JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Engasjerte: Vegar Mo Leirvik og Johnny Håvik (t.h),  Industri Energi. Her representerer de engasjert norsk ungdom på Alter Summit i Aten.

Engasjerte: Vegar Mo Leirvik og Johnny Håvik (t.h), Industri Energi. Her representerer de engasjert norsk ungdom på Alter Summit i Aten.

Foto: Jan-Erik Østlie

Den tapte generasjon

– Mellom en fjerdedel og halvparten av ungdommen i Hellas, Spania og Portugal vil aldri komme inn i arbeidslivet. Det er en sosial katastrofe, sier Rune Skarstein, samfunnsøkonom ved NTNU.19.11.2013
12:00
29.11.2013 14:03

Europa opplever for tida stor migrasjon. Mange flytter inn, mange flytter ut og mange beveger seg mellom landene. Den tyske sosiologen Ulrich Beck skriver følgende i boka «Det tyske Europa»: «Europa er fremdeles et attraktivt sted for mange. Under farefulle forhold tar mennesker fra sør for Sahara og fra den arabiske verden seg frem til kysten av det forjettede kontinent, mens Serbia og flere andre av de statene som etterfulgte det tidligere Jugoslavia, ytrer klare ønsker om medlemskap. Alle har de et ønske om å ta del i den friheten og velstanden som Europa representerer. Men nå truer disse verdiene med å kollapse.»

Hvem sin krise?

Og finanskrisas Europa beskriver Beck sånn: «Europa forsøker i dag å løse den finanskrisen som bankene forårsaket, ved å innføre sparetiltak som borgerne oppfatter som dypt urettferdige. For hvordan kunne slike enorme summer bare forsvinne i løse luften? Borgerne føler at de må spinke og spare på livet løs for å betale for bankenes lettsindige omgang med milliardbeløp. Denne situasjonen viser at vi må tenke helt nytt. Det vi trenger, er ikke lenger redningspakker for bankene, men en sosial fallskjerm for enkeltindividene i Europa.»

Og fortsetter: «Hvordan er det mulig å vekke den sosiale og økologiske samvittigheten til Europa og resten av verden og omforme denne til en politisk protestbevegelse? Hvordan kan rasende grekere, arbeidsløse spanjoler, bekymrede tyskere, altså hele mellomklassen som nå står på randen av stupet, slå seg sammen til ett politisk subjekt i Europa, ja over hele verden, slik at de får gjennomført samfunnspakten?»

Kanskje kan vi også minne om boka «Whose crisis, whose future?» (Hvem sin krise, hvem sin framtid?) — skrevet for tre år siden av Susan George, en av Attacs grunnleggere.

Faglige rettigheter

Attac Norge arrangerte i slutten av uke 46 konferansen «Nøkler til krisa i Europa» der Tysklands rolle og den høye ungdomsarbeidsledigheten ble spesielt tematisert. Attac Norge støtter, i likhet med LO i Oslo og mange andre, Alter Summit-manifestet som under tredje hovedpunkt «Rettigheter for alle: Nei til fattigdom og utrygghet!» stiller følgende krav: «Retten til kollektive forhandlinger og til å benytte kollektive aksjoner må gjenopprettes. Faglige rettigheter og tariffavtaler må forsvares og gjenopprettes der de har blitt beskåret gjennom nedskjæringspolitikken. Bedriftsdemokratiet må garanteres som en grunnleggende faglig rettighet. ILO-standarder og Det europeiske sosiale charter må sikres for alle arbeidstakere, inkludert innvandrere. Det må settes en stopper for utrygge og midlertidige ansettelser.»

«Det tyske miraklet»

Faglige rettigheter er et nøkkelpunkt bak «det tyske miraklet». Ifølge Ali Esbati fra Manifest senter for samfunnsanalyse viser reallønnsutviklingen i Tyskland i perioden 2000-2010 at de fattigste 40 prosentene har opplevd en reallønnsnedgang på 19 prosent, mens de rikeste 10 prosent har hatt en økning på 2 prosent. Mens samfunnsøkonom Skarstein har tall som viser at den gjennomsnittlige reallønnsveksten i Tyskland mellom 1999 og 2009 var på minus 0,3. I Europa totalt var den på pluss 0,4. Tyskland har samtidig tjent enormt på krisa. Tysklands overskudd er det samme som resten av Europas underskudd.

— Paradoksalt nok var det sosialdemokraten Gerhard Schröder som rundt årtusenskiftet la om tysk økonomi og fikk de tyske fagforeningene med på store lønnsreduksjoner, sier Skarstein som også forteller at 7,4 millioner tyskere, 18 prosent av den samlede sysselsettingen, i dag har såkalte mini-jobber. Dette er korttids- og deltidsarbeid der tariffavtaler ikke eksisterer og sosiale rettigheter er få eller ikke-eksisterende. Om lag 66 prosent av arbeidstakere med mini-jobber er kvinner med ei timelønn på 66 kroner. I 2010 var det 4,1 millioner tyskere med mindre enn sju euro i timelønn (56 kroner).

Mistro til fagbevegelsen

Men det verste er nok ungdomsarbeidsledigheten. I Spania er ungdomsledigheten nå på 57 prosent.

— For spansk ungdom er det ikke bare umulig å kjøpe hus, vi har ikke penger til å leie hus heller, sier Miren Alonso Alvarez fra Juventud SIN Futuro (Ungdom uten framtid), en organisasjon som springer ut av Indignados-bevegelsen.

— Får vi jobber, er det på korte kontakter. Dette er som regel jobber vi er overkvalifiserte for. Og siden vi ikke har jobb, kan heller ikke fagbevegelsen gjøre noe for oss, en fagbevegelse som de fleste unge spanjoler mener ikke har kjempet så hardt som den burde. Er det rart spansk ungdom går ut på gata for å protestere? sier hun.

Spanske Pau Llonch Mendez, fra organisasjonen Plataforma Afectados por la Hipoteca, er helt enig.

— Spansk fagbevegelse har hatt en viktig historisk rolle, men er i ferd med å bli for byråkratisk. Vi unge passer ikke inn lenger. Spansk sosialdemokrati er ikke sammenlignbart med nordisk, i Spania er politikken deres høyreorientert, sier han og minner om at Indignados-bevegelsen ble skapt da Spania hadde en sosialdemokratisk regjering.

Ungdomsgaranti

Attac-konferansen samlet flere representanter fra de politiske ungdomsorganisasjonene til å diskutere ungdom, krise og Norges rolle. Mani Hussaini fra AUF talte varmt for at EU må gi en ungdomsgaranti som innebærer at ungdom ikke skal gå mer enn fire måneder før myndighetene i deres respektive land skaffer dem jobb eller utdanning.

— Kuttpolitikken er ingen løsning for å få europeisk ungdom i jobb. Invester i de offentlige budsjettene, mener Hussaini.

Johnny Håvik, lederen av Industri Energi Ungdom — som også var med i den norske delegasjonen til Alter Summit-samlingen i Aten i sommer — mente at europeisk fagbevegelse er blitt overkjørt.

— Det er vanskelig å drive fagforeningsarbeid når de kollektive tariffavtalene er kansellert og valget du får av din arbeidsgiver er enten å miste jobben eller å få lønna redusert med 50 prosent, sier Håvik.

Kapital versus arbeid

Er det ungdommen som er taperne? Eller er det landene i nord som er vinnerne og landene i sør som er taperne.

— Nei, det er kapitalistene over hele Europa som er vinnerne, og arbeiderklassen som er taperne, sier portugisiske Mariana Mortágua, doktorgradsstipendiat i økonomi og talsperson for det sosialistiske partiet Bloco de Esquerda.

5,6 millioner arbeids-
løse ungdommer i EU

Hellas: 62,5 % ungdomsledighet.

Spania: 56,4 % ungdomsledighet.

Portugal: 42,5 % ungdomsledighet.

Italia: 40,5 % ungdomsledighet.

Irland: 26,6 % ungdomsledighet.

Frankrike: 26,5 % ungdomsledighet.

Tyskland: 7,5 % ungdomsledighet.

Norge: 8,5 % ungdomsledighet (SSB 2013).

(Tall fra juli 2013, kilde: Frifagbevegelse)

19.11.2013
12:00
29.11.2013 14:03

5,6 millioner arbeids-
løse ungdommer i EU

Hellas: 62,5 % ungdomsledighet.

Spania: 56,4 % ungdomsledighet.

Portugal: 42,5 % ungdomsledighet.

Italia: 40,5 % ungdomsledighet.

Irland: 26,6 % ungdomsledighet.

Frankrike: 26,5 % ungdomsledighet.

Tyskland: 7,5 % ungdomsledighet.

Norge: 8,5 % ungdomsledighet (SSB 2013).

(Tall fra juli 2013, kilde: Frifagbevegelse)
Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

Herman Bjørnson Hagen

Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsvaret

Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Leif Martin Kirknes

May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Hanna Skotheim

Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse