JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FOLKESTEMMER: Ordfører Einar Busterud ønsker å engasjere befolkningen. Møtestedet Bylab er åpent for alle og folk i alle aldre skriver lapper om hva de ønsker å få gjort i Hamar.

FOLKESTEMMER: Ordfører Einar Busterud ønsker å engasjere befolkningen. Møtestedet Bylab er åpent for alle og folk i alle aldre skriver lapper om hva de ønsker å få gjort i Hamar.

Svein-Yngve Madssen

By- og bygdelista har styrt Hamar i 16 år: – Alle trodde vi skulle bli en døgnflue

21 ordførere i landet er hentet fra lokale lister. Einar Busterud (66) er en av dem.

sym@lomedia.no

Hamars ordfører Einar Busterud håper på gjenvalg. Og han har folket i ryggen, skal vi tro meningsmålinger. Ifølge Hamar Arbeiderblad vil 47 prosent av de spurte ha Busterud som ordfører, mens Arbeiderpartiets kandidat Aud M. Riseng, oppnådde 18 prosent tidligere i sommer.

– Bare målinger, fnyser Busterud.

I Norge er det i dag 21 ordførere fra lokale lister.

By- og bygdelista, BBL, har styrt Hamar siden 1999, med unntak av perioden 2011-2015, da Arbeiderpartiet vant valget. Det var perioden hvor Einar Busterud tok en liten pause fra politikken. Det var blitt mye Busterud i løpet av 12 år som ordfører; han var i ferd med å bli som alle andre politikere, fryktet han. Nå er han motivert for fire nye år.

– Men det blir de siste, sier den snart 66 år gamle veteranen som ble valgt inn i kommunestyret allerede i 1991.

Saken fortsetter under bildet.

VETERAN: Einar Busterud ble ordfører for første gang i 1999. Nå er han klar for en siste periode hvis Hamar-befolkningen gir ham tillit.

VETERAN: Einar Busterud ble ordfører for første gang i 1999. Nå er han klar for en siste periode hvis Hamar-befolkningen gir ham tillit.

Svein-Yngve Madssen

Protestparti

Det var to store saker som lå til grunn for stiftelsen av BBL. Partiet var mot å slå sammen kommunene Hamar og Vang. Og partiet var mot å bygge motorvei gjennom Hamar sentrum.

– Alle trodde vi skulle bli en døgnflue, minnes Busterud.

I dag er det mer en utfordring å ikke bli som alle de andre partiene. «BBL skal jobbe for at Hamar-samfunnet skal bygge på fellesskapsløsninger og utjevning av sosiale forskjeller», heter det i valgprogrammet. Mer spesielt er det at partiet ser det som grunnleggende «å være handlekraftig når muligheten er der».

– I dag har vi landets beste miljø for spillutvikling og VR-teknologi, bruker Busterud som et eksempel på at fireårige partiprogram har sine svakheter.

Fore fire år siden var det ikke mange som ante at «virtual reality» kunne være grunnlaget for nye lokale arbeidsplasser.

Dette må du vite om fylkestingsvalget. Her er fem spørsmål og svar

Brennende sjeler

BBL har som målsetting å samle ildsjeler som brenner for Hamar. Det er viktig for Busterud å få med mennesker som har tillit i lokalsamfunnet.

– Jeg tenker på folk som har gjort en frivillig jobb på andre arenaer og som nå kan tenke seg å delta på en politisk dugnad.

Han trekker fram eksempelet lederen for årets Pride-festival i Hamar som også er kandidat på BBLs valgliste.

Busterud er bekymret for at stadig færre mennesker er politisk aktive. Han mener lokale lister på mange måter er et alternativ for folk som føler seg overstyrt.

– Du må lage arenaer for grasrota, enten det er folkemøter, en kaffekopp hjemme hos folk eller sosiale medier.

Ett tiltak er Bylaben i sentrum som skal være en nøytral møteplass for alle som er engasjert i utviklingen av Hamar. Her er det populært å henge opp anonyme Post-it-lapper med meninger om mangt og mye.

Saken fortsetter under bildet.

MENINGER: Post-it-lapper preger glassveggen til Bylab-huset i Hamar sentrum.

MENINGER: Post-it-lapper preger glassveggen til Bylab-huset i Hamar sentrum.

Svein-Yngve Madssen

Fagbevegelsen viktig

– Vi må ha de ansatte med på vedtakene våre, ellers fungerer det ikke, erkjenner ordføreren.

Han karakteriserer forholdet til fagbevegelsen som godt og er opptatt av at det skal være bra. Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Torill Engeland, er fornøyd med samarbeidet og forholdet til ordføreren. Hun mener derimot at politikerne har delegert sin overordnete rolle som arbeidsgiver til kommunedirektøren (rådmann). Busterud forstår den tilbakemeldingen, men viser til at den nye kommuneloven har styrket kommunedirektørens arbeidsgiverrolle. Loven fastslår at det er kommunestyret som er øverste ansvarlige arbeidsgiver, mens det løpende personalansvaret ligger hos kommunedirektøren.

– Vi har en klar forventning om at kommunestyret tar sitt ansvar som øverste arbeidsgiver, fastholder Torill Engeland.

Holde løftene

– Det er forskjell på å love og å levere, fastslår Busterud.

Han er klar på at BBL leverer og viser til siste innbyggerundersøkelse hvor folk er mer fornøyd enn noen gang. På en rekke områder er kommunen blant topp ti på nasjonale målinger og er Norges 12. mest veldrevne kommune, ifølge Kommunal Rapports 2018-barometer.

– Skal Hamar lykkes må vi ha den beste skolen, det beste kultur- og fritidstilbudet, et attraktivt sentrum og gode boområder.

Men det er en utfordring at den største «bydelen» i Hamar ligger i kommunen Stange.

– Nye boligfelt lokker med gangavstand til Hamar sentrum, men de ligger ikke i kommunen.

Innenfor en radius på 15 kilometer fra Hamar jernbanestasjon bor over 60 000 innbyggere i fire kommuner. Det som ble stiftet som et protestparti mot kommunesammenslåing ser nå tydelig behovet for å gjøre noe for å møte konkurransen fra Oslo-regionen, Østfold og Vestfold.

– Den gangen sa vi nei fordi det bare gjaldt sammenslåing med Vang, forklarer Busterud.

Men en ny storkommune i regionen ligger nok mer enn fire år fram i tid. Verken Stange, Ringsaker eller Løten ser behovet. Desto viktigere er det å gjøre Hamar attraktiv for innflyttere – enten det dreier seg om mennesker eller nye arbeidsplasser, fastslår ordfører Einar Busterud.

Dette er utstillingskommunene:

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
Senterpartiet: Gloppen
Frp: Os
Rødt: Kragerø
Arbeiderpartiet: Bodø
SV: Skien
KrF: Hå
Venstre: Eid
MDG: Oslo
Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar

Viktige saker for BBL

• Fellesskapsløsninger, ikke privatisering.

• Lokalisere sykehuset der folk bor.

• Ruste opp skolene.

• Etablere et Innlandsuniversitet og gjøre Hamar til landets bio-hovdstad.

• By- og bygdelista fikk 27,2 prosent i 2015.

Hamar

• Ordfører er Einar Busterud fra BBL.

• Hamar i Hedmark har drøye 31 000 innbyggere og er en del av Mjøsbyregionen.

• Vang og deler av Ringsaker ble slått sammen med Hamar i 1992.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss