Wolt og Foodora
Krangler med politiet: Her får Frp svar av justisministeren
Politiet bør ikke blande seg i om selskaper som Wolt og Foodora bruker ansatte eller frilansere, mener Frp. Nå svarer statsråden.
Politiet ga råd om ansettelser i Wolt og Foodora etter mistanke om infiltrasjon av kriminelle grupper. Det likte Frp dårlig. (Illustrasjonsbilde)
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
martin.slordal@lomedia.no
Er det feil av politiets å uttale seg om Wolt og Foodoras bruk av frilansere og næringsdrivende?
Ja, mener Tor André Johnsen, justispolitiker i Frp. Nei, mener justisministeren.
I flere NRK-saker har det kommet fram at politiet mistenker at kriminelle grupper fra Romania utnytter sjåfører som kjører biler for budtjenestene Wolt og Foodora.
For å forebygge kriminalitet i budselskapene oppfordret oslopolitiet Wolt og Foodora om å ansette budene i stedet for å knytte til seg frilansere og selvstendig næringsdrivende.
«Det setter en stopper for uautorisert deling av kontoer, forenkler kontroll av identitet og førerkort, og gjør det vanskeligere å operere i gråsoner av arbeidslivet», uttalte Lasse Johnsen i Oslo politidistrikt.
Frp reagerte på politiet
Oppfordringen fra politiet fikk stortingspolitiker Tor André Johnsen (Frp) til å reagere.
Han mener det ikke er politiets rolle å mene noe om hvilke ansettelsesformer som er riktige i det norske arbeidslivet, og advarer mot at politiet opptrer «som en aktør i fagpolitiske eller arbeidslivspolitiske spørsmål».
Når en politiansatt går ut med føringer for hvordan private selskaper bør organisere seg, bidrar det til å svekke politiets rolle som nøytral instans, mener Johnsen.
Johnsen tok saken opp med justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) i Stortinget.
«Mener justisministeren det er forenlig med politiets rolle og ansvar at en politiinspektør i embets medfør gir normative uttalelser om organiseringen av arbeidslivet, og hvilke føringer har regjeringen for å sikre at politiet fremstår som politisk nøytralt i sitt virke?», spurte Frp-politikeren.
Statsråden: Må kunne gi faglige råd
Justisminister Astri Aas-Hansen avfeier kritikken fra Frp.
Hun mener det fullt mulig for politiansatte å delta i samfunnsdebatten innenfor rammene av ytringsfriheten og etiske krav som gjelder for offentlig ansatte.
«Jeg mener vi bør være forsiktige med å begrense politiansattes mulighet til å kunne gi uttrykk for mulige grep som, sett fra politiets ståsted, kan være aktuelle som ledd i å forebygge kriminalitet», skriver Aas-Hansen i sitt svar til Tor André Johnsen.
Justisminister Astri Aas-Hansen avfeier kritikken fra Frp.
Sissel M. Rasmussen
Justisministeren viser til de etiske retningslinjene for statsansatte, og skriver at statsansatte skal være faglig uavhengige i sitt arbeid.
Det betyr at faglig kunnskap og faglig skjønn skal være utgangspunktet for den statsansattes arbeid i forvaltningen, argumenterer statsråden.
Økokrim: Ville sviktet hvis ikke
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, skriver i en e-post til LO-Aktuelt at han mener politiet ville sviktet hvis de ikke kunne ytret seg om et faglig begrunnet syn på hvordan kriminalitet kan begrenses.
«Politiet har erfart at Wolt og Foodora har en forretningsmodell som utnyttes av kriminelle nettverk til å begå kriminalitet. Politiet har dermed et ansvar for å adressere dette, og vurdere hvilke forebyggende tiltak som bør implementeres for å tette sårbarhetene som utnyttes», skriver Lønseth.
Det er viktig at politiet har en åpen og ærlig dialog med Wolt og Foodora og hvilke sårbarheter som utnyttes og hvordan det bør tettes, mener Lønseth.
«På denne måten skaper vi et samfunn som er motstandsdyktig mot kriminalitet på tvers av offentlig og privat sektor», skriver Økokrim-sjefen.


Nå: 0 stillingsannonser