ETTERLYSER SKATTEPENGER: Fanny Voldnes leder samfunnsøkonomisk avdelig i Fagforbundet, som krever større åpenhet rundt velferdssekskapenes finansielle transaksjoner. Her utenfor sykehjemmet Tåsen Helsehus, drevet på oppdrag av Oslo kommune av Norlandia.
Tri Nguyen Dinh
Norlandia krangler med Fagforbundet:
– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer
Norlandia Care og andre selskaper overfører store verdier til private formuer, ifølge revisor Fanny Voldnes i Fagforbundet. Tull og tøys, svarer Norlandia-eier Kristian Adolfsen.
edv@lomedia.no
Norlandia Care Group, motoren i forretningsimperiet Adolfsen-gruppen, er ifølge revisor Fanny Voldnes i Fagforbundet et eksempel på hvordan tallrike selskaper settes opp i en kompleks eierstruktur med hensikt å berike eierne.
– Dette er fullt lovlig. Men det bør ikke ha noen legitimitet blant vanlige skattebetalere, sier Voldnes til LO-Aktuelt.
Hun leder Samfunnsøkonomisk enhet i Fagforbundet.
• Slik tjener de private på eldreomsorg
– Med dagens krav til innhold i årsregnskap er det umulig å finne ut hvordan profitten sluses gjennom selskapene til kommersielle som driver offentlige velferdstjenester. Men det er mulig å se økningen i eiernes personlige formuer.
Norlandia-eierne opplevde i årene 2011-2014 en betydelig økning i personlig formue: Samlet økte formuene deres fra 108 millioner kroner til 324 millioner kroner.
Formuesøkningen henger åpenbart sammen med driften av sykehjem, barnehager, sykehotell og asylmottak, argumenterer Voldnes.
– Deler av den offentlige finansieringen sluses gjennom selskapssystemet som er bygget opp, og gir verdifulle selskaper for eierne. Dette er selskaper som senere kan selges til høy pris, og mer profitt kan innkasseres, sier revisoren fra Fagforbundet.
• Norlandia-eiere tjente åtte millioner på eldreomsorg
– Dette kan vi ikke finne oss i som innbyggere. Det skandaløse er at det ikke er offentlig tilgjengelig informasjon som viser hvordan selskapene bruker de offentlige pengene.
UNDER LUPEN: Kristian Adolfsen, en av hovedeierne i Norlandia Care Group, er provosert over det han anser som grunnløse påstander fra Fagforbundet.
Tri Nguyen Dinh
Adolfsen: – Vi har stor ulempe av å eie fra Norge
Kristian Adolfsen, en av to brødre som på 1990-tallet startet Norlandia-gruppen, svarer på Fagforbundets utlegning i en e-post til LO-Aktuelt.
– Når våre selskaper går med overskudd og egenkapitalen dermed øker, enten det er norske eller utenlandske selskaper, øker dermed også ligningsverdien av våre aksjer i det øverste morselskapet som er norsk. Dermed øker også våre private formuer, skriver Adolfsen.
Dette medfører ifølge Adolfsen økt formue for eierne som privatpersoner, og i neste rekke formuesskatt.
– Vi har en stor ulempe ved å eie alt fra Norge. De fleste av våre store konkurrenter er utenlandsk eid, og er dermed i en mye gunstigere situasjon enn oss siden de slipper formuesskatt, skriver Adolfsen.
Formuesskatten ligger per i dag på 0,85 prosent av netto formuer som overstiger 1,4 millioner kroner.
• Ellen taper 62.000 årlig på å jobbe på privat sykehjem
– Flytter penger uten innsyn
Kravene er svake til hvilken informasjon i regnskapene som sendes inn og blir offentliggjort, mener Fanny Voldnes. Dette gjør det ifølge revisoren lettere å skjule hvordan penger flyttes innenfor selskapsstrukturen.
– Selskapenes årsregnskaper skal blant annet vise hva selskapene har av inntekter og kostnader. Men regnskapene har i virkeligheten liten informasjonsverdi. Dette er spesielt betenkelig når det gjelder selskaper som driver for offentlige penger, sier Voldnes.
IMPERIUM: Investorbrødrene Roger og Kristian Adolfsen (t.v.) har siden 1990-tallet bygget opp et stort eierskap innen sykehjem, barnevern, asylmottak og barnehager.
Tri Nguyen Dinh
– Tull og tøys om Norlandia
Forretningsmannen fra Andøya har lite sans for å bli brukt som eksempel på aktiv skatteplanlegging manglende åpenhet om regnskap.
– Dette er bare tull og tøys fra noen som tydeligvis ikke har giddet eller ønsket å sette seg inn i ting og hvordan de virkelig er, sier Kristian Adolfsen.
• Slik organiserer velferdskapitalistene selskapene sine
– Norlandia har en relativt enkel konsernstruktur, hvor alt er helt transparent, understreker Norlandia-eieren.
LO Media
Adolfsen-brødrene eier sin velferdsvirksomhet hovedsakelig via Hospitality Invest AS. Det gjelder både:
Norlandia Care Group AS (sykehjem, barnehager mm.)
Hero Group AS (asylmottak)
Aberia Healthcare AS (barnevern).
I tillegg har investorene Benn Eidissen og Even Carlsen hver sine minoritetsandeler i Norlandia Care Group og Hero Group. Via Norlandia Care Group har Eidissen og Carlsen også eierinteresser i Norlandia Barnehagene og Kidsa Barnehager, sammen med brødrene Adolfsen.
• Hun taper grovt på å jobbe på privat sykehjem
Norlandia: – Overholder krav om åpenhet
Hospitality Invest AS har en børsnotert obligasjon og kommer dermed inn under Oslo Børs sine krav om rapportering og åpenhet, påpeker Kristian Adolfsen.
– Hele strukturen i Norlandia er satt opp for å danne et best mulig selskap og ikke for å spare skatt, noe som klart kommer frem gjennom den skatt som betales av Norlandia Care både i Norge og Sverige.
– Vi har dessuten en betydelig virksomhet i Sverige, Finland og Nederland som konsolideres inn i våre norske selskaper. Den verdiøkning vi har i utlandet øker dermed verdien av det norske morselskapet, og dermed også våre norske skatter, understreker Kristian Adolfsen.
Krever utvidet informasjonsplikt
I mai sendte Fagforbundet en henvendelse til Finansdepartementet, som arbeider med en ny regnskapslov. Forbundet vil at det stilles særskilte krav om informasjon fra selskaper som drifter basale tjenester i velferdsstaten, som barnevern, barnehager, skole, helse og pleie. Formålet er at slike selskaper må synliggjøre for offentligheten hvordan de bruker pengene de mottar for å utføre oppgavene.
Fanny Voldnes mener at det er ansvarsløst overfor innbyggerne å bruke kommersielle aktører så lenge slik informasjon ikke er offentlig tilgjengelig.
– Vis oss pengene
ØKT INNSIKT: Befolkningen og myndighetene har krav på å få vite hva skattepengene deres egentlig går til, mener generalsekretær Mona Thowsen i Publish what you pay Norway.
Øyvind Aukrust
Publish What You Pay er et internasjonalt nettverk som arbeider for større finansiell åpenhet rundt private selskaper.
– Det er ikke nok å sjekke hva selskapene betaler i skatt. Du må sjekke hvordan profitten og skattegrunnlaget ble flyttet rundt før skatten ble utregnet, sa generalsekretær i PWYP, Mona Thowsen, under et felles seminar med Fagforbundet 26. august.
Sammen krever de såkalt utvidet land-for-land-rapportering av hva selskaper betaler i skatt. Bare slik kan myndighetene og befolkningen bli klar over hvilke verdier som forsvinner ut av offentlig kontroll.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen