JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Organisasjonsgraden i Norge er høy, sammenlignet med andre land. Her fra 1. mai-markering i 2018.

Organisasjonsgraden i Norge er høy, sammenlignet med andre land. Her fra 1. mai-markering i 2018.

Jan-Erik Østlie

1,9 millioner nordmenn er fagorganisert. Her er syv nye funn fra Unios sjeføkonom

LO taper terreng og Sykepleierforbundet øker mest. Dette er noen av de tydeligste utviklingstrekkene i fagbevegelsen nå, ifølge Unios sjeføkonom Erik Orskaug.


09.07.2020
09:29
10.07.2020 08:53

ida.bing@lomedia.no

I et nytt notat, som tar utgangspunkt i medlemstall mot slutten av året, viser Unios sjeføkonom Erik Orskaug utviklingen for de ulike forbundene.

1,9 millioner nordmenn er medlemmer i fagforeninger, hvor 1,3 millioner av dem er yrkesaktive.
Notatet viser hvem som har økt eller minsket oppslutningen sin.

Overraskende funn

– Det mest overraskende var at LO og YS sine andeler har gått tilbake, og tilsvarende har Unio vokst sterkt, sier Unio-økonom Orskaug.

Hovedorganisasjonen som øker mest i prosent er Akademikerne, og de vil antagelig i løpet av dette året bli den tredje største hovedorganisasjonen i Norge målt i antall medlemmer, mener Orskaug.

– Det er noe de har vært i flere år hvis vi måler i antall yrkesaktive medlemmer. Det tror jeg overasker mange, sier Orskaug til FriFagbevegelse.

Notatet ble laget for å systematisere og sammenfatte statistikk, noe Orskaug peker på har manglet blant forbundene.

1. LO taper terreng

LO har hatt under halvparten av de yrkesaktive fagforeningsmedlemmene de siste åra. Utviklingen viser en nedgang fra 55,6 prosent i 2003, til 46,9 prosent ved utgangen av 2019.

– YS taper og «markedsandeler», men ikke så raskt som LO, sier Orskaug.

Noe av forklaringen kan ligge i at LO har en stor andel pensjoister og ikke-yrkesaktive medlemmer. Det vil si pensjonister, studenter og lærlinger, som til sammen utgjør 36 prosent.

Men LO er fortsatt desidert størst, med 952.000 medlemmer totalt ved årets slutt, en vekst på 156.000 medlemsskap siden 2001.

Fikk du med deg denne? Du vil tjene 80.000 kroner mindre uten fagbevegelsen

2. Både vekst og stillstand blant LOs forbund

LO-forbundet Handel og Kontor i Norge vokser mer enn gjennomsnittet i LO, og de har 74.000 medlemmer.

Industri Energi har 56.000 medlemmer i 2019 og vokser nær gjennomsnitett for LO som helhet.

NTL har 52.000 medlemmer, viser tall fra 2018.

– De vokser klart mindre enn LO-gjennomsnittet, påpeker Orskaug.

Fagforbundet er størst blant alle forbundene. De hadde 374.000 medlemmer ved årsskiftet.

De har også hatt den største medlemsveksten, med 88.000 medlemmer siden 2003.

Fellesforbundet har en svak nedgang i medlemstallet, men øker i 2019, etter at Transportarbeiderforbundet gikk inn i Fellesforbundet. De holder andreplassen som nest største forbund i LO med 165 000 medlemmer, tilsvarende 17 prosent av LO-medlemmene.

3. Opptur for Sykepleierforbundet

Sykepleierforbundet har hatt den største prosentvise veksten av de store forbundene, med 82,8 prosent siden 2001.

Medlemstallet var 119.000 ved utgangen av 2019.

– I absolutte tall økte Sykepleierforbundet med flere medlemmer i denne perioden, enn Unios største forbund, Utdanningsforbundet, forklarer Orskaug.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier at grunnen til de høye medlemstallene er sammensatt:

– Vi har en veldig høy organisasjonsgrad blant sykepleiere i NSF. Det har sammenheng med at vi både har et faglig, interessepolitisk og samfunnspolitisk ståsted. Vi er det eneste forbundet som systematisk jobber både med kvaliteten i sykepleierutdanningen og sykepleiernes sentral rolle og bidrag i den nødvendige utviklingen av helse- og omsorgstjenesten, sier Sverresdatter Larsen til FriFagbevegelse.

Det er typisk at du melder deg inn i NSF i studietiden og blir medlem livet ut, forklarer hun.

– Når det er sagt så betyr ikke den høye organisasjonsgraden at vi tar medlemmene våre for gitt, tvert imot. Det forplikter å ha landets sykepleiere i ryggen. Vi som ble valgt til ny forbundsledelse i november har sagt at vi skal sette faget i front denne landsmøteperioden.

Korona-pandemien har vist hvor avhengig Norge er av sykepleierne, og gjennom flere år nå har befolkningen sagt at de er bekymret for sykepleiermangelen, sier hun og legger til:

– Når det gjelder medlemstallet vil vi nok ikke oppleve veldig store endringer fra år til år, men vi jobber systematisk med strategisk medlemsarbeid, og det har bidratt til at medlemstallet sakte men sikkert har økt år for år. Målet er at det skal fortsette slik.

Les også: Tillitsvalgt i krisetid: Slik tar du som best vare på medlemmene dine – og deg selv

4. Akademikerne blir topp tre

Akademikerne har den største medlemsveksten målt i prosent.

– Akademikerne vil gå forbi YS og bli den tredje største hovedorganisasjonen i løpet av 2020, og har allerede i flere år hatt flere yrkesaktive medlemmer enn YS, sier Orskaug.

Allerede for mange år siden passert de YS i antall yrkesaktive, og tallet er 19.000 flere medlemmer enn hva YS har i 2019.

Blant forbundene her er Tekna desidert størst, som har vokst med 45.000 medlemmer siden 2001. Det er en økning på 122 prosent.

– Tekna står for nesten halvparten av Akademikernes medlemsvekst, sier Orskaug.

5. YS vokser minst i fagbevegelsen

YS har også vekst i antall medlemmer, men den er svak. Veksten er minst av alle hovedorganisasjonene.

– De taper også markedsandeler, peker Orskaug på.

Delta, tidligere Kommunalansattes Forening, er desidert størst, med 84.000 medlemmer i 2019.

Andelen yrkesaktive i Delta er på 55,2 prosent, noe sjeføkonomen mener er spesielt:

– Det er den desidert laveste av de forbundene jeg har sett på. Han tror levealder spiller inn, og at mange pensjonerer seg tidlig.

YS-leder Erik Kollerud sier at forbundsledelsen har snakket om tallene.

– Arbeidslivet er i endring, og vi har kanskje ikke vært gode nok til å utvikle oss. Akademikerne og Unio har vokst, mye på grunn av at utdanningsnivået generelt i arbeidslivet også vokser.

Kollerud viser til at YS organiserer i bredden, men at det er større profesjonsforbund som ser større vekst, fordi de organiserer yrkesgrupper som vokser.

Han peker på at det generelt sett er en nedgang organisasonsgraden generelt i arbeidslivet.

– Over lang tid har ansatte i arbeidslivet økt mer enn de som er organisert.

– Det er det organiserte arbeidslivet som er viktig her, og det er en dugnad som alle må bidra til å styrke, legger han til.

Les også: Smittevern blir en stor utfordring for SFO, mener Fagforbundet

6. Unio får større andel av medlemsmassen

Unio øker mest målt i andel av alle fagorganiserte, skriver Orskaug i notatet.

Andelen har steget fra 14,5 prosent i 2001, til 19,7 prosent i 2019. Det vil si en vekst på 160.000 medlemmer.

De har en stor andel av de yrkesaktive fagorganiserte. Utdanningsforbundet er størst i Unio, med 182.000 medlemmer i 2019.

Både Forskerforbundet, Politiets Fellesforbund og Fysioterapeutforbundet økte sine medlemstall.

7. Pensjonsreformen og arbeidsinnvandring preger tallene

Hovedorganisasjonene har store forskjeller når det kommer til andelen yrkesaktive. Forklaringen på dette ligger i at medlemmene står lenger i arbeid, mye grunnet pensjonsreformen. I tillegg går uføreandelen ned, som skydes at vi blir friskere og får mindre slitsomme arbeidsoppgaver, peker Orskaug på.

Arbeidsinnvandringen bidrar også til endringer i medlemstall.

– Veksten i sysselsatte i en del næringer som reiseliv, deler av industrien, bygg og anlegg, transport med fler, har i all hovedsak skjedd gjennom arbeidsinnvandring, inklusive utstasjonerte arbeidstakere, forklarer Orskaug.

09.07.2020
09:29
10.07.2020 08:53



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt


Flere saker