Riis-Johansen. (ANB-NTB)
Mest lest
– Jeg har vært borti mye rart i arbeidslivet. Men at jeg ikke får lønn og at jeg neste måned må dekke opp for en gjeld til arbeidsgiveren. Det var nytt, sier Isabelle Villanger.
Brian Cliff Olguin
Da Isabelle skulle få lønna si, fikk hun beskjed om at hun skyldte arbeidsgiveren penger
OPPRØRT: – Jeg er lei meg for at min arbeidsplass er blitt et sånt drittsted, sier Ellen Hoenvoll.
Brian Cliff Olguin
Ellen mistet jobben etter 23 år: – Lei meg for at min arbeidsplass er blitt et sånt drittsted
– Noen må tørre å ta ansvar og si at nok er nok. Kommunene klarer ikke disse utgiftene alene – de har ikke sjans, sier Frode Engen i Arbeidsmandsforbundet.
Colourbox
Varsler sjokkpriser for vann og avløp: – Noen må tørre å si at nok er nok
– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.
Leif Martin Kirknes
Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Jo-Amund Granheim, tillitsvalgt på lakseslakteriet Salmosea utenfor Rørvik i Nærøysund kommune.
Erlend Angelo
112 ansatte mister jobben på slakteri: – Jeg fikk jo rett, dessverre
Roy Ervin Solstad
Slakter nytt EU-forslag: Fire av fem kan slutte
– Vi har satt opp prisene våre, men konkurransekrafta går ned, sier direktør i Hexagon Ragasco, Skjalg Stavheim.
Herman Bjørnson Hagen
Denne sjefen blir med når de ansatte streiker
Du risikerer å bli en lønnstaper også i år dersom arbeidsgiversida får det som de vil.
Jan-Erik Østlie
NHO-topp spår hvor mye du vil få i lønn i år
Lønnsveksten må ikke bidra til dårligere konkurransekraft for næringslivet, mener NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Herman Bjørnson Hagen
Dette krever NHO i årets lønnsoppgjør
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.
Hanna Skotheim
Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
Hanna Skotheim
Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
Familiebedriften i Damaskus ble bombet sønder og sammen. Nå styrer Abdu Albizreh sjokolademaskinene på Nidar i Trondheim.
Martin Guttormsen Slørdal
Bomber ødela sjokoladefabrikken deres. Nå har familien store ambisjoner i Norge
Amin Shahbazi er bekymret for hva som skal skje med jobben hans framover. (Arkivbilde)
Ole Palmstrøm
Amin og kollegaene kan miste jobben på Nasjonalmuseet
Først går det ned - så går det opp igjen, om prognosene fra SSB slår til.
André Kjernsli
Slik blir økonomien din framover, i følge prognoser fra SSB
Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen vil ha et hurtigarbeidende utvalg som kan finne ut hvordan «sliterne» kan få en bedre pensjon. Arbeiderpartiet svarer at regjeringa kommer med forslag til dette til høsten.
Erlend Angelo
Rødt vil ha hurtigutvalg som skal finne pensjonsløsning for «sliterne»
Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitter med nøkkelen til enighet i årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.
Leif Martin Kirknes