JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt

Kan sjefen nekte meg å gå på kurs?

Har du søkt om permisjon for å delta på tillitsvalgtkurs, skal det mye til for at arbeidsgiver kan si nei.
At «det er mye å gjøre på jobb for tiden» er ikke nok til at sjefen kan nekte deg å gå på kurs, slår LO fast. 

At «det er mye å gjøre på jobb for tiden» er ikke nok til at sjefen kan nekte deg å gå på kurs, slår LO fast. 

Erlend Tro Klette

ragnhild@lomedia.no

Du er tillitsvalgt og har meldt deg på kurs. Men når du søker om fri, sier sjefen nei.

«Det passer dårlig. Det er altfor travelt på jobben» er tilbakemeldingen.

Har du opplevd det?

– Det er ikke uvanlig at vi har tillitsvalgte som får avslag på å dra på kurs. Vi opplever dette på nesten hvert kurs, forteller Robert Ball.

Inntil nylig jobbet han med tillitsvalgtopplæring i AOF Norge. Etter at AOF gikk konkurs, har han nå fått jobb i LO kurs og konferanse som vil videreføre skoleringen av tillitsvalgte. 

At tillitsvalgte får skikkelig opplæring er avgjørende for at de skal kunne gjøre en god jobb, understreker Ball.

Særlig for ferske tillitsvalgte er det svært nødvendig både for virksomheten og for de tillitsvalgte at de får den kompetansen som grunnopplæringen gir.

Ulempene som et fravær innebærer for virksomheten må derfor ses opp mot det ansvaret de tillitsvalgte har på sin arbeidsplass, påpeker LO-rådgiveren.

Les også: Flere AOF-ansatte har fått jobb i LO etter konkursen. Skoleringa skal gå som planlagt

Tillitsvalgte har rett på fri

Hovedavtalenes utgangspunkt er klart: Tillitsvalgte har behov for opplæring og faglig oppdatering for å kunne skjøtte vervet sitt. Derfor har tillitsvalgte krav på fri for å delta på organisasjonsfaglige kurs.

I hovedavtalen mellom LO og NHO heter det:

«Tillitsvalgte på bedriften skal ikke nektes tjenestefri uten tvingende grunn når de innkalles til møter og forhandlinger av sin organisasjon, skal delta i fagkurs, faglig opplysningsvirksomhet, i faglige delegasjoner, eller nyttes som foreleser/kursleder i organisasjonens faglige kurs for tillitsvalgte.»

De andre hovedavtalene har lignende ordlyd.

Dette sier hovedavtalene

Hovedavtalen LO-NHO:

§ 5-8 Tjenestefri for tillitsvalgte

Tillitsvalgte på bedriften skal ikke nektes tjenestefri uten tvingende grunn når de innkalles til møter og forhandlinger av sin organisasjon, skal delta i fagkurs, faglig opplysningsvirksomhet, i faglige delegasjoner, eller nyttes som foreleser/kursleder i organisasjonens faglige kurs for tillitsvalgte.

Forespørsler om tjeneste skal rettes til bedriften så tidlig som mulig.

Hovedavtalen i staten:

§ 38 Andre regler for tjenestefri

2. Tillitsvalgte på arbeidsstedet og ansatte med tillitsverv innen organisasjonen skal ikke uten tvingende grunn nektes tjenestefri med lønn for å

delta på kurs og konferanser (opplæringstiltak) for tillitsvalgte,

• organisasjonsfaglige kurs og konferanser som arrangeres av vedkommende arbeidstakerorganisasjon eller hovedsammenslutning, eller

• når denne type kurs og konferanse arrangeres av studieorganisasjoner som utfører oppdrag for en hovedsammenslutning.

3. Et kurs eller en konferanse etter nr. 2 er å betrakte som organisasjonsfaglig når innholdet er:

• organisasjonenes og/eller hovedsammenslutningenes oppbygging og funksjon, eller

• omfatter lov, regel- og avtaleverk, eller innholdet er omstilling innenfor offentlig sektor, når dette er relevant for de tillitsvalgtes funksjon eller de ansattes arbeidssituasjon.

Yrkes-, etter- og videreutdanningskurs er ikke å betrakte som organisasjonsfaglige.

Vedkommende hovedsammenslutning (på sentralt plan) skal attestere at kurset er å betrakte som faglig, og derved innestå for at innholdet er i overensstemmelse med retningslinjene nevnt ovenfor.

Arbeidsgiver kan kreve slik attestasjon fremlagt.

Hovedavtalen i kommunesektoren:

§ 3-6 Tillitsvalgtopplæring

Tillitsvalgte har rett til opplæring som har betydning for deres funksjon som tillitsvalgt.

Forholdene skal legges til rette slik at det tas hensyn til arbeidstakerorganisasjonens/forhandlingssammenslutningens og den enkelte tillitsvalgtes behov for opplæring.

Ved slik opplæring gis det permisjon med hel eller delvis lønn. For hovedtillitsvalgt/fellestillitsvalgt gis permisjon med full lønn. Med lønn menes i denne forbindelse ordinær lønn, faste årsbeløp og variable tillegg etter oppsatt turnusplan.



Tillitsvalgt må søke 

Selv om du som tillitsvalgt har retten på sin side, må du fortsatt søke arbeidsgiver om fri. 

Hovedavtalen mellom LO og NHO sier at forespørsler om tjenestefri må rettes til bedriften «så tidlig som mulig».

Dette plikter tillitsvalgte å gjøre, understreker Ball.

Hva er «tvingende grunn»?

Men om du har gjort dette riktig og gitt beskjed til arbeidsgiver i god tid, er terskelen høy for at arbeidsgiver skal kunne si nei, påpeker Ball.

Tillitsvalgte kan ikke nektes tjenestefri «uten tvingende grunn», ifølge hovedavtalene.

Uttrykket «tvingende grunn» skal tolkes strengt.

– Det vil si at det ikke er noen andre i virksomheten som kan utføre arbeidet, og at det vil få store driftsmessige konsekvenser eller føre til store økonomiske tap dersom den tillitsvalgte ikke møter på jobb, presiserer Ball.

LO-rådgiver Robert Ball.

LO-rådgiver Robert Ball.

Brian Cliff Olguin

Dette slår også NHO fast i sine kommentarer til hovedavtalen:

«Dersom vilkårene for øvrig er til stede skal det meget tungtveiende bedriftsmessige eller produksjonsmessige grunner til for å nekte en tillitsvalgt å delta i slike møter og kurs som er nevnt», skriver NHO.

At «det er mye å gjøre på jobb for tiden» er altså ikke nok til at sjefen kan nekte deg å gå på kurs, slår LO fast. 

En arbeidsgiver må alltid være forberedt på sykefravær, og skal ha en plan for å håndtere det. En søknad om permisjon for å gå på kurs kommer jo ikke like plutselig som et sykefravær.

Arbeidsgiver har med andre ord tid på seg til å planlegge et fravær og for eksempel gi nødvendig opplæring til andre ansatte, påpeker Ball.

Hva slags kurs?

Arbeidsgiver kan heller ikke stille krav til tema for kurset så lenge det dreier seg om tillitsvalgtopplæring og organisasjonsfaglige kurs. 

– Det er tillitsvalgte selv som skal definere hvilket behov de har på kompetanseheving. Det kan ikke arbeidsgiver legge seg opp i, sier Ball. 

I veilederen til hovedavtalen i kommunesektoren er det presisert at søknader skal dokumenteres med kursinnkalling/invitasjon og program, men det er ikke opp til arbeidsgiver å godkjenne innholdet i kurset.

Betalt eller ikke?

Selv om du har krav på fri for å dra på kurs, er det ikke gitt at du har krav på full lønn. Her er reglene litt forskjellig i offentlig og privat sektor.

Tillitsvalgte som jobber i staten, har krav på tjenestefri med lønn for å delta på blant annet kurs og konferanser for tillitsvalgte.

I hovedavtalen for kommunesektoren står det: «Ved slik opplæring gis det permisjon med hel eller delvis lønn».

Avtaleteksten sier i klartekst at hovedtillitsvalgte i kommunen har rett på permisjon med full lønn. Men også andre tillitsvalgte skal som hovedregel ha full lønn for opplæring i hovedavtalen, hovedtariffavtalen og tilknyttede særavtaler og lovbestemmelser, presiseres det i protokollen.

Jobber du i det private, vil du ofte ikke ha krav på lønn fra arbeidsgiver, men her kan kanskje forbundet ditt hjelpe. 

Mange forbund dekker tapt arbeidsfortjeneste som følge av kurset, i tillegg til selve kursavgiften.

Tillitsvalgte i privat sektor kan også lage særavtaler eller avtale med arbeidsgiver om at de kan dekke lønn under kurs, understreker Ball. 

Hva om man ikke blir enige?

God dialog og samarbeid med ledelsen er viktig, understreker Ball. Noen ganger kan det bety at du lar være å dra på kurs dersom du vet at arbeidsgiver har gode grunner for å ønske at du er på jobb.

Men dersom du opplever at arbeidsgiver nekter deg å delta på kurs uten at det er saklige grunner for det, eller dersom du gjentatte ganger får avslag, anbefaler Ball at du tar kontakt med forbundet.

– Hvis man opplever at man konsekvent ikke får delta på kurs, kan man kreve forhandlinger etter hovedavtalens bestemmelser. 

Dersom tillitsvalgte og bedrift fortsatt ikke blir enige, kan saken bringes inn for hovedorganisasjonene.

– Det er viktig at arbeidsgiver tar opplæringen av de tillitsvalgte på alvor. Da blir partssamarbeidet mye bedre framfor at tillitsvalgte er usikre når de gjennomfører forhandlinger og drøftingsmøter, sier Ball.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at tillitsvalgte i staten har rett på tjenestefri i inntil 12 dager med lønn for å delta på kurs. Det er ikke riktig. I staten er det ingen slik begrensning i retten til å delta på kurs dersom du er tillitsvalgt. Andre arbeidstakere som ikke er tillitsvalgte, har imidlertid en begrensing på 12 dager tjenestefri med lønn for å delta på organisasjonsfaglige kurs og konferanser. Feilen er rettet 14.09.24 kl. 23.09.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse