JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UREDD: Hun arvet rifla etter faren, og går på jakt med datteren. Kirsti Rørmyr beskrives som uredd og utradisjonell.

UREDD: Hun arvet rifla etter faren, og går på jakt med datteren. Kirsti Rørmyr beskrives som uredd og utradisjonell.

Sissel M. Rasmussen

Finstiller siktet foran valget

Kirsti Rørmyr jakter ordførerkjedet i Halden kommune. Kommer hun i mål, heter likevel ikke Haldens nye ordfører Rørmyr. Mye skal nemlig skje før høstens valg.24.02.2015
12:00
28.02.2015 10:11

line@lomedia.no

— Jeg så meg selv i terrenget og skjønte at terrenget ikke vil forandre seg. Jeg måtte flytte meg selv.

Kirsti Rørmyr snakker om det politiske landskapet i Halden kommune, men hun kunne likeså godt snakket om elgjakta i skogen.

Da faren døde brått i 2009, arvet Kirsti Rørmyr rifla. Pappajenta hadde ofte vært med på elgjakta, men ikke somlet seg til å ta jaktprøven. Datteren fikk Rørmyr på kurs. Året etter var mor og datter på elgjakt, begge med rett til å skyte. Siden den gangen har Rørmyr felt to dyr.

— Jeg var ikke mye rolig da jeg skøyt min første elg. Det er et skikkelig adrenalinkick.

For Rørmyr handler elgjakta om å gjøre noe annet enn hun gjør til daglig, men det handler også om å bringe arven videre. Kultur, arv, tradisjoner og familie er viktig.

Beskrivende u-ord

Hun vokste opp på gården i Enningdalen to mil utenfor byen. Hun var en guttejente og pappas jente. Uredd, utforskende, utradisjonell og en som stadig søkte nye utfordringer. Hun beskrives med de samme ordene i dag. Når kollegaer og meningsmotstandere skal karakterisere Rørmyr, tar begge leire i bruk ordet «uredd».

— Jeg tror jeg har vært uredd siden jeg ble født. Som barn var jeg en slags «Pippi-variant», og jeg er fortsatt en sånn som tenker: «Å, det har jeg ikke prøvd, så det går sikkert bra». Jeg trenger ikke vite at jeg lander på beina. Av og til går jeg selvfølgelig skikkelig på trynet.

Tiden er inne

Nå skal fagforeningsdronningen, en karakteristikk gitt henne av redaktøren i lokalavisen, ta opp kampen om ordførervervet. Kirsti Rørmyr har vært sentral tillitsvalgt for Fagforbundet i Halden kommune i de 15 siste årene. Gjennom årene har det ikke manglet på tilbud om politiske verv fra forskjellige partier. Men for Rørmyr har dét vært en lang modningsprosess. Rørmyr liker forresten ikke prosess. Hun er opptatt av mål og resultater.

Før jul fikk nominasjonskomiteen i Arbeiderpartiet ja. De gleder seg over å ha fått en sterk og tydelig ordførerkandidat — en kvinne som vil ha kursendring.

De borgerlige partiene har styrt lenge nok, mener Rørmyr. Hun er lei av at politikk stort sett handler om kutt, effektivisering, konkurranseutsettelse, privatisering og masseoppsigelser, og om frykt for flere midlertidige ansatte, om mer pålagt overtid og lengre arbeidsdager. Rørmyr vil at politikk skal handle om verdier, rettferdig fordeling og solidaritet. Som tillitsvalgt har hun mulighet til å påvirke noe av det, men ikke nok.

— Så da var det bare en ting å gjøre: Slutte å sutre, og ta ansvar. Det er alt for mange av dem som klager, men ikke gjør noe.

Hun ønsker ikke å være en av dem.

Det fortelles at Kirsti Rørmyr ikke inviterte, men innkalte familien til fårikål en søndag kveld midt i elgjakta, for å slippe nyheten om ordførerkandidaturet. To personer hadde allerede før fårikålmiddagen vært med på beslutningen: Datteren Mari og samboeren Jon. De måtte gi klarsignal for at Rørmyr skulle påta seg den krevende oppgaven en valgkamp er, og også et eventuelt ordførerverv.

Under familiemiddagen var det nok noen som satt kålbiten i halsen, ifølge Rørmyr, men det gikk fort over. Familien og omverden har vært overveldende positiv til at hun stiller. Fagforbundets folk vil egentlig ikke gi slipp på henne. Samtidig gir de uttrykk for at Halden ikke kan få en bedre ordfører. Bare motstanderne er opptatt av å problematisere hatter og roller. Rørmyr og fagforeningskollegaene ser at de faktiske forholdene er helt annerledes. Alle i Norge har en demokratisk rett til å stå på liste til et valg. Blir Rørmyr ordfører vil hun selvsagt ikke være tillitsvalgt lenger. Derimot vil hun ta med seg sitt grunnleggende ideologisk ståsted som politiker.

Møte med veggen

6-timersdagen er ikke noe for Rørmyr. Hun har lange dager på kontoret, i møter og ute blant medlemmene, før hun freder privatlivet i noen ettermiddagstimer, for så å ta fram jobben igjen om kvelden og av og til også natta. Hun har mye energi, stor arbeidskapasitet og er i tillegg B-menneske. Rørmyr gjør aldri noe bare halvferdig. Hun er tilgjengelig hele døgnet, forteller kollegaer og medlemmer.

Men også Rørmyr kan få nok. Det har hendt at hun drar fra kontoret midt på dagen, finner senga hjemme og sover i noen timer, før hun igjen er klar for fight. Hun mener å vite hva hun tåler.

— Jeg har vært i veggen. Det er en 20 år gammel erfaring, men den sitter i meg fortsatt. Det var tungt, det tok lang tid å komme videre, men jeg lærte masse, blant annet om hva som virkelig er tøft og hvor mye jeg tåler psykisk og ikke minst ta kroppens signaler på alvor.

Trøkken lærte også Rørmyr noe om hva som egentlig betyr noe. Skal for eksempel en krangel eller konflikt på jobben ta fra henne nattesøvnen? Det er det ingen mening i. Så selv om hun som tillitsvalgt står i tøffe forhandlinger og har medlemmer som frykter for jobbene sine, sover Rørmyr godt om natta. Det handler imidlertid ikke om at hun ikke bryr seg. Hun tar alvorlig på oppgaven som tillitsvalgt, og oppgaven er å ta vare på medlemmer når de har det vanskelig.

God dag, herr Fjottolf

Hun har lært seg teknikker for hvordan koble av fra jobb, men mangler en teknikk som hjelper henne å huske navn.

— Jeg kalte han Fjottolf! Tenk deg selv! Det var liten vits i å begynne å ro…

Advokaten til arbeidsgiverne hadde selvfølgelig et annet navn, likeså han som Rørmyr kaller «en oslosak» og en «adm-dir-sak». Hun forteller det med innlevelse, humor og ironi, eller om det passer seg; galgenhumor og selvironi. Ansiktet sprekker i grimaser, og latteren sitter løst.

Turnus eller oppskrift?

Rørmyr sier selvfølgelig ikke «sier», men «prekær». Hun snakker bred haldendialekt.

Men be henne om å snakke engelsk, og stopper ordflommen.

— Jeg forstår det, men preker det ikke. Det høres ikke bra ut i det hele tatt, og det er helt greit. Det handler om å være ærlig mot meg selv og andre, og si: Dette kan jeg ikke. Å herregud, det er mye jeg ikke kan! Gi meg for eksempel en turnus, og det vil se ut som en strikkeoppskrift for meg. Jeg skjønner lite eller ingenting av den, men jeg har folk rundt meg som kan det. Dét er min måte å lede et team på, gi dem ansvar og oppgaver som de er gode på og mestrer. Et dyktig team er som et stort puslespill: «Alle bitene (kunnskapen) må være på plass for at bilde skal bli komplett». Det gir også arbeidsglede, sier Rørmyr.

Praktiker

Rørmyr er utdannet barne- og ungdomsarbeider og har permisjon fra jobben på Røsberg ungdomsskole. I voksen alder har hun fått godkjent realkompetanse, og har studert arbeidsrett.

— Vi har alle forskjellige måter å lære på. Jeg lærer ved å gjøre noe. Jeg hadde aldri bestått eksamen i arbeidsrett hvis jeg ikke kunne brukt erfaringene mine. Jeg har aldri vært noen teoretiker, men en praktiker. På Arbeiderpartiets liste er jeg muligens den med lavest formalkompetanse, men hvorfor ikke? Det er ingen grunn til at jeg skal gjøre en dårligere jobb enn de andre av den grunn.

Trygt hjemme

«Home is not a place, it’s a feeling!». Sitatet er et av flere som er malt på en av veggene i huset. Du føler deg velkommen innom, og når du går igjen minner sitatet over utgangsdøra deg om at smilet er viktig: «Don’t forget to smile».

Du får servert kaffe i kopper hun finner umiddelbart i kjøkkenskapet. På kontoret er det verre, tydeligvis, for Rørmyr finner aldri koppen sin der, fortelles det.

På en gul post-it...

I huset bor fire mennesker og fem katter. Samboeren Jon, samboerens sønn Andreas på 12 år og i kjellerleiligheten holder Rørmyrs 21 år gamle datter til. Sistnevnte har — nær sagt selvfølgelig — fått et oppdrag av moren: Hvordan vil du beskrive meg for LO-Aktuelts lesere?

«Familiekjær. Energisk. Strukturert. Blid. Omgjengelig. Sosial. Tydelig. Ærlig. Skiller jobb og privat.», står det på en gul post it-lapp.

Så derfor litt nytt fra privatlivet: Kirsti og Jon skal gifte seg i mai. Ingen av dem visste det før på julaften. Det var nemlig barna som fikset ringer, oppfordret til frieri og bryllup.

— Vi har snakket om det lenge, men ikke kommet så langt. Det var utrolig spenstig gjort av dem. Jon fridde, og jeg svarte ja. Jeg visste at jeg fikk mye å gjøre i 2015, men det blir visst litt mer enn jobb og valgkamp…

Hvis Rørmyr og Arbeiderpartiet har finsiktet godt nok til høstens kommunevalg, så kan Haldens ordfører etter kommunevalget hete Kirsti Brække Myrli.

Les også: Beredt hele veien til retten

Navn: Kirsti Rørmyr.

Alder: 43.

Aktuell som: Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Halden.

Jeg kalte han Fjottolf! Tenk deg selv! Det var liten vits i å begynne å ro…

24.02.2015
12:00
28.02.2015 10:11

Navn: Kirsti Rørmyr.

Alder: 43.

Aktuell som: Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Halden.
Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille

Benjamin A. Ward

Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer

Kronikk

ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.

ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.

Schrøder, Trondheim Byarkiv

«Myten om det fattige Norge stemmer ikke»

Martin Guttormsen Slørdal

De streiker uten lønn mens prisene skyter i været. For britiske arbeidsfolk er kampen verdt å ta


Flere saker