JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i oljeservicesektoren:

– Permitteringer brukes nå som en dårlig fordekt arbeidskamp

Over 1.700 ansatte vil i løpet av uken være permittert som følge av oljestreiken, opplyser Rederiforbundet.
RYDDIGERE MED LOCKOUT: Forbundsleder Ommund Stokka i Industri Energi mener arbeidsgiversiden bruker streiken som påskudd for å permittere.

RYDDIGERE MED LOCKOUT: Forbundsleder Ommund Stokka i Industri Energi mener arbeidsgiversiden bruker streiken som påskudd for å permittere.

Jan-Erik Østlie

Onsdag ble 350 ansatte i Baker Hughes, Schlumberger og Halliburton permittert, noe som ifølge Norsk olje og gass er et resultat av streiken som startet 21. september.

Rederiforbundet opplyser at sju rigger er tatt ut av drift siden streiken startet, og at ti rigger vil være ute av drift i løpet av uken. Da vil flere enn 1.700 ansatte være permittert.

• – Mexicanske bølletilstander i olja

– Streiken kommer på verst tenkelige tidspunkt i et allerede krevende marked med lave rater og mange rigger i opplag, sier direktør Pål Tangen i Rederiforbundet.

Han sier riggselskapene ikke er part i konflikten, men at de rammes hardt som uskyldig tredjepart.

– Dette kan få langsiktige konsekvenser for norsk riggnæring, både for selskaper og ansatte. Vi legger til grunn at partene er dette ansvaret bevisst, sier Tangen.

Forbundsleder Ommund Stokka i Industri Energi, som organiserer ansatte innen olje- og gassindustrien, er ikke fornøyd med situasjonen. Han mener motparten Norsk olje og gass bruker permitteringer som arbeidskamp, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vår oppfatning er at flere enn nødvendig er permittert, og at permitteringer nå brukes som en dårlig fordekt arbeidskamp. Det hadde vært ryddigere med en lockout. Blant annet er mange lærlinger permittert, sier Stokka.

– Derfor ble det streik i oljeserviceavtalen

Norsk olje og gass svarer at dersom de tillitsvalgte mener det er noe galt med permitteringsuttaket, bør de ta det opp med ledelsen i den enkelte bedriften. De tilbakeviser at lærlinger er berørt.

– Verken Baker Hughes, Halliburton, Schlumberger, Oceaneering eller Oceaneering Asset Integrity har permittert lærlinger som følge av streiken, opplyser informasjonssjef Øyvind Knoph Askeland i Norsk olje og gass til NTB.

Over 300 oljeserviceansatte er tatt ut i streik etter at det ble brudd i meklingen natt til onsdag i forrige uke.

Norsk olje og gass, som representerer 49 olje- og gasselskaper og 59 leverandørbedrifter på norsk sokkel, mener streiken er unødvendig og har omtalt kravene fra fagforeningen som «urimelig høye». De påpeker at de tilbød motpartens medlemmer på oljeserviceavtalen en økning i årslønnen på nivå med frontfaget.

– Bedriftene har det allerede økonomisk utfordrende. Vi synes det er svært beklagelig at bedrifter og ansatte havner i en slik situasjon at arbeidsplasser settes i fare, sa forhandlingsleder Jan Hodneland onsdag.

Industri Energi tapte i Arbeidsretten, men forbereder streik

Tidligere i år ble det enighet om sokkeloppgjøret og brønnserviceavtalen.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Warning
Annonse
Annonse