JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjebnedag for Skottland

Skotsk LO frykter ikke resultatet av dagens folkeavstemning om uavhengighet. STUC kan leve godt med både ja og nei til løsrivelse.
Kan avgjøre. Så sent som i går fortalte meningsmålinger at rundt 14 prosent av velgerne er usikre på hva de skal stemme, blant dem Robert Norton.

Kan avgjøre. Så sent som i går fortalte meningsmålinger at rundt 14 prosent av velgerne er usikre på hva de skal stemme, blant dem Robert Norton.

Sissel M. Rasmussen

Når skottene går til urnene i dag skal de ta stilling til kun ett spørsmål, om enn ikke så enkelt for alle. Skottene skal svare ja eller nei på spørsmålet: «Skal Skottland være et uavhengig land?».

I går ble de siste meningsmålingene foran folkeavstemningen offentliggjort. De forteller at det kan bli en spennende kveld og natt for Skottland og resten av Storbritannia. Meningsmålingene gir nei-siden et knapt flertall, men fortsatt oppga rundt 15 prosent av velgerne at de var usikre på hva de skulle stemme.

Over 4, 2 millioner har registrert seg og kan stemme ved folkeavstemningen. Det er 97 prosent av de stemmeberettigede, noe som er rekordhøyt for Skottland.

Resultatet av folkeavstemningen skal etter planen være klart ved «frokosttid» fredag morgen.

Har satt dagsorden

Skotsk fagbevegelsen har, med noen unntak, ikke tatt stilling til spørsmålet om uavhengighet. STUC, det vi kan karakterisere som skotsk LO, har hele tiden vært nøytrale.

– Men det betyr ikke at vi ikke har engasjert oss i diskusjonene, understreket David Moxham, assisterende generalsekretær i STUC, da LO-Aktuelt møtte han i Glasgow i Skottland for noen uker siden.

Og senest for en uke siden publiserte STUC den tredje og siste rapporten som diskuterer for- og mot-argumenter for skotsk uavhengighet. Rapporten ble publisert samme dag som generalsekretær Grahame Smith i STUC hilste delegatene på TUCs kongress, britisk LO.

– STUC og fagforeninger i Skottland kan ta mye av æren for å sette spørsmål om ulikhet, fattigdom, anstendig arbeid og et verdig liv i hjertet av debatten om uavhengighet. Spørsmålet om sosial rettferdighet vil være av avgjørende betydning for utfallet av folkeavstemningen, sa Smith.

– Ingen har monopol på sosial rettferdighet eller på fagforeningsverdier som samhold og solidaritet. Det er sterke talsmenn for en mer sosialt og økonomisk rettferdig Skottland både i ja- og nei-leirene, akkurat som det på begge sider er talsmenn som tar lite hensyn til interessene til arbeidsfolk og deres familier, sa Smith. Han benyttet anledningen til å understreke at det er viktig å respektere hverandre.

– Stemmer du ja, betyder ikke at du er mindre bekymret for kameratene dine i Storbritannia eller om så lengre unna, akkurat som å stemme nei ikke gjør deg til mindre patriot. Både ja- og nei-velgere er bekymret for Skottlands framtid, understreket han.

Uansett utfallet av folkeavstemningen: Skottland og Storbritannia vil bli annerledes. Fagbevegelsen på denne øya vil fortsette å arbeide sammen av hensyn til arbeidsfolk. Våre fagforeningsverdier vil ikke endres. Vår bekymring for arbeidstakerrettigheter, våre krav til en forlengelse av kollektive forhandlinger, for rettferdig lønn, for kvalitet arbeidsplasser og offentlige tjenester, for seriøse tiltak mot fattigdom og ulikhet, vil ikke endre seg. Men hvordan vi påvirker disse forholdene vil være annerledes, sa Smith.

«Life goes on»

Resultatet av folkeavstemningen vil ikke endre STUCs organisasjon eller rolle i stor grad, tror Moxham.

– STUC har ingen ting å «frykte», hverken i et selvstendig Skottland eller hvis skottene velger å bli i Unionen. Jeg kan ikke se at resultatet av folkeavstemningen i særlig grad vil endre på vår situasjon. Dessverre kan situasjonen for fagbevegelsen knapt bli verre enn i dag. Så vi må uansett jobbe for at det skal bli bedre. Til syvende og sist handler det om i hvor stor grad vi klarer å påvirke politikerne, uansett hvor de sitter, i vår retning og mot vårt mål: Sosial rettferdighet, sier Moxham.

– «Dagen derpå» vil bli vanskelig. Jo nærmere resultatet er 50-50, jo mer skuffelse og sinne vil det bli hos dem som «taper» folkeavstemningen. De vil lete etter syndebukker og gi vinnerne skylda for alt som er galt. Men livet må gå videre. Hvis det blir et ja, skal vi sørge for å få en sentral rolle i utformingen av et nytt, demokratisk og sosialt rettferdig Skottland. Hvis det blir et nei skal vi stadig minne statsminister David Cameron og Labour-leder Ed Miliband om hvilke løfter de er kommet med underveis.

– Uansett resultat har vi viktige oppgaver foran oss. Vi må ta med oss videre engasjementet som skottene har visst i denne valgkampen for solidaritet, sosial rettferdighet og ønsket om å bygge en velferdsstat.

Allerede lørdag 18. oktober arrangerer STUC en aksjonsdag for et mer rettferdig Skottland.

Les også:

Sier skottene ja ?

Bakgrunn om den skotske uavhengighetsdebatten og reportasje fra valgkampen før folkeavstmeningen.

Både ja- og nei-velgere er bekymret for Skottlands framtid

Grahame Smith, STUC

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Les også:

Sier skottene ja ?

Bakgrunn om den skotske uavhengighetsdebatten og reportasje fra valgkampen før folkeavstmeningen.