JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykmelding

Kan jeg sykmelde meg på grunn av arbeidskonflikt?

LO-advokat Fredrik Jadar svarer.
KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

Colourbox

SPØRSMÅL: Jeg har havnet i skikkelig konflikt med nærmeste leder og klarer snart ikke å gå på jobben mer. Kan jeg sykmelde meg? Kan jeg få oppsigelse for ulovlig fravær om arbeidsgiver ikke godtar sykmeldingen fra legen?

SVAR: Det er legen som sykmelder, ikke arbeidstakeren. Dette har sentral betydning. Du vil aldri ha «krav» på å få en sykmelding fra legen. Det blir derfor litt feil å si at du går til legen for å sykmelde deg. Det er legen som avgjør om vilkårene for å gi sykmelding er oppfylt.

Legen må forholde seg til folketrygdlovens sykdomsbegrep. Sykdomsbegrepet følger av folketrygdloven § 8-4, og krever at du er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes egen sykdom eller skade.

Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer og lignende, gir ikke rett til sykepenger.

Konflikter på arbeidsplassen gir derfor ikke rett til sykmelding. Likevel kan sykdom være en konsekvens av konflikt og derfor gi grunnlag for sykmelding.

Kjente konsekvenser er søvnvansker, depresjon, angstlidelser og symptomer på posttraumatisk stressyndrom. Erfaringsvis vil krav på sykepenger ofte avslås i konfliktsaker på arbeidsplassen hvis legen ikke er grundig nok i sine beskrivelser av eventuell sykdom.

Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar

Dersom arbeidsgiver mener at en sykmelding fra legen egentlig skyldes konflikt på arbeidsplassen og ikke sykdom, har arbeidsgiver anledning til å bestride sykmeldingen og dermed retten til sykepenger. Tvister avgjøres av den såkalte Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden.

NAV kan også selvstendig overprøve legens vurderinger og avslå søknaden om sykepenger. Klagesaker om dette tar ofte lang tid, og endelig avgjørelse kommer kanskje lenge etterpå.

Etter vår vurdering kan en arbeidstaker ikke bli møtt med anklager om ulovlig fravær, i ytterste konsekvens oppsigelse, selv om arbeidsgiver senere får medhold i at fraværet skyldtes konflikt og ikke sykdom.

Dette henger sammen med at det er legen som sykmelder, ikke arbeidstakeren. Har legen først gitt sykmelding, skal du kunne gå ut ifra at selve fraværet er i orden, uavhengig av om søknaden om sykepenger blir innvilget eller ikke.

Arbeidsgiver har også et klart ansvar for å håndtere og forsøke å løse konflikter på arbeidsplassen, men reglene for dette går jeg ikke inn på her.

Mye lest: Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse