JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

18 dødsulykker i arbeidslivet hittil i år

I løpet av august har tre arbeidstakere omkommet på jobb i Norge. – LO må kreve en nullvisjon for arbeidsulykker, mener arbeidsmedisiner Ebba Wergeland.
MISTET LIVET: En 59 år gammel mann omkom under arbeid på Ryfast-anlegget 16. mai i år. Ulykken skjedde cirka fire kilometer inn i tunnelen.

MISTET LIVET: En 59 år gammel mann omkom under arbeid på Ryfast-anlegget 16. mai i år. Ulykken skjedde cirka fire kilometer inn i tunnelen.

Tor Inge Jøssang, Stavanger Aftenblad

ragnhild@lomedia.no

torgny@lomedia.no

– Det er en manglende politisk interesse tvers igjennom hele det politiske feltet for å gjøre noe med ulykkestallene, sier Ebba Wergeland.

71-åringen har en lang karriere bak seg som lege og forsker, og er en nestor innenfor norsk arbeidsmedisin. Nå er hun opprørt igjen.

Hittil i år har 18 personer omkommet på jobb i Norge. Tre dødsfall har funnet sted bare i august. Det ligger dermed an til at den dystre statistikken kan havne omtrent der den har ligget de senere årene – på rundt 40 dødsfall i året. Det er 40 for mye, mener Wergeland.

I et innlegg i LO-Aktuelt oppfordrer hun norsk LO til å stille arbeidsministeren til ansvar og kreve en nullvisjon for dødsulykker i arbeidslivet, slik man har det for dødsulykker i trafikken.

Inspirasjonen henter hun fra Sverige, der svensk LO i ti år krevde at det svenske arbeidstilsynet innførte en slik nullvisjon med planmessig reduksjon av dødstallene. I 2016 vant de fram. I Norge er det ingen som krever noe som helst, påpeker Wergeland.

Les innlegget her: Mange liv kunne vært spart

ET SAMFUNNSPROBLEM: Blant menn er arbeidsulykker en viktigere årsak til varig skade og uføretrygding enn hva trafikkulykker er, påpeker Ebba Wergeland.

ET SAMFUNNSPROBLEM: Blant menn er arbeidsulykker en viktigere årsak til varig skade og uføretrygding enn hva trafikkulykker er, påpeker Ebba Wergeland.

Sissel M. Rasmussen

Mangler kunnskap om årsaker

– Er det ikke en fare for at en nullvisjon bare blir fine ord på et papir?

– Jo, selvfølgelig. Det er ikke ordet «nullvisjon» i seg selv som er viktig, men at storting og regjering politisk støtter opp om en målsetting. Vi trenger kunnskapsbasert og systematisk forebygging, det vil si helt konkrete tiltak som vi vet hvorfor vi setter i verk.

Per i dag mangler vi oversikt over hvor og hvordan de alvorlige arbeidsulykkene i Norge skjer, og hvordan de best kan unngås, mener Wergeland.

• 75 dødsulykker i arbeidslivet ble oversett av Arbeidstilsynet

– I den norske statistikken registreres ikke engang yrket til den skadde, påpeker hun.

Ebba Wergeland viser til veimyndighetenes nullvisjon for alvorlige ulykker i trafikken, som Stortinget vedtok i 2001. Vegdirektoratet skaffer seg kunnskap om ulykkesårsaker ved systematisk å analysere hver enkelt ulykke. Og arbeidet har gitt resultater: Siden 2001 har antallet drepte i trafikken gått ned, fra 271 til 135.

Dødsfall i arbeidslivet holder seg derimot urovekkende stabilt, påpeker Wergeland. Siden år 2000 har det i snitt vært 42 dødsulykker i året – noen år mer og noen år mindre, men uten å vise noen klar nedadgående trend. Riktignok var det et rekordlavt antall dødsulykker i fjor, men Wergeland mener tallet bedrar.

«Den reelle ulykkesrisikoen i arbeidslivet lar seg ikke redusere dramatisk fra det ene året til det neste. Nedgangen i registrerte hendelser skyldes sannsynligvis en kombinasjon av endret sysselsetting, tilfeldigheter og viktigst: mangelfull registrering», påpeker hun i innlegget.

Utenlandske arbeidere er overrepresentert

Ebba Wergeland mener man kan ta lærdom av måten myndighetene har jobbet med trafikksikkerhet på.

– Det kan være mer komplisert innenfor arbeidslivet enn i trafikken, men det er ikke umulig.

Hvorfor er forebygging av ulykker i trafikken sterkere prioritert enn forebygging av arbeidsulykker, slik du ser det?

– Jeg mener det er et klassespørsmål. Det er veldig få politikere i dag som har noen erfaring med at det finnes et farlig arbeidsliv der ute, sier Wergeland.

Arbeidsulykker rammer ikke hele befolkningen. De rammer i hovedsak bare arbeiderklassen, og en høy andel av de drepte er utenlandske statsborgere, påpeker arbeidsmedisineren. I 2016 hadde én av tre drepte utenlandsk statsborgerskap.

LO: – Styrk Arbeidstilsynet

LOs andre nestleder, Roger Haga Heimli, kjenner ikke til svensk LO sitt krav, og sier at norsk LO ikke har diskutert å fremme et slik krav. LO er imidlertid for absolutt alle tiltak som kan redusere og helst fjerne helt dødsfall i arbeidslivet, påpeker Heimli.

– Dersom et uttalt mål om en nullvisjon for dødsfall i arbeidslivet skal bli mer enn tomme ord, må det følges opp, blant annet med ressurser til Arbeidstilsynet, sier han.

Myndighetene må også sørge for at vi har en statistikk som vi kan stole på når det gjelder ulykker og sykdommer som er forårsaket av arbeid, understreker LO-nestlederen.

KREVER RESSURSER: Dersom et uttalt mål om nullvisjon for dødsfall i arbeidslivet skal bli mer enn tomme ord, må det følges opp, blant annet med ressurser til  Arbeidstilsynet, påpeker LO-nestleder Roger Haga Heimli.

KREVER RESSURSER: Dersom et uttalt mål om nullvisjon for dødsfall i arbeidslivet skal bli mer enn tomme ord, må det følges opp, blant annet med ressurser til Arbeidstilsynet, påpeker LO-nestleder Roger Haga Heimli.

Eirik Dahl Viggen

– Vi tar dette på alvor

Statssekretær Morten N. Bakke (H) i Arbeids- og sosialdepartementet avviser at forebygging av arbeidsulykker har vært forsømt av regjeringen.

– Oppfølgingsarbeidet knyttet til sikkerhet i norsk arbeidsliv er høyt prioritert hos arbeidsmiljø- og sikkerhetsmyndighetene. Arbeidstilsynet gjennomfører årlig mange tilsyn og veiledningsaktiviteter rettet mot virksomhetenes forebyggende arbeid på dette området, særlig rettet mot de bransjene og virksomhetene hvor risikoen for ulykker og skader er størst, skriver han i en epost til LO-Aktuelt.

Bakke viser til at partene i bygge- og anleggsnæringen har tatt initiativ til et charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring, og at dette samarbeidet har vært i gang siden 2014.

– Arbeids- og sosialministeren var med å signere charteret på nytt nå i år. Dette gir et tydelig signal til omverdenen at vi tar dette på alvor, skriver statssekretæren.

Til LO-Aktuelt understreker han at målet for norsk arbeidsliv må være en nullvisjon for skader og ulykker i arbeidslivet, men at det er arbeidsgiverne som har ansvaret for å sikre at vi har så lave tall som mulig på skader og ulykker.

– Myndighetenes rolle er å bidra blant annet gjennom tilsyn, veiledning og kunnskapsformidling. Sikkerhet og forebyggende arbeidsmiljøarbeid er ferskvare, samtidig som det er et kontinuerlig og langsiktig arbeid. Verken arbeidslivet eller myndighetene kan slå seg til ro så lenge det skjer alvorlige skader og dødsulykker i norsk arbeidsliv.

Bakke innrømmer at det er behov for bedre statistikk, særlig når det gjelder arbeidsulykker med alvorlig personskade.

– Det er et viktig mål for regjeringen å jobbe for å få bedre data, slik at vi kan følge med på utviklingen av ulykkesrisiko og sikre at den går i riktig retning, skriver Bakke.

• Følg oss på Facebook

Få nyhetsbrevet vårt

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dødsulykker i 2017

Drept av kornsekker

65 år gammel Birger Weydahl fra Kråkstad omkom da han fikk flere 500 kilo tunge kornsekker over seg. Ulykken skjedde 13. februar på Felleskjøpets lager på Holstad i Ås kommune i Akershus.

Den omkomne var, ifølge Østlandets blad, i gang med å kjøre ut og stable kornsekker. Stabelen ble ustabil, fem-seks sekker raste ut, og et par av sekkene kom over mannen som omkom.

? Fikk gravemaskin over seg

Onsdag 22. februar ble Svein Haugom (64) drept. Han arbeidet i en kabelgrøft i forbindelse med legging av fiberkabel til et bolighus i Skriverskogen i Kongsvinger. Haugom var i grøfta da gravemaskinen som grov grøfta skled og kom over Haugum.

Kom i klem under lastebil

En 37 år gammel ungarsk statsborger omkom 29. mars. Han arbeidet på en lastebil tilhørende firmaet han var ansatt i, da ulykken skjedde. Arbeidet skjedde i Hallingdal Lastebilservice' lokaler på Gol. Mannen kom i klem under lastebilen. Han var alene i lokalet da ulykken skjedde.

Fikk en stålbjelke over seg

En østeuropeisk arbeider omkom fredag 21. april. Under montasje av takkonstruksjoner hos Hydros nye pilotprosjekt på Karmøy fikk han en stålbjelke over seg. Den omkomne var i 40-årene.

Mannen var ansatt hos Ruukki Construction en underentreprenør til Veidekke. Ruuki Construction er et finsk konsern.

TV-montør falt fra stige

27. april døde TV-montør Pål Skoglund (59) fra Skiptvedt. Han sto på en stige og skulle skifte en parabolantenne da han falt. Ulykken skjedde i Idrettsveien på Skiptvedt, og det var ingen vitner til ulykken.

Skoglund jobbet uten sikring, og ble funnet med en skiftenøkkel ved siden av seg, melder Smaalenenes avis.

Skoglund drev et enkeltpersonforetak og var dermed sin egen arbeidsgiver.

Matros falt ned i steinfylling

Om formiddagen den 30. april lå ferga Ytterøy fortøyd ved kai i Levanger i påvente av vaktskifte. Matros Olav Brattreit (59) holdt på å spyle vinduene til passasjersalongen da han skrittet bakover og snublet i en lav rørrekke/rullestopper på kaikanten. Brattreit falt baklengs ned fra kaien med hodet først og ble liggende livløs etter å ha truffet en steinfylling nedenfor kaien. Fallet var på om lag tre meter, og på grunn av lavvann traff han steinfyllingen i stedet for å falle på sjøen.

Brattreit fikk kritiske hodeskader i sammenstøtet og ble erklært død neste dag.

Rørlegger klemt i hjel

Den 55 år gamle rørleggeren Geir Aage Hassel fra Hitra omkom i en arbeidsulykke hos Storvask i Fossegrenda i Trondheim torsdag 4. mai.

Rørleggeren skal ha kommet i klem mens han holdt på med vedlikeholdsarbeid på gassrør i vaskeriet.

Hassel var ansatt i rørleggerfirmaet Hagnes VVS hvor han også var styreleder. Han var kjent som en dyktig fagmann og ekspert på gassrør.

Drept av løs gravemaskinskuffe

En 59 år gammel svensk mann ble drept 16. mai da en skuffe falt fra en gravemaskin. Ulykken skjedde fire kilometer inne i Ryfast-tunnelen mellom Solbakk og Hundvåg nærmest Strand.

Mannen jobbet for det svenske firmaet VSM, en underentreprenør til hovedentreprenøren Marti lav Solbakk. Dette er en av seks entrepriser i Ryfast-prosjektet.

Falt 20 meter og døde

En bulgarsk statsborger omkom 31. mai på Myklebust verft på Gursken i Sande kommune i Møre og Romsdal.

Han arbeidet med utvendig vask og klargjøring av en båt, da han falt 20 meter. Det var klart at mannen var ankommet allerede før ambulansen ankom verftet.

Falt åtte meter

46 år gamle Peter Janosik fra Slovakia døde etter at han falt mellom åtte og ti meter under arbeidet på Ikeas nye varehus på Leangen utenfor Trondheim. Ulykken skjedde torsdag 8. juni.

Janosik deltok i arbeidet med å montere reolsystemer i det nye lageret, og døde av hodeskadene han pådro seg i fallet.

Peter Janosik var ansatt i det slovenske monteringsfirmaet Axes S.R.O.

Omkom da dumper veltet

22 år gamle Stig Atle Øgreid omkom da han kom i klem under dumperen han kjørte. Da dumperen veltet, falt Øgreid ut og kom under den.

Ulykken skjedd på formiddagen 28. juni. Han ble fraktet til Stavanger universitetssykehus. Der ble han erklært død.

Arbeidet skjedde under bygging av et nytt boligfelt i Sofie Steinnes veg på Klepp.

Arbeidsulykke på fiskebåt

36 år gamle Evgeny Doronin mistet livet ombord på fiskebåten «Fugløyfjord» fra Tromsø onsdag 12. juli.

Doronin var russisk statsborger og bosatt i Lyngen. Han kom i klem med en vinsj under arbeid på dekk. En kollega som jobbet sammen med ham, kom straks til og fikk startet livredning, men livet sto ikke til å redde.

Mann over bord utenfor Helgeland

En russisk statsborger ble savnet fra et kypriotisk skip utenfor Helgeland fredag 14. juli.

Mannskapet på båten oppdaget at en mann var savnet fredag morgen. Antagelig har mannen falt over bord.

Dekk eksploderte

Kristian Moen Skjøtt (29) fra Re utenfor Tønsberg døde i en arbeidsulykke ved Langangen fredag 14.juli. Ulykken skjedde i Rocks of Norways anlegg i Langangen da Skjøtt skulle fylle luft i et dekk på en truck. Dekket eksploderte og drepte Skjøtt.

Sommervikar drept med kniv

Den 17 år gamle Marie Skurdal ble drept med kniv mens hun var på jobb som sommervikar på Coop Obs på Sørlandssenteret. En kunde i butikken ble også hardt skadet av den 15 år gamle jenta som drepte Skurdal. Drapet skjedde onsdag 26. juli.

Mistet kontroll over skogsmaskin

Den 59 år gamle Per Arne Hansen omkom onsdag 16. august da han fikk skogsmaskinen over seg under arbeid på Storneset utenfor Harstad. Ulykken ble oppdaget da det kom andre folk til stedet. Hansen jobbet alene i skogen.

Antagelig har han mistet kontroll over den store skogsmaskinen. Den stanset 70 meter fra der arbeidet foregikk og stoppet på toppen av et 15 til 20 meter høyt stup, skriver Harstad Tidende.

Bonde stanget i hjel av okse

En bonde i slutten av 60-åra ble tirsdag 15. august stanget i hjel av en okse.

Bonden hadde tatt seg en tur for å se hvordan det gikk med buskapen da ulykken skjedde. Det var ingen øyenvitner på stedet, men da ulykken ble oppdaget, kom det raskt lege til stedet som kunne konstatere at mannen var død.

Klemt under steinknuser

Den 53 år gamle Roy Austad omkom under anleggsarbeid på ny E39 ved Stokkjølen i Halsa kommune. Ulykken skjedde fredag 25. august. Austad kom i klem under jobbing med en steinknusemaskin, og skal ha vært alene da ulykken skjedde, opplyste lensmann i Halsa, Helge Berg, til Adresseavisen.

Da nødetatene kom til stedet, kunne de bare konstatere at Austad var død.

Kilder: Statens havarikommisjon for transport, Arbeidstilsynet, lokalaviser

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse