JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner på jumboplass i finans

– En pinlig jumboplass, sier HK-leder Trine Lise Sundnes om lønnsforskjellen mellom menn og kvinner i finansnæringen.
Kvinner tjener i gjennomsnitt 74,1 prosent av det menn tjener i finansnæringen.  HK-leder Trine Lise Sundnes  mener man bør endre forhandlingssystemet

Kvinner tjener i gjennomsnitt 74,1 prosent av det menn tjener i finansnæringen. HK-leder Trine Lise Sundnes mener man bør endre forhandlingssystemet

Morten Hansen

may.berg@lomedia.no

Finansnæringen har hatt størst lønnsutvikling, men er også den næringen hvor lønnsforskjellene er størst. Kvinner tjener i gjennomsnitt 74,1 prosent av det menn tjener. Næringa har også størst lønnsspenn mellom de lavest lønte og de høyest lønte.

– Selv om vår bransje har den sterkeste lønnsutviklinga av alle bransjer, er det store grupper som ikke er med på lønnsfesten. Noen har til og med hatt en negativ lønnsutvikling. Hvordan skal vi snu dette, spurte HK-leder Trine Lise Sundnes, da hun åpnet Finanskonferansen.

Vil legge mer til sentrale oppgjør

Svaret er å gjøre noe med forhandlingssystemet, ifølge Sundnes. Det skiller seg fra alle andre forhandlingsområder i arbeidslivet.

– Et hovedgrep for å få mindre spenn i lønnsutviklinga, vil være å gi sentrale lønnsoppgjør større betydning, slik at det legges flere premisser inn mot lokaloppgjøret. Lokale tillitsvalgtes posisjon må styrkes. Rettferdig lønnsdannelse er vår høyeste prioritet innenfor næringen. Jeg har gledet meg til å utfordre dere på dette området, sa Sundnes.

Ingen av de andre innlederne tok den ballen.

Advarte mot outscourcing

Hun advarte også finansnæringen imot å flytte stadig mer av arbeidsoppgavene ut av landet.

– Næringen bør ikke tømme landet for regnskapskompetanse. Jeg oppfordrer til samfunnsansvar, sa Sundnes.

«Internasjonal arbeidsdeling»

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreuzer, var den eneste igjen i panelet til å svare for næringen. Han kaller det «internasjonal arbeidsdeling».

– Jeg ser at det ikke er helt uproblematisk, men vi skyter oss i foten om vi sier at dette vil vi ikke være med på. Over tid vil det undergrave konkurransen, sa Kreutzer.

Kreutzer skrøt av samarbeidet med de tillitsvalgte:

– Det er en av styrkene til norsk finansnæring, at vi har gode relasjoner og samtaler med tillitsvalgte, sa Kreutzer, som sa seg enig med Sundnes i at bonussystemet i finansnæringen kan være problematisk.

Andre saker fra finanskonferansen:

Bankene ønsker harmoni | Siv Jensen: – Ingen grunn til at rentene er så høye som nå | Siv og Rune enige om fleksible krav til boliglåntakerne

Finanskonferansen:

Årlig konferanse, arrangert av LO Finans.

Årets tema: Rammevilkår i endring - hvilke konsekvenser får dette for banker, kunder og ansatte?

Tid og sted: Oslo Kongressenter, Folkets Hus, Oslo 28. januar

Annonse
Annonse

Finanskonferansen:

Årlig konferanse, arrangert av LO Finans.

Årets tema: Rammevilkår i endring - hvilke konsekvenser får dette for banker, kunder og ansatte?

Tid og sted: Oslo Kongressenter, Folkets Hus, Oslo 28. januar