JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Organisasjonsgraden i Norge er høy, sammenlignet med andre land. Her fra 1. mai-markering i 2018.

Organisasjonsgraden i Norge er høy, sammenlignet med andre land. Her fra 1. mai-markering i 2018.

Jan-Erik Østlie

1,9 millioner nordmenn er fagorganisert. Her er syv nye funn fra Unios sjeføkonom

LO taper terreng og Sykepleierforbundet øker mest. Dette er noen av de tydeligste utviklingstrekkene i fagbevegelsen nå, ifølge Unios sjeføkonom Erik Orskaug.09.07.2020
09:29
10.07.2020 08:53

ida.bing@lomedia.no

I et nytt notat, som tar utgangspunkt i medlemstall mot slutten av året, viser Unios sjeføkonom Erik Orskaug utviklingen for de ulike forbundene.

1,9 millioner nordmenn er medlemmer i fagforeninger, hvor 1,3 millioner av dem er yrkesaktive.
Notatet viser hvem som har økt eller minsket oppslutningen sin.

Overraskende funn

– Det mest overraskende var at LO og YS sine andeler har gått tilbake, og tilsvarende har Unio vokst sterkt, sier Unio-økonom Orskaug.

Hovedorganisasjonen som øker mest i prosent er Akademikerne, og de vil antagelig i løpet av dette året bli den tredje største hovedorganisasjonen i Norge målt i antall medlemmer, mener Orskaug.

– Det er noe de har vært i flere år hvis vi måler i antall yrkesaktive medlemmer. Det tror jeg overasker mange, sier Orskaug til FriFagbevegelse.

Notatet ble laget for å systematisere og sammenfatte statistikk, noe Orskaug peker på har manglet blant forbundene.

1. LO taper terreng

LO har hatt under halvparten av de yrkesaktive fagforeningsmedlemmene de siste åra. Utviklingen viser en nedgang fra 55,6 prosent i 2003, til 46,9 prosent ved utgangen av 2019.

– YS taper og «markedsandeler», men ikke så raskt som LO, sier Orskaug.

Noe av forklaringen kan ligge i at LO har en stor andel pensjoister og ikke-yrkesaktive medlemmer. Det vil si pensjonister, studenter og lærlinger, som til sammen utgjør 36 prosent.

Men LO er fortsatt desidert størst, med 952.000 medlemmer totalt ved årets slutt, en vekst på 156.000 medlemsskap siden 2001.

Fikk du med deg denne? Du vil tjene 80.000 kroner mindre uten fagbevegelsen

2. Både vekst og stillstand blant LOs forbund

LO-forbundet Handel og Kontor i Norge vokser mer enn gjennomsnittet i LO, og de har 74.000 medlemmer.

Industri Energi har 56.000 medlemmer i 2019 og vokser nær gjennomsnitett for LO som helhet.

NTL har 52.000 medlemmer, viser tall fra 2018.

– De vokser klart mindre enn LO-gjennomsnittet, påpeker Orskaug.

Fagforbundet er størst blant alle forbundene. De hadde 374.000 medlemmer ved årsskiftet.

De har også hatt den største medlemsveksten, med 88.000 medlemmer siden 2003.

Fellesforbundet har en svak nedgang i medlemstallet, men øker i 2019, etter at Transportarbeiderforbundet gikk inn i Fellesforbundet. De holder andreplassen som nest største forbund i LO med 165 000 medlemmer, tilsvarende 17 prosent av LO-medlemmene.

3. Opptur for Sykepleierforbundet

Sykepleierforbundet har hatt den største prosentvise veksten av de store forbundene, med 82,8 prosent siden 2001.

Medlemstallet var 119.000 ved utgangen av 2019.

– I absolutte tall økte Sykepleierforbundet med flere medlemmer i denne perioden, enn Unios største forbund, Utdanningsforbundet, forklarer Orskaug.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier at grunnen til de høye medlemstallene er sammensatt:

– Vi har en veldig høy organisasjonsgrad blant sykepleiere i NSF. Det har sammenheng med at vi både har et faglig, interessepolitisk og samfunnspolitisk ståsted. Vi er det eneste forbundet som systematisk jobber både med kvaliteten i sykepleierutdanningen og sykepleiernes sentral rolle og bidrag i den nødvendige utviklingen av helse- og omsorgstjenesten, sier Sverresdatter Larsen til FriFagbevegelse.

Det er typisk at du melder deg inn i NSF i studietiden og blir medlem livet ut, forklarer hun.

– Når det er sagt så betyr ikke den høye organisasjonsgraden at vi tar medlemmene våre for gitt, tvert imot. Det forplikter å ha landets sykepleiere i ryggen. Vi som ble valgt til ny forbundsledelse i november har sagt at vi skal sette faget i front denne landsmøteperioden.

Korona-pandemien har vist hvor avhengig Norge er av sykepleierne, og gjennom flere år nå har befolkningen sagt at de er bekymret for sykepleiermangelen, sier hun og legger til:

– Når det gjelder medlemstallet vil vi nok ikke oppleve veldig store endringer fra år til år, men vi jobber systematisk med strategisk medlemsarbeid, og det har bidratt til at medlemstallet sakte men sikkert har økt år for år. Målet er at det skal fortsette slik.

Les også: Tillitsvalgt i krisetid: Slik tar du som best vare på medlemmene dine – og deg selv

4. Akademikerne blir topp tre

Akademikerne har den største medlemsveksten målt i prosent.

– Akademikerne vil gå forbi YS og bli den tredje største hovedorganisasjonen i løpet av 2020, og har allerede i flere år hatt flere yrkesaktive medlemmer enn YS, sier Orskaug.

Allerede for mange år siden passert de YS i antall yrkesaktive, og tallet er 19.000 flere medlemmer enn hva YS har i 2019.

Blant forbundene her er Tekna desidert størst, som har vokst med 45.000 medlemmer siden 2001. Det er en økning på 122 prosent.

– Tekna står for nesten halvparten av Akademikernes medlemsvekst, sier Orskaug.

5. YS vokser minst i fagbevegelsen

YS har også vekst i antall medlemmer, men den er svak. Veksten er minst av alle hovedorganisasjonene.

– De taper også markedsandeler, peker Orskaug på.

Delta, tidligere Kommunalansattes Forening, er desidert størst, med 84.000 medlemmer i 2019.

Andelen yrkesaktive i Delta er på 55,2 prosent, noe sjeføkonomen mener er spesielt:

– Det er den desidert laveste av de forbundene jeg har sett på. Han tror levealder spiller inn, og at mange pensjonerer seg tidlig.

YS-leder Erik Kollerud sier at forbundsledelsen har snakket om tallene.

– Arbeidslivet er i endring, og vi har kanskje ikke vært gode nok til å utvikle oss. Akademikerne og Unio har vokst, mye på grunn av at utdanningsnivået generelt i arbeidslivet også vokser.

Kollerud viser til at YS organiserer i bredden, men at det er større profesjonsforbund som ser større vekst, fordi de organiserer yrkesgrupper som vokser.

Han peker på at det generelt sett er en nedgang organisasonsgraden generelt i arbeidslivet.

– Over lang tid har ansatte i arbeidslivet økt mer enn de som er organisert.

– Det er det organiserte arbeidslivet som er viktig her, og det er en dugnad som alle må bidra til å styrke, legger han til.

Les også: Smittevern blir en stor utfordring for SFO, mener Fagforbundet

6. Unio får større andel av medlemsmassen

Unio øker mest målt i andel av alle fagorganiserte, skriver Orskaug i notatet.

Andelen har steget fra 14,5 prosent i 2001, til 19,7 prosent i 2019. Det vil si en vekst på 160.000 medlemmer.

De har en stor andel av de yrkesaktive fagorganiserte. Utdanningsforbundet er størst i Unio, med 182.000 medlemmer i 2019.

Både Forskerforbundet, Politiets Fellesforbund og Fysioterapeutforbundet økte sine medlemstall.

7. Pensjonsreformen og arbeidsinnvandring preger tallene

Hovedorganisasjonene har store forskjeller når det kommer til andelen yrkesaktive. Forklaringen på dette ligger i at medlemmene står lenger i arbeid, mye grunnet pensjonsreformen. I tillegg går uføreandelen ned, som skydes at vi blir friskere og får mindre slitsomme arbeidsoppgaver, peker Orskaug på.

Arbeidsinnvandringen bidrar også til endringer i medlemstall.

– Veksten i sysselsatte i en del næringer som reiseliv, deler av industrien, bygg og anlegg, transport med fler, har i all hovedsak skjedd gjennom arbeidsinnvandring, inklusive utstasjonerte arbeidstakere, forklarer Orskaug.

09.07.2020
09:29
10.07.2020 08:53Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre


Flere saker