Lovforslaget PRO Act
Amerikansk fagbevegelse ett skritt nærmere en revolusjon
Senatet er siste hinderet for en lovendring som dramatisk vil styrke rettighetene til amerikanske arbeidere.
LEVERER: Joe Biden har som president støttet aktivt opp om fagbevegelsen og rettighetene til amerikanske arbeidere. Han har blant annet argumentert sterkt for the PRO Act.
Gage Skidmore
sym@lomedia.no
Fem republikanere stemte sammen med demokratene da Representantenes hus sa ja til lovforslaget PRO Act, the Protecting the Right to Organize Act. Resultatet var 225 for og 206 imot.
Etter tiår med kraftig motgang har endelig fagbevegelsen fått et politisk vedtak som kan endre spillereglene til fordel for arbeidstakerne. Men skal amerikansk LO, AFL-CIO, få gjennomslag i Senatet må 10 republikanere skifte side. Lovforslag trenger nemlig støtte fra 60 av de 100 senatorene. I dag er Senatet delt 50-50 mellom de to politiske partiene.
Mye delt: Amazon ruster seg til kamp: Nå skal forsøket på fagorganisering knuses
Tiår med tilbakegang
Amerikansk LO har lenge kjempet for å få gjennomført lovforslaget PRO Act. I årtier har fagbevegelsens rettigheter blitt svekket i USA. Nesten halvparten av statene har innført såkalte «Right to work»-lover som nærmest gjør det umulig å fagorganisere arbeidsplasser. I tillegg må en fagforening som har klart å organisere en virksomhet også ivareta interessene til arbeidstakere som ikke er medlemmer og derfor heller ikke betaler kontingent. Noe som både svekker inntektsgrunnlaget og øker kostnadene til fagforeningen.
En konsekvens av den sterke motstanden fra politikere og næringslivet mot fagorganisering, er at medlemstallet har stupt. De siste tallene fra US Bureau of Lobaor Statistics viser at 14,3 millioner amerikanere var fagorganisert ved utgangen av 2020. Det er 321.000 færre enn i 2019. I 1983 da byrået begynte med å føre statistikken, var 17,7 millioner medlem av et fagforbund. I privat sektor er bare 6,3 prosent organisert.
Kronikk: «Dette betyr valget av Joe Biden for amerikansk fagbevegelse». Joe Drexler forklarer
Revolusjonerende
Lovforslaget blir sett på som helt avgjørende for å kunne snu denne massive nedturen. PRO Act vil blant nøytralisere lover som «Right to work». Det vil heller ikke lenger være mulig for arbeidsgiverne å ansette streikebrytere fast i stillinger som er tatt ut i konflikt. Loven stopper også obligatoriske møter hvor arbeidsgiver driver et massivt press på de ansatte mot å organisere seg. Noe av det viktigste er kanskje at organet National Labor Relations Board for første gang vil få fullmakter til å straffe arbeidsgivere som bryter arbeidstakernes lovfestede rettigheter.
PRO Act åpner også for at mange tusen mennesker som må jobbe som selvstendige eller som kontraktører, kan organisere seg. Det blir dessuten lovlig med støtteaksjoner under en konflikt slik at det kan legges press på kunder og leverandører. Hovedmålet for lovforslaget er å styrke arbeidstakernes muligheter til å organisere seg.
– USA ble ikke bygget av Wall Street. Det ble bygget av middelklassen, og fagbevegelsen bygget middelklassen, heter det i begrunnelsen fra administrasjonen til president Joe Biden.
Hertuginne Meghan: – I den gamle jobben min var det ei fagforeining, og dei brukte å beskytte meg
En vei ut av krisen
Det republikanske partiet er sterk motstander av lovforslaget. I debatten i Representantene Hus ble det argumentert med at det ville bety slutten for mange virksomheter. Og at det på flere områder ville ramme amerikanske arbeidstakere som også har frihet til selv å bestemme, og ikke bli påtvunget en fagforening.
AFL-CIOs president Richard Trumka sa på en pressekonferanse 9. mars at PRO Act er en lakmusprøve for fagbevegelsen. Klarte man ikke nå å få gjennomslag ville alt bare bli verre. Både demokrater og fagbevegelsen ser på lovforslaget også som en vei ut av pandemikrisen for amerikanske arbeidere.
– Vår neste kamp står nå i Senatet. Ikke bare for PRO Act, men for infrastruktur, demokratiske reformer og sivile rettigheter. PRO Act er et lovforslag som gjør alt mulig, sa Trumka rett før det ble flertall i Representantenes Hus.
Nå venter en politisk kamp for å få støtte fra 10 av 50 republikanere i Senatet.
Mye lest: Selskapet er kjent for elendig behandling av sine ansatte. Nå kommer Amazon til Norden
Kilder: New York Times; AFL-CIO; Joe Drexler kronikk i LO-Aktuelt; CNN og Office of Managment and Budget, Executive Office of the President.