JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HINDRE SMITTE: Norske arbeidstakere på hjemmekontor har bidratt til å få kontroll på smitten, skriver Roger Heimli, andre nestleder i LO.

HINDRE SMITTE: Norske arbeidstakere på hjemmekontor har bidratt til å få kontroll på smitten, skriver Roger Heimli, andre nestleder i LO.

Leif Martin Kirknes

Debatt

«Stadig flere som stemmer på høyresiden vil bruke det midlertidige korona-hjemmekontoret til å svekke arbeidsmiljøloven for godt», skriver Roger Heimli

Nå stenger store deler av Norge ned igjen. Noen må være hjemme, for å beskytte dem som må være på jobben.
09.12.2020
12:59
09.12.2020 12:59
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Usikkerheten rundt jobb er stor i en rekke bransjer, og svært mange er fortsatt permittert eller ledig etter at samfunnet stengte ned i mars.

Noen går kanskje sin andre runde med permitteringer i møte. Følelsen av å ikke vite hva som står foran oss, er lik det vi opplevde i mars og april. Å sikre folk trygghet for arbeid og inntekt er det aller viktigste vi kan gjøre nå, både som fagbevegelse og som samfunn.

De som kan jobbe hjemmefra, har gjort det i lange strekk fra mars til nå, og mer vil det bli utover vinteren. Det er en ensom tilværelse. Det er kanskje en trøst å vite at man faktisk har jobb, men mange har nok erfart at hjemmefronten ikke er noen dans på roser.

Vil svekke arbeidsmiljøloven

Stadig flere som stemmer på høyresiden vil bruke det midlertidige korona-hjemmekontoret til å svekke arbeidsmiljøloven for godt. Frihet, fleksibilitet og alle høyresidens dekkord for å svekke arbeidstakeres «gammeldagse og utdaterte» rettigheter, tas da i bruk. Og det er selveste koronaviruset som har bevist dette en gang for alle!

Det aller viktigste norske arbeidstakere på hjemmekontor har gjort, er å sørge for godt smittevern i samfunnet som myndighetene har bedt oss om. Vi fikk kontroll på smitten før sommeren. Nå må vi gjøre det igjen.

Våre tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og medlemmer over hele landet, på alle mulige arbeidsplasser, er at de har stått på, om det er fra den lille leiligheten på Tøyen eller eneboligen i Lofoten. Omgitt av alt fra besteforeldre og samboere til opptil flere barn i hjemmeskole.

Europeisk fagbevegelse advarer mot hjemmekontor: Seksdoblet sjanse for å jobbe i fritiden

Nødvendig hjemmekontor

Dette har norske arbeidstakere bidratt til hjemmefra: Å få kontroll på smitten, og dermed hindre større smittefare på arbeidsplassene.

Dette gjør vi i fellesskap for å beskytte dem som må på jobb: I helse, transport, renhold, butikk, og alle andre som MÅ på jobb for å holde hjulene i gang. Det er all grunn til å takke dem for det motet de har utvist. Hjemmekontor har vært nødvendig for disses skyld. For å beskytte dem.

Situasjonen er selvsagt krevende for mange. Ensomhet kan være tøft i høstmørket, isolert fra kolleger og dagliglivet slik man kjente det. Vi så det også da folk fikk komme på kontoret igjen etter den første nedstengningen. De satte enormt pris på å få treffe kolleger, og mange kjente nok at arbeidsoppgavene fløt lettere i samspill med andre på jobben.

Finner løsninger sammen

Det er all grunn til å advare mot høyresidens brennende ønsker om å svekke arbeidsmiljøloven, viske ut grensene mellom arbeid og fritid og forvente at ansatte skal enten kunne jobbe kveld eller helg, eller være tilgjengelig hele døgnet. Det ligger selvsagt under et ønske om å fjerne tillegg for slik arbeidstid også.

Der det er behov for andre løsninger, så gjør vi som oftest det, vi finner løsninger. I samarbeid med ledelse og tillitsvalgte. Vi har alltid vært konstruktive og kreative. Innenfor dagens regelverk og avtaleverk. Men der høyresiden tenker kutt i formuesskatt og «frihet» fra avtaleverk, så ser vi alltid arbeidstakere og helhet.

For én ting er sikkert. Endres arbeidsmiljølovens bestemmelser for noen, så endres den for alle, ikke bare for dem med hjemmekontor. De fleste i Norge må faktisk møte fysisk på arbeidsplassen sin.

Fagforening ut mot hjemmekontor: – Inngripende tiltak i folks hjem

En vernelov

Arbeidsmiljøloven er en vernelov: Alle, absolutt alle, også de som er unntatt de fleste arbeidstidsbestemmelsene, må ha en arbeidstidsordning der de ikke utsettes for unødige fysiske eller psykiske belastninger.

Arbeidstidsbestemmelsene gir idag gode muligheter for lokal tilpasning etter avtale med den enkelte arbeidstaker og enda bedre muligheter etter avtale mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver. Dersom det er snakk om betydelige avvik, må avtalen inngås med fagforeninger med mer enn 10.000 medlemmer. Dette er en sikkerhetsventil, men også her har vi solid og positiv erfaring med å godkjenne over 90 prosent. Vi luker ut de få som åpenbart ikke er bra for arbeidstakerne, men som kan få store nok konsekvenser for mange i et «frihetlig» høyresystem.

Arbeidstidsbestemmelsene må i stor grad være basert på det som til enhver tid foreligger av kunnskap om arbeidstid og helse. Arbeids- og sosialdepartementet har lyttet til LOs krav fra i vår, og er i gang med å innhente kunnskap om erfaringene knyttet til hjemmekontor. Det er positivt.

Vi jobber 42 minutter mer i uken på hjemmekontor

Både plusser og minuser

LO er opptatt av å utnytte teknologien til beste både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Vi er ikke imot mulighet for hjemmekontor, men vi ser positive så vel som negative sider. Det er ikke så enkelt som det kan virke, «vi har teknologien, la hver enkelt arbeidstaker bestemme selv».

Medbestemmelse, ikke minst i forhold til arbeidstidsordninger, er en hjørnestein i hele den norske suksessmodellen. Vi vet at arbeidstakere alltid står best rustet til å påvirke egen arbeidsplass ut fra et fellesskap, og der tillitsvalgte tar kampen for deg. Skal dette bli hver arbeidstaker for seg selv? Hva hvis arbeidsgiver vil ha ti års rovdrift på deg, i stedet for 30-40 produktive år?

De fleste som har hjemmekontor på grunn av korona er avhengig av å kommunisere med sine kollegaer. Mesteparten av dette arbeidet foregår innenfor ordinær arbeidstid på dagen.

Hjemmekontor har kommet for å bli, mener NHO-økonom

Behov for forskning

Noe av det vi er spent på å finne ut mer om gjennom forskningen, er hvordan arbeidstakerne på hjemmekontor håndterer arbeidstid. Hjemmekontor kan gi mer tilpasning til familiens behov, men fører det også til at skillet mellom arbeidstid og fritid viskes ut, eller at arbeidsdagene blir for lange? Og hvem har eget «kontor» hjemme, bare de med god råd og plass?

Og ikke minst; hvordan kan man skape og opprettholde et godt psykososialt arbeidsmiljø når kollegaene bare treffes digitalt? Hvordan er man en god leder når man ikke får sett arbeidsplassen til sine ansatte, ikke får snakket med dem ansikt til ansikt? Og hvilke utslag kan det gi om hjemmekontor er frivillig eller pålagt?

Angrepene på alles rettigheter kommer alltid når høyresiden øyner en åpning. De tar feil også denne gangen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.12.2020
12:59
09.12.2020 12:59Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Martin Guttormsen Slørdal

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Jan-Erik Østlie

LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig