JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SIN EGEN SJEF: Ida 
Nygaard trives som 
næringsdrivende, men ser betenkeligheter med en 
utvikling der faste ansettelser blir mindre vanlig. 
– Det er ikke alle det passer for å jobbe på denne måten, sier hun.

SIN EGEN SJEF: Ida Nygaard trives som næringsdrivende, men ser betenkeligheter med en utvikling der faste ansettelser blir mindre vanlig. – Det er ikke alle det passer for å jobbe på denne måten, sier hun.

Tri Nguyen Dinh

Flere blir næringsdrivende ufrivillig

I mange bransjer øker bruken av selvstendig næringsdrivende. Ida Nygaard ble sin egen sjef da jobben røk.16.09.2015
10:19
16.09.2015 12:59

ragnhild@lomedia.no

I et kontorfellesskap på Vålerenga i Oslo sitter Ida Nygaard bak Mac-en sin. Hun er organisert i Fellesforbundets avdeling 850, Oslo grafiske fagforening, men har ingen kollegaer og ingen klubb i ryggen. For da Nygaard mistet jobben i 2003, etter ti år som typograf ved Folkets brevskole, valgte hun å starte sin egen bedrift.

– Det var på en måte litt ufrivillig at jeg ble næringsdrivende, for jeg hadde jo sett for meg en fast jobb. Men da stillingen ble lagt ned, valgte jeg å satse. Og etter hvert har jeg jo blitt veldig glad i den fleksibiliteten det gir å jobbe slik, forteller hun.

Hun begynte i sin første jobb som typograflærling i 1987. Siden den gang har bransjen endret seg enormt. De store grafiske bedriftene er stort sett borte. Trykkeriene har flyttet utenlands. De faste jobbene har det blitt langt færre av, konstaterer Nygaard. Om hun skulle ønske seg tilbake til et fast arbeidsforhold igjen, er hun usikker på om hun vil finne relevant arbeid.

– Jeg kunne nok fått meg en jobb om jeg ønsket det, men jeg er ikke sikker på at jeg ville fått meg jobb i bransjen.

Nygaard tar for tiden mange oppdrag for forlagsbransjen, og ser at flere av forlagene benytter seg av næringsdrivende i stedet for å ha fast ansatte grafikere.

– Noen av forlagene hadde faste grafikere tidligere. Nå har de lister med sånne som meg, sier Nygaard.

Bytter ut ansatte med frilansere

I flere bransjer går utviklingen i retning av at selvstendig næringsdrivende og frilansere erstatter faste ansatte. Et lite knippe medieoppslag reflekterer tendensen:

• I april fortalte Aftenposten at Oslo Nye Teater faser ut faste ansettelser. I framtiden vil skuespillere bli tilbudt åremålsstillinger og frilanskontrakter

• I oktober 2014 skrev Klassekampen at antallet faste fotografer er redusert med en tredel de siste femten årene. Istedenfor benyttes frilansere.

• Egmont, Norges største utgiver av blader og magasiner, har i vår halvert antallet journalister og satser samtidig på innkjøp fra frilansere. Flere av magasinene er allerede journalistløse.

• Også innen helse- og omsorgstjenester øker bruken av selvstendig næringsdrivende, skriver Klassekampen. Ved Aleris sine omsorgsboliger er det flere selvstendig næringsdrivende enn det er ansatte.

– Vi ser en utvikling i Norge nå hvor flere og flere får en løsere tilknytning til arbeidslivet. Jeg kommer fra en sektor, kunstnere og musikere, som har hatt denne utfordringen i mange år. Nå sprer den seg til nye yrkesgrupper.

Det sier LO-sekretær Renée Rasmussen. Hun har ansvaret for et arbeid internt i LO med å se på hvilket tilbud organisasjonen kan gi til selvstendig næringsdrivende medlemmer.

Les også: Bill.mrk: Næringsdrivende søker fellesskap.

Arbeidsgivers marked

For mange er det å ha eget foretak en god måte å organisere arbeidet og hverdagen på, men ikke for alle. Problemet oppstår når arbeidsgiver presser på for å få arbeidstakere til å opprette egne foretak.

Forbundet Industri Energi har i det siste sett flere situasjoner hvor fast ansatte sies opp for deretter å leies inn igjen som frilansere eller selvstendig næringsdrivende. Juridisk rådgiver Jorid Tveita setter det i sammenheng med nedgangstidene i oljenæringen.

– Dette skjer i mange bedrifter som nå nedbemanner, og jeg vil tro vi kommer til å se mer av det. Vi har et arbeidsgivers marked, og folk er villige til å gjøre mye for å beholde jobbene sine. De tar gjerne det de blir tilbudt, for alternativet er å gå ledig, sier Tveita til LO-Aktuelt.

I slike situasjoner er det imidlertid grunn til å være ekstra oppmerksom. Forbundet har sett flere eksempler på at kontrakten som inngås, egentlig ikke er noen oppdragskontrakt, men en innleiekontrakt. Med andre ord: Den selvstendig næringsdrivende er reelt sett arbeidstaker i bedriften og skulle blant annet vært omfattet av arbeidsmiljøloven.

Les også: Industri Energi åpner døra for selvstendig næringsdrivende.

Frilans regnskapsfører

Atle Hansson er redaktør for nettstedet Frilansinfo.no og forfatter av boka Frilans! En komplett håndbok for frilansere. Han blir ofte kontaktet av selvstendig næringsdrivende som er usikre på sin tilknytning til oppdragsgiver og hvilke rettigheter de faktisk har.

– Etter prisspørsmål er dette ett av de spørsmålene jeg får oftest fra ferske næringsdrivende, forteller Hansson.

Nylig fikk han en mail fra en som lurte på om det var greit å jobbe frilans for et regnskapskontor.

– Å bruke selvstendig næringsdrivende medarbeidere i regnskapsbransjen er uvanlig, og her er det tydelig at oppdragsgiveren, som burde være en bedrift med fokus på lover og regler, prøver å spare arbeidsgiveravgift, feriepenger og kontorkostnader ved å tilby en frilanskontrakt. Når denne holdningen har spredd seg til regnskapsbransjen, tyder det på at det er blitt et meget omfattende fenomen i det norske næringslivet, skriver Hansson i en epost til LO-Aktuelt.

Renholdere på egne ben

Også Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundets Oslo- og Akershus-avdeling, sier de jevnlig får henvendelser fra arbeidstakere som har blitt bedt av arbeidsgiver om å opprette enkeltmannsforetak. Spesielt gjelder det innenfor renholdsbransjen.

– Jeg fikk nettopp en telefon fra et medlem. Han har blitt permittert fra jobben, men hadde samtidig fått beskjed om at dersom han dannet et enkeltmannsforetak, ville han kunne fortsette å jobbe, forteller Gamborg-Nielsen når LO-Aktuelt ringer ham.

Dermed er det god grunn til å betvile om permitteringen er gyldig, mener distriktssekretæren. Det er spesielt innen renholdsbransjen forbundet ser at arbeidsgiverne benytter seg av selvstendig næringsdrivende.

– På hjemmesidene til en av renholdsbedriftene sto det faktisk at deres forretningsidé var ikke å ha egne ansatte. Men det har de fjernet nå, forteller Gamborg-Nielsen.

Kommer dårligere ut

– Vi ser generelt at det er en del næringsvirksomhet som kanskje ikke skulle vært næringsvirksomhet.

Det forteller Christian P. Iversen. Han er seniorrådgiver i Brønnøysundregistrene hvor han bistår nyetablerere med å forstå de formelle kravene som gjelder for å drive egen bedrift. Han understreker at Brønnøysundregistrene ikke har ført noen statistikk over ulovlig eller ufrivillig næringsvirksomhet. Hans inntrykk er likevel at mange arbeidsgivere ønsker at folk skal knytte seg til dem som selvstendig næringsdrivende.

– I mange tilfeller mottar næringsdrivende samme godtgjørelse som om de hadde vært ansatt, og kommer dermed veldig mye dårligere ut når en tar skatt og sosiale ytelser med i regnestykket. For arbeidsgiver derimot blir denne løsningen både rimeligere, enklere og mindre forpliktende, forklarer Iversen.

Press på tariffavtalene

«Skillet mellom arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende er ikke så tydelig som før», heter det i LOs organisasjonsprogram 2013-17. Det kan Jorid Tveita i Industri Energi skrive under på. For et halvt år siden opprettet forbundet et eget medlemskap for selvstendig næringsdrivende, i lys av utviklingen hvor flere og flere går fra å være fast ansatte til å bli selvstendig næringsdrivende, uten at jobben de utfører har endret seg nevneverdig.

– Vi har opprettet dette tilbudet for alle selvstendige som ikke ønsker å stå alene. Men vi har et spesielt fokus på dem som blir næringsdrivende mer eller mindre frivillig, som oppdragsgiver skalter og valter med, og som skal prøve å stå på egne ben uten å ha noen klubb i ryggen. Vi har opprettet tilbudet fordi vi ser at det trengs, sier Tveita.

Utviklingen har også fått LO til å rote i verktøykassa. For et arbeidsliv der stadig flere blir næringsdrivende kan være et problem for flere enn dem selv, påpeker LO-
sekretær Renée Rasmussen.

– Selvstendig næringsdrivende har ingen tariffavtale. Blir det for mange selvstendig næringsdrivende innenfor en sektor, har vi sett i kultursektoren at det kan legge press på etablerte tariffavtaler fordi musikerne ønsker å ta honorar som næringsdrivende på korte oppdrag i stedet for å følge gjeldende tariffavtale og få utbetalt lønn, advarer hun.

Hun mener LO må ha to tanker i hodet samtidig:

– Vi jobber nå med å se på hvordan vi kan ivareta deres interesser, samtidig som vi må jobbe for at ulovlig eller ufrivillig selvstendig næringsdrivende blir ansatt når de skal være det etter gjeldene regelverk, sier Rasmussen.

Les også: LO bør åpne armene på vidt gap for frilansere

Det er arbeidsgivers marked, og folk er villige til å gjøre mye for å beholde jobbene sine.

Jorid Tveita, Industri Energi

16.09.2015
10:19
16.09.2015 12:59Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

– LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet

Debatt

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

André Kjernsli

«Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

Kronikk

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

Lise Åserud / NTB

«Det er ikke rikfolk som betaler mest skatt i Norge»

Debatt

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Bruken av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken er farlig»

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

Gulled Jibril

Flyr må permittere: – Vi tenker på våre kolleger som mottar varsler, sier tillitsvalgt


Flere saker