Legger ikke fram notat
Sp-leder Liv Signe Navarsete forsikrer at alle opplysninger om den omstridte og ulovlige pengestøtten er på bordet, men hun nekter å utlevere et internt dokument til kontrollkomiteen på Stortinget.
På tampen av høringen tirsdag ble hun presset av saksordfører Per-Kristian Foss (H) for å offentliggjøre et dokument til partiets arbeidsutvalg, gjerne i sladdet versjon for å skjule innsyn i rene partisaker.
Men partilederen var urokkelig. Hun sa at alle opplysningene i dokumentet om pengegavene var kjent fra tidligere og at dokumentet inneholder interne strategier som Sp ikke ser noen grunn til å dele med andre.
– Det vil være å krysse en grense for hva som er interne dokumenter, dersom vil skulle legge fram dette, sa Navarsete.
Foss mener at den manglende viljen styrker mistanken om at Navarsete visste om pengegavene på et langt tidligere tidspunkt enn det hun selv har innrømmet.
Burde ha delt info
Under spørrerunden erkjente Navarsete nok en gang at hun burde ha informert andre Sp-statsråder om pengestøtten til prosjektet om fornybar energi.
Som forklaring forsøkte hun å tegne et bilde av prosjektet som noe som lå på siden av partiets arbeid, et oppdrag som skulle drives fram av nøytrale fagfolk, nærmest utenfor den politiske sfære
– Det er vel og bra at hun innrømmer sin feilvurdering, men det virker litt konstruert å distansere prosjektet fra partiet. Tidligere har vi fått inntrykk av fornybar energi var midt i Sps interessefelt, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).
Opposisjonen fester fortsatt ikke lit til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens forklaring om at han overhodet ikke hadde kjennskap til pengegavene på 700.000 kroner fra to kraftselskaper.
Foss finner det stadig like usannsynlig at en statsråd ikke hadde kjennskap til et prosjekt som til de grader burde ligge innenfor hans område.
Olje- og energiministeren fastholdt i sin forklaring at det ikke er belegg for å hevde at Eidsiva Energi og Troms Kraft fikk konsesjoner som gjenytelse for pengestøtte.
Kjente ikke
– Verken gjennom e-poster eller på annen måte, skriftlig eller muntlig, er jeg blitt gjort kjent med pengegavene. Dem fikk jeg først vite om i september i år da Statistisk sentralbyrå la fram tall om partistøtte. Fornybarprosjektet til Sp er ikke noe tema for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, framholdt Riis-Johansen.
Anundsen mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål og at Riis-Johansen ikke klarte å gi en overbevisende framstilling av sin egen befatning med pengesaken. Han synes olje- og energiministeren ga en svak vurdering av habilitetsproblematikken, men han innrømmer at de politiske konsekvensene blir små for de to statsrådene. Det er ikke flertall for straffereaksjoner av noe slag.
KrFs Hans Olav Syversen sier at komiteen ikke har grunnlag for å mene at Riis-Johansen lyver, men mener at han utviser en politisk uvitenhet som er utillatelig.
– Kritikken gjelder særlig det forhold at han synes å være uvitende om innholdet i en rekke e-poster fra partiets generalsekretær. Det er på grensen til å være ignorant, sier Syversen.
Habilitet
Riis-Johansen sa han hadde bedt om en habilitetsvurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet, fordi det ble reist tvil om hvorvidt det var vikarierende motiver for å tildele Eidsiva Energi og Troms Kraft konsesjoner.
Han betegnet dette som selve kjernen i saken og fastholdt at Stortinget skal være trygg på at beslutninger i departementet tas på nøytralt og faktabasert grunnlag.
– Det har ikke vært noen skjulte motiver eller usunne koblinger i denne saken, framholdt Riis-Johansen.
På spørsmål fra partikollega Ola Borten Moe om departementets rolle i fornybarprosjektet, svarte olje- og energiministeren at den er ikke-eksisterende.
– Jeg har aldri vært engasjert i den økonomiske biten av prosjektet. Det har aldri vært noen samtale mellom Egeberg og meg om hvordan prosjektet skulle organiseres og finansieres. Generelt sett har jeg ikke befattet meg med fornybarprosjektet, svarte Riis-Johansen. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB