JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Engasjerte: Vegar Mo Leirvik og Johnny Håvik (t.h),  Industri Energi. Her representerer de engasjert norsk ungdom på Alter Summit i Aten.

Engasjerte: Vegar Mo Leirvik og Johnny Håvik (t.h), Industri Energi. Her representerer de engasjert norsk ungdom på Alter Summit i Aten.

Foto: Jan-Erik Østlie

Den tapte generasjon

– Mellom en fjerdedel og halvparten av ungdommen i Hellas, Spania og Portugal vil aldri komme inn i arbeidslivet. Det er en sosial katastrofe, sier Rune Skarstein, samfunnsøkonom ved NTNU.19.11.2013
12:00
29.11.2013 14:03

Europa opplever for tida stor migrasjon. Mange flytter inn, mange flytter ut og mange beveger seg mellom landene. Den tyske sosiologen Ulrich Beck skriver følgende i boka «Det tyske Europa»: «Europa er fremdeles et attraktivt sted for mange. Under farefulle forhold tar mennesker fra sør for Sahara og fra den arabiske verden seg frem til kysten av det forjettede kontinent, mens Serbia og flere andre av de statene som etterfulgte det tidligere Jugoslavia, ytrer klare ønsker om medlemskap. Alle har de et ønske om å ta del i den friheten og velstanden som Europa representerer. Men nå truer disse verdiene med å kollapse.»

Hvem sin krise?

Og finanskrisas Europa beskriver Beck sånn: «Europa forsøker i dag å løse den finanskrisen som bankene forårsaket, ved å innføre sparetiltak som borgerne oppfatter som dypt urettferdige. For hvordan kunne slike enorme summer bare forsvinne i løse luften? Borgerne føler at de må spinke og spare på livet løs for å betale for bankenes lettsindige omgang med milliardbeløp. Denne situasjonen viser at vi må tenke helt nytt. Det vi trenger, er ikke lenger redningspakker for bankene, men en sosial fallskjerm for enkeltindividene i Europa.»

Og fortsetter: «Hvordan er det mulig å vekke den sosiale og økologiske samvittigheten til Europa og resten av verden og omforme denne til en politisk protestbevegelse? Hvordan kan rasende grekere, arbeidsløse spanjoler, bekymrede tyskere, altså hele mellomklassen som nå står på randen av stupet, slå seg sammen til ett politisk subjekt i Europa, ja over hele verden, slik at de får gjennomført samfunnspakten?»

Kanskje kan vi også minne om boka «Whose crisis, whose future?» (Hvem sin krise, hvem sin framtid?) — skrevet for tre år siden av Susan George, en av Attacs grunnleggere.

Faglige rettigheter

Attac Norge arrangerte i slutten av uke 46 konferansen «Nøkler til krisa i Europa» der Tysklands rolle og den høye ungdomsarbeidsledigheten ble spesielt tematisert. Attac Norge støtter, i likhet med LO i Oslo og mange andre, Alter Summit-manifestet som under tredje hovedpunkt «Rettigheter for alle: Nei til fattigdom og utrygghet!» stiller følgende krav: «Retten til kollektive forhandlinger og til å benytte kollektive aksjoner må gjenopprettes. Faglige rettigheter og tariffavtaler må forsvares og gjenopprettes der de har blitt beskåret gjennom nedskjæringspolitikken. Bedriftsdemokratiet må garanteres som en grunnleggende faglig rettighet. ILO-standarder og Det europeiske sosiale charter må sikres for alle arbeidstakere, inkludert innvandrere. Det må settes en stopper for utrygge og midlertidige ansettelser.»

«Det tyske miraklet»

Faglige rettigheter er et nøkkelpunkt bak «det tyske miraklet». Ifølge Ali Esbati fra Manifest senter for samfunnsanalyse viser reallønnsutviklingen i Tyskland i perioden 2000-2010 at de fattigste 40 prosentene har opplevd en reallønnsnedgang på 19 prosent, mens de rikeste 10 prosent har hatt en økning på 2 prosent. Mens samfunnsøkonom Skarstein har tall som viser at den gjennomsnittlige reallønnsveksten i Tyskland mellom 1999 og 2009 var på minus 0,3. I Europa totalt var den på pluss 0,4. Tyskland har samtidig tjent enormt på krisa. Tysklands overskudd er det samme som resten av Europas underskudd.

— Paradoksalt nok var det sosialdemokraten Gerhard Schröder som rundt årtusenskiftet la om tysk økonomi og fikk de tyske fagforeningene med på store lønnsreduksjoner, sier Skarstein som også forteller at 7,4 millioner tyskere, 18 prosent av den samlede sysselsettingen, i dag har såkalte mini-jobber. Dette er korttids- og deltidsarbeid der tariffavtaler ikke eksisterer og sosiale rettigheter er få eller ikke-eksisterende. Om lag 66 prosent av arbeidstakere med mini-jobber er kvinner med ei timelønn på 66 kroner. I 2010 var det 4,1 millioner tyskere med mindre enn sju euro i timelønn (56 kroner).

Mistro til fagbevegelsen

Men det verste er nok ungdomsarbeidsledigheten. I Spania er ungdomsledigheten nå på 57 prosent.

— For spansk ungdom er det ikke bare umulig å kjøpe hus, vi har ikke penger til å leie hus heller, sier Miren Alonso Alvarez fra Juventud SIN Futuro (Ungdom uten framtid), en organisasjon som springer ut av Indignados-bevegelsen.

— Får vi jobber, er det på korte kontakter. Dette er som regel jobber vi er overkvalifiserte for. Og siden vi ikke har jobb, kan heller ikke fagbevegelsen gjøre noe for oss, en fagbevegelse som de fleste unge spanjoler mener ikke har kjempet så hardt som den burde. Er det rart spansk ungdom går ut på gata for å protestere? sier hun.

Spanske Pau Llonch Mendez, fra organisasjonen Plataforma Afectados por la Hipoteca, er helt enig.

— Spansk fagbevegelse har hatt en viktig historisk rolle, men er i ferd med å bli for byråkratisk. Vi unge passer ikke inn lenger. Spansk sosialdemokrati er ikke sammenlignbart med nordisk, i Spania er politikken deres høyreorientert, sier han og minner om at Indignados-bevegelsen ble skapt da Spania hadde en sosialdemokratisk regjering.

Ungdomsgaranti

Attac-konferansen samlet flere representanter fra de politiske ungdomsorganisasjonene til å diskutere ungdom, krise og Norges rolle. Mani Hussaini fra AUF talte varmt for at EU må gi en ungdomsgaranti som innebærer at ungdom ikke skal gå mer enn fire måneder før myndighetene i deres respektive land skaffer dem jobb eller utdanning.

— Kuttpolitikken er ingen løsning for å få europeisk ungdom i jobb. Invester i de offentlige budsjettene, mener Hussaini.

Johnny Håvik, lederen av Industri Energi Ungdom — som også var med i den norske delegasjonen til Alter Summit-samlingen i Aten i sommer — mente at europeisk fagbevegelse er blitt overkjørt.

— Det er vanskelig å drive fagforeningsarbeid når de kollektive tariffavtalene er kansellert og valget du får av din arbeidsgiver er enten å miste jobben eller å få lønna redusert med 50 prosent, sier Håvik.

Kapital versus arbeid

Er det ungdommen som er taperne? Eller er det landene i nord som er vinnerne og landene i sør som er taperne.

— Nei, det er kapitalistene over hele Europa som er vinnerne, og arbeiderklassen som er taperne, sier portugisiske Mariana Mortágua, doktorgradsstipendiat i økonomi og talsperson for det sosialistiske partiet Bloco de Esquerda.

5,6 millioner arbeids-
løse ungdommer i EU

Hellas: 62,5 % ungdomsledighet.

Spania: 56,4 % ungdomsledighet.

Portugal: 42,5 % ungdomsledighet.

Italia: 40,5 % ungdomsledighet.

Irland: 26,6 % ungdomsledighet.

Frankrike: 26,5 % ungdomsledighet.

Tyskland: 7,5 % ungdomsledighet.

Norge: 8,5 % ungdomsledighet (SSB 2013).

(Tall fra juli 2013, kilde: Frifagbevegelse)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.11.2013
12:00
29.11.2013 14:03Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Brian Cliff Olguin

Securitas permitterer klubbleder Robert midt under vekterstreiken

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Jan-Erik Østlie

De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

Morten Hansen

Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform


Flere saker