JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen om Trumps USA: – Et godt planlagt statskupp

Peggy Hessen Følsvik uttrykte stor uro for situasjonen i USA da hun talte til LOs representantskap.
Sterke fagorganisasjoner er det beste bolverket mot et ytre høyre på rask fremmarsj, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Sterke fagorganisasjoner er det beste bolverket mot et ytre høyre på rask fremmarsj, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

ragnhild@lomedia.no

– Der ser vi akkurat nå en president fra ytre høyre som ved hjelp av en uforutsigbar milliardær faktisk er i ferd med å ta kontroll over hele det amerikanske statsapparatet i det som ser mer og mer ut som et godt planlagt statskupp, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Skjærer ned statsapparatet

Siden innsettelsen den 20. januar 2025 har president Trump signert et rekordhøyt antall presidentordrer og gjort uvanlig store endringer i statsapparatet.

Et eget departementet for statlig effektivitet (DOGE) er satt i sving for å kutte massivt i det statlige byråkratiet.

To millioner statsansatte fikk kort tid etter presidentskiftet tilbud om sluttpakke. Samtidig har Trump gjort det enklere å sparke statsansatte, og gjort det klart at administrasjonen vil kreve «pålitelige, lojale» ansatte.

Blant dem som har fått sparken er lederen for det amerikanske bistandsdirektoratets kontrollorgan. Det skjedde etter at han advarte mot Trumps nedbygging av USAID.

Kommentar: Vi skal være takknemlige for de trauste norske byråkratene våre

– Et kuppforsøk

Flere eksperter og kommentatorer har pekt på at Trump-administrasjonens angrep på statsapparatet, er en nedbygging av avgjørende strukturer i demokratiet.

Blant dem er direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann.

Overfor NTB beskriver han i dag det som skjer i USA, som et forsøk på statskupp.

– Dette er et kuppforsøk. Vi vet jo ikke om det lykkes, uttaler han til nyhetsbyrået.

Neumann peker på at Trump-administrasjonen har pøst ut presidentordrer og oppsiktsvekkende ny politikk i høyt tempo.

Dette er en bevisst strategi for å gjøre det så vanskelig som mulig å stanse endringene, mener Neumann.

Nettopp et uavhengig statsapparat er et av demokratiets store fortrinn, mener Neumann.

– Det å bygge det ned og skape en situasjon der maktapparatet leverer informasjon og avgjørelser som de tror lederne vil like, er livsfarlig, sier han til NTB.

Et bolverk mot ytre høyre

Angrepene på demokratiet i USA skjer i et samfunn hvor faglige rettigheter har blitt systematisk undergravet, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun satte situasjonen i USA opp mot det som er LOs mål – et godt organisert arbeidsliv og et samfunn som bekjemper økonomisk ulikhet.

– Derfor er et godt organisert arbeidsliv, med sterke representative fagorganisasjoner det beste bolverket vi har mot et ytre høyre på rask fremmarsj – og som er en av de fremste truslene mot vårt samfunn i dag, sa Hessen Følsvik.

Et godt organisert arbeidsliv handler om mer enn bare lønn, pensjon eller arbeidstid, påpekte LO-lederen.

– Det handler også om vårt fellesskap, og om hva slags samfunn vi ønsker at våre barn – eller barnebarn – skal vokse opp i. 

Les også: Nå er færre enn én av ti amerikanere med i en fagforening

– En farligere verden

Norge står nå overfor «et uvanlig komplisert trusselbilde», påpekte Hessen Følsvik.

Signalene fra Trump-administrasjonen på helgens sikkerhetskonferanse i München i helgen skapte stor uro blant europeiske ledere. 

USAs visepresident, J.D. Vance, uttalte blant annet at det ikke er USA og Russland som er de største truslene mot Europa, men at «den største trusselen kommer innenfra». 

Han kritiserte også tyske politikere for ikke å ville samarbeide med det høyreekstreme Alternativ for Tyskland. 

Tirsdag formiddag møttes USA og Russland til samtaler i Saudi-Arabia om en mulig fredsløsning for Ukraina. Verken Ukraina selv eller andre europeiske land har fått ta del i samtalene.

LO-lederen beskriver den sikkerhetspolitiske situasjonen som den mest alvorlige siden andre verdenskrig.

– Verden vi lever i, er blitt farligere. Den har blitt mer uforutsigbar og preget av vold og maktutøvelse, sa Hessen Følsvik.

Iver B. Neumann og Ole Jacob Sending, leder av Nupis Senter for geopolitikk, er blant dem som har påpekt at det nå er usikkert om vi kan stole på USA som sikkerhetsgarantist.

Kaster demokratiske verdier på båten

Også Kjersti Barsok, lederen i Norsk Tjenestemannslag (NTL), snakket med bekymring om utviklingen i USA og president Trumps nedbygging av statsapparatet i sin tale til LOs representantskap.

– Trump sparker, med god hjelp av Elon Musk, statsansatte etter eget forgodtbefinnende. Og han har beredt grunnen for dette lenge ved å bruke fiendtlig retorikk mot demokratiske institusjoner som mediene og som domstolene og mot sine politiske motstandere, sa Barsok. 

Uavhengige statsansatte og lover og avtaler som hindrer korrupsjon og kompisansettelser, er noe av det vi har grunn til å være stolte av i Norge, påpekte NTL-lederen.

– Vi i NTL er opptatt av det Trump ser ut til å kaste på båten i USA, nemlig sentrale demokratiske verdier som politisk ansvar, åpenhet, innsyn og ytringsfrihet. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse