JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Kan arbeidsgiver si meg opp uten å snakke med meg først?

En arbeidstaker har fått oppsigelse uten at det har vært noen drøfting i forkant. Er det lov? LO-advokat Bjørn Inge Waage svarer.
Manglende drøftinger vil selvsagt få stor betydning for vurderingen av oppsigelsen, skriver LO-advokaten.

Manglende drøftinger vil selvsagt få stor betydning for vurderingen av oppsigelsen, skriver LO-advokaten.

Colourbox.com

SPØRSMÅL: Jeg har nettopp mistet jobben på grunn av nedskjæringer.

Alle ansatte fikk informasjon om situasjonen i et felles kontormøte forut for oppsigelsen, men arbeidsgiver snakket ikke med meg direkte før jeg fikk oppsigelsen i hånden.

Jeg har hørt at man har krav på et møte med arbeidsgiver før oppsigelsen gis. Stemmer det?

SVAR: Ja, det stemmer. Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-1.

Bestemmelsen understreker at – så langt det praktisk er mulig – så skal arbeidsgiver drøfte spørsmålet om eventuell oppsigelse før beslutningen tas. I klartekst betyr dette at dersom arbeidsgiver vurderer å gå til oppsigelse, må man snakke med de som potensielt berøres av en slik beslutning.

Selv om arbeidsgiver har brutt regelen om krav til individuelt drøftingsmøte, så medfører ikke dette automatisk at oppsigelsen er usaklig eller skal kjennes ugyldig. Bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 15-1 er en såkalt ordensregel.

Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar

Men manglende drøftinger vil selvsagt få stor betydning for vurderingen av oppsigelsen opp mot saklighetskravet i arbeidsmiljøloven § 15-7. Formålet med drøftingsmøtet er blant annet å sikre at partene snakker sammen før en så viktig beslutning som oppsigelse.

Regelen er lovfestet nettopp for å sikre at arbeidsgivere har et tilstrekkelig grunnlag for oppsigelsen og tilstrekkelig bredde i sin vurdering.

Ved eventuell utvelgelse mellom flere ansatte ved en nedbemanning sikrer man også at arbeidsgiver har fullstendig og tilstrekkelig oversikt over de ansattes kompetanse, erfaring og ikke minst eventuelle sosiale forhold eller andre forhold som kan få betydning for utvelgelsen.

Det er vanskelig for meg å si noe mer konkret om din sak og den utvelgelsen som har vært, og betydningen av at det ikke er avholdt individuelt drøftingsmøte.

Mitt råd til deg er å ta kontakt med en tillitsvalgt eller det forbundet du er organisert i og be om bistand til å vurdere om man skal bestride oppsigelsen. Første steg på veien vil være å kreve forhandlingsmøte i tråd med arbeidsmiljøloven § 17-3.

Men her gjelder korte tidsfrister, så dette må vurderes snarest.

Les også: Jeg varslet om leder. Nå får jeg de dårligste vaktene. Hva gjør jeg?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse