VIKTIG: Seks av ti arbeidstakere mener streikeretten er en viktig del av den norske lønnsdannelsen. Her taler Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, under hotellstreiken i 2016.
Håvard Sæbø
Fafo med ny rapport om fagorganisering:
Ny rapport: Arbeidstakere flest har tro på fagbevegelsen
Fire av fem norske arbeidstakere mener at sterke fagforeninger er viktig for å sikre et godt og trygt arbeidsliv. Unge arbeidstakere er minst like positive som de eldre.
ragnhild@lomedia.no
Dette kommer fram i en fersk rapport fra forskningsstiftelsen Fafo. To av tre arbeidstakere mener det er viktig at flere organiserer seg, og kun 13 prosent svarer at fagforeninger er «gammeldags».
– Det er veldig stor oppslutningen om de kollektive institusjonene i Norge. Arbeidstakere flest har et positivt syn på fagforeningenes rolle, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard som har skrevet rapporten.
LO vokser: LO har nå over 970.000 medlemmer
Åpne for medlemskap
Ikke overraskende er oppslutningen om det organiserte arbeidslivet sterkest blant dem som selv er medlem i en fagforening. Men også blant de uorganiserte er et stort flertall enige i påstanden om at arbeidstakerorganisasjonene er viktige for å sikre et godt og trygt arbeidsliv. Kun 16 prosent av de uorganiserte er uenige i dette.
Flertallet av de uorganiserte oppgir dessuten at det kan være aktuelt å melde seg inn i en fagforening, for eksempel dersom jobben blir utrygg, hvis de begynner på en arbeidsplass der dette er vanlig, eller hvis de blir spurt.
– Det er mange uorganiserte som i prinsippet støtter opp om et organisert arbeidsliv, men det vil nok kreve en del overbevisning og godt organisasjonsarbeid for å få dem til å melde seg inn, sier Nergaard.
FORSKER: Kristine Nergaard ved Fafo har skrevet rapporten.
Kai Hovden
Få skeptikere
For et mindretall – rundt en fjerdedel av de uorganiserte – ser det ut til at valget om å være uorganisert henger sammen med en generell skepsis til arbeidstakerorganisasjonene og deres rolle i samfunnet, påpekes det i rapporten. I denne gruppa har et flertall tidligere blitt spurt om de ønsker å melde seg inn i en fagforening.
Men for det store flertallet av de uorganiserte er det lite som tyder på at det er holdninger eller ideologi som hindrer dem fra å melde seg inn. Om lag 45 prosent av de uorganiserte oppgir at det ikke er fagforening eller tillitsvalgt på deres arbeidsplass. 36 prosent av disse, sier at de sannsynligvis vil organisere seg hvis det blir opprettet en fagforening på arbeidsplassen.
Unge mer positive
Andelen organiserte arbeidstakere har vært fallende i Norge over tid, og unge arbeidstakere er oftere uorganisert enn eldre aldersgrupper. Noen har forsøkt å forklare dette med at dagens unge er mer individualistisk orientert og ikke opplever fagforeningene som relevante. Ifølge Nergaard er det ingenting i undersøkelsen som tyder på det. Snarere tvert imot. I den grad det er forskjeller mellom aldersgruppene, er de yngste litt mer positive til arbeidstakerorganisasjonenes rolle enn eldre arbeidstakerne.
Dette er gledelig, synes LO-sekretær Terje Olsson. Han påpeker at LO-forbundene har hatt en stor økning i studenter og annen ungdom som melder seg inn.
– Jeg har tro på at dette er en trend som vil vare. Ungdom vender seg vekk fra blårusstenkningen og mot styrken i fellesskapet, sier han.
Les også: Medlemsboom i LO: 20.000 nye medlemmer i år
Krever langsiktig arbeid
I LO-sammenheng sies det ofte at det største hinderet for å få fart på rekrutteringen, er at uorganiserte ikke blir spurt om å være medlem. Rapporten fra Fafo viser imidlertid at halvparten av de uorganiserte har fått spørsmål om å melde seg inn. Andelen er størst blant medlemmer som har en tillitsvalgt på arbeidsplassen.
– Det foregår en god del godt organisasjonsarbeid der ute, men denne undersøkelsen tyder på at det ikke holder å spørre én gang. Det må mer langsiktig og systematisk arbeid til for å overbevise enkelte om hvorfor der er lurt å være medlem, påpeker Kristine Nergaard.
Når forskerne spør de uorganiserte hvorfor de ikke er organisert, svarer litt over halvparten at de får de samme fordelene uten å være organisert. Her har fagbevegelsen en jobb å gjøre, påpeker LO-sekretær Terje O.Olsson.
STØTTER ET STERKT LO: Seks av ti arbeidstakere er enige om at et sterkt LO er til fordel for arbeidstakere flest. – Jeg mener vi har klart å få fram politikken vår på en god måte, kommenterer Terje Olav Olsson i LOs ledelse.
Jan-Erik Østlie
– Det må rett og slett litt folkeopplysning til. Vi har det ganske bra i Norge, men alle godene norske arbeidstakere har opparbeidet seg, vil ikke nødvendigvis vare evig dersom andelen organiserte synker ytterligere, sier han.
Undersøkelsen bekrefter tydelig hvorfor det er nødvendig å styrke «uteapparatet» i forbundene, påpeker LO-sekretæren.
– Vi må ha tillitsvalgte på hvert eneste nes, og vi trenger enda flere klubber. Når vi har etablerte klubber og tillitsvalgte, da organiserer folk seg lettere.
Positive til LO
I undersøkelsen er det også inkludert flere spørsmål om folks holdninger til LO. Seks av ti arbeidstakere mener et sterkt LO er til fordel for arbeidstakere flest. Andelen som sier seg enig i dette, er – ikke unaturlig – høyest blant LO-organiserte. Men støtten er stor også utenfor egen organisasjon.
Særlig Unio-medlemmene uttrykker støtte til tanken om et sterkt LO, men også i YS og Akademikerne er det et flertall som er enig i at et sterkt LO er en god ting. Det er overraskende med tanke på at dette er konkurrerende organisasjoner, synes Kristine Nergaard.
– Det er slående hvordan også medlemmer i forbund utenfor LO, i hovedsak er positive til LOs rolle, sier hun.
Les også: Heter det verve, rekruttere eller organisere i fagbevegelsen?
Viktigere med studentmedlemskap
Et annet viktig funn i undersøkelsen, er hvor viktig studentmedlemskap er for rekuttering, særlig blant unge arbeidstakere med høyere utdanning. Når arbeidstakerne får spørsmål om hvordan de ble organisert første gang, svarer 38 prosent at de ble rekuttert på arbeidsplassen, enten av en kollega eller en tillitsvalgt. 30 prosent svarer at de først ble organisert via et elev- eller studentmedlemskap. Blant medlemmer under 35 år med høyere utdanning oppgir 6 av 10 at de kom inn via et studentmedlemskap. Dette tyder på at studentmedlemskap har blitt viktigere over tid, heter det i rapporten.
– Studentmedlemskap er veldig viktig i gruppen med høyere utdanning, og vi ser at organisering i studietiden har betydning for om man velger å være organisert når man senere går ut i arbeid, sier Nergaard.
Spørreundersøkelsen ble gjennomført blant knappe 3000 arbeidstakere i mai og juni 2019.
Les også: 1,9 millioner nordmenn er fagorganisert. Her er syv nye funn fra Unios sjeføkonom
Dette sier undersøkelsen
• 80 prosent av arbeidstakerne er enige i at sterke arbeidstakerorganisasjoner er viktig for å sikre et godt og trygt arbeidsliv. 8 prosent er uenig.
• 67 prosent av arbeidstakerne mener det er viktig at flere organiserer seg. 15 prosent er uenig.
• 60 mener at streikeretten er en viktig del av norsk lønnsdannelse. 19 prosent er uenig.
• Åtte av ti organiserte mener at fagforeningene gjør en viktig jobb på arbeidsplassene.
• Seks av ti uorganiserte svarer at det kan være aktuelt å organisere seg hvis de finner en fagforening som passer.
• Halvparten av de uorganiserte sier at de vil vurdere å organisere seg hvis arbeidsplassen blir utrygg, mens 35 prosent sier at det kan være aktuelt å organisere seg hvis de blir spurt.
Kilde: Fafo-rapporten «Holdninger til fagorganisering».
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning