JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elsa verver unge til LO Sverige. Hun ser en dyster tendens blant unge menn

22-åringen tror fagbevegelsen spiller en viktig rolle i å snu utviklinga.
Elsa Alm er ungdomssekretær i LO i Sverige. Hun ser store forskjeller mellom hvordan unge menn og unge kvinner der ser på framtiden sin. Mange av guttevennene hennes ser ikke for seg noen særlig lys framtid, men Alm tror trenden kan snu.

Elsa Alm er ungdomssekretær i LO i Sverige. Hun ser store forskjeller mellom hvordan unge menn og unge kvinner der ser på framtiden sin. Mange av guttevennene hennes ser ikke for seg noen særlig lys framtid, men Alm tror trenden kan snu.

Ole Palmstrøm

guro@lomedia.no

Elsa Alm begynte å engasjere seg i arbeiderbevegelsen da hun fikk sin aller første jobb i en fast food-sjappe på Gøteborgs sentralstasjon.

Hun var ung, fersk i arbeidslivet og visste ikke hva hun hadde krav på.

De dårlige arbeidsvilkårene, en sjef som ikke var så snill og et problematisk arbeidsmiljø fikk henne til å stusse. Det skulle vel ikke være slik?

– Da jeg begynte å engasjere meg, forsto jeg fort at man ikke skal bli behandlet så dårlig som ung på jobb, forteller hun.

Når ikke de unge

Engasjementet kostet henne jobben. Men det var også starten på en ny karrierevei.

I dag er hun ungdomssekretær i Landsorganisationen i Sverige (LO). Der får hun brukt engasjementet sitt til å videreformidle det hun selv lærte da hun var ny i arbeidslivet. Slik jobber hun også med å få flere unge til å organisere seg.

Som i Norge er det også i Sverige høy gjennomsnittsalder blant de fagorganiserte.

– I Sverige er mye av grunnen til at våre foreninger i LO ikke når sin mål om organisasjonsgrad at vi har mislyktes å nå ut til de unge, sier Elsa Alm.

Hun forteller at en av årsakene er at det er dyrt å være medlem etter at fagforeningsavdraget ble fjernet. En annen årsak er at unge arbeidstakere med midlertidige kontrakter ikke organiserer seg før de har fått fast ansettelse.

Hun har likevel tro på framtiden.

– Flere ønsker seg mer trygghet, mer omfordeling og et mer rettferdig samfunn. Det finnes håp, sier hun.

Kjønnsforskjeller

Etter riksdagsvalget i fjor høst gikk Socialdemokraternas Magdalena Andersson av som statsminister.

Samtidig fikk Sverigedemokraterna mye innflytelse i den nye regjeringen, med en samarbeidsavtale de hadde inngått. Dette er et parti med bakgrunn i høyreradikale bevegelser, og har tidligere blitt avvist av de andre partiene.

Hvordan kunne det skje?

Elsa Alm tror at det blant annet handler om de unge mannlige velgerne.

– Det er stor forskjell på om du er ung kvinne eller ung mann i Sverige. Jeg og venninnene mine ser på framtiden vår helt ulikt fra hvordan kompisene mine ser på den. Vi opplever ofte at vi har hele verden foran oss. Vi har alle muligheter, vi kan komme oss opp i arbeidslivet og få gode liv. Mange av kompisene mine føler derimot ikke at de har noen særlig lys framtid. De kjenner seg ofte ensomme, har vanskeligere for å finne bosted, og de føler ikke at de får en like utstrakt hånd av skolesystemet som det jenter får, forteller hun.

Dette fører til at mange unge menn ikke føler seg som en del av samfunnsutviklingen eller har en naturlig plass i samfunnet, ifølge Alm.

Ny undersøkelse: Svenske velgere gir tommel ned for Ulf Kristerssons regjering

Våpen og vold

Samtidig har det de siste årene vært en voldsom økning av vold med skytevåpen i Sverige.

For menn i alderen 15–29 år ble risikoen for å bli utsatt for skytevåpenvold femdoblet fra 1996 til 2015, ifølge en forskningsrapport publisert i 2018.

Det har fortsatt å eskalere.

Og undersøkelser viser at nettopp mange unge menn stemmer på Sverigedemokraterna. Det tror hun blant annet kommer av en skremmende retorikk og klimaspørsmålet.

– Venstresiden snakker om at verden blir verre og at folk i framtiden kommer til å måtte gjøre mange oppofringer. Når de da møter høyresiden som sier at det ikke behøves og at det noen andre som skal ta ansvar, blir det er problem. Jeg kan forstå at noen heller vil tro på de som sier at det ikke vil bli så ille.

Så, hva kan gjøres for å snu dette?

Elsa Alm tror at fagbevegelsen spiller en viktig rolle her. Hun mener det fagpolitiske samarbeidet kan være med på å løfte engasjementet og påvirke velgerne.

– Vi vet hva som rører seg rundt på arbeidsplassene og vi lytter til folk. Dette er det viktig at vi bærer med oss inn i den politiske debatten og at vi tar utbytte av det, og former politikken deretter, sier hun.

Slik stemte de fagorganiserte: Mannlige LO-medlemmer strømmer til Åkessons parti

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse