JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HINDRE SMITTE: Norske arbeidstakere på hjemmekontor har bidratt til å få kontroll på smitten, skriver Roger Heimli, andre nestleder i LO.

HINDRE SMITTE: Norske arbeidstakere på hjemmekontor har bidratt til å få kontroll på smitten, skriver Roger Heimli, andre nestleder i LO.

Leif Martin Kirknes

Debatt

«Stadig flere som stemmer på høyresiden vil bruke det midlertidige korona-hjemmekontoret til å svekke arbeidsmiljøloven for godt», skriver Roger Heimli

Nå stenger store deler av Norge ned igjen. Noen må være hjemme, for å beskytte dem som må være på jobben.
09.12.2020
12:59
09.12.2020 12:59
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Usikkerheten rundt jobb er stor i en rekke bransjer, og svært mange er fortsatt permittert eller ledig etter at samfunnet stengte ned i mars.

Noen går kanskje sin andre runde med permitteringer i møte. Følelsen av å ikke vite hva som står foran oss, er lik det vi opplevde i mars og april. Å sikre folk trygghet for arbeid og inntekt er det aller viktigste vi kan gjøre nå, både som fagbevegelse og som samfunn.

De som kan jobbe hjemmefra, har gjort det i lange strekk fra mars til nå, og mer vil det bli utover vinteren. Det er en ensom tilværelse. Det er kanskje en trøst å vite at man faktisk har jobb, men mange har nok erfart at hjemmefronten ikke er noen dans på roser.

Vil svekke arbeidsmiljøloven

Stadig flere som stemmer på høyresiden vil bruke det midlertidige korona-hjemmekontoret til å svekke arbeidsmiljøloven for godt. Frihet, fleksibilitet og alle høyresidens dekkord for å svekke arbeidstakeres «gammeldagse og utdaterte» rettigheter, tas da i bruk. Og det er selveste koronaviruset som har bevist dette en gang for alle!

Det aller viktigste norske arbeidstakere på hjemmekontor har gjort, er å sørge for godt smittevern i samfunnet som myndighetene har bedt oss om. Vi fikk kontroll på smitten før sommeren. Nå må vi gjøre det igjen.

Våre tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og medlemmer over hele landet, på alle mulige arbeidsplasser, er at de har stått på, om det er fra den lille leiligheten på Tøyen eller eneboligen i Lofoten. Omgitt av alt fra besteforeldre og samboere til opptil flere barn i hjemmeskole.

Europeisk fagbevegelse advarer mot hjemmekontor: Seksdoblet sjanse for å jobbe i fritiden

Nødvendig hjemmekontor

Dette har norske arbeidstakere bidratt til hjemmefra: Å få kontroll på smitten, og dermed hindre større smittefare på arbeidsplassene.

Dette gjør vi i fellesskap for å beskytte dem som må på jobb: I helse, transport, renhold, butikk, og alle andre som MÅ på jobb for å holde hjulene i gang. Det er all grunn til å takke dem for det motet de har utvist. Hjemmekontor har vært nødvendig for disses skyld. For å beskytte dem.

Situasjonen er selvsagt krevende for mange. Ensomhet kan være tøft i høstmørket, isolert fra kolleger og dagliglivet slik man kjente det. Vi så det også da folk fikk komme på kontoret igjen etter den første nedstengningen. De satte enormt pris på å få treffe kolleger, og mange kjente nok at arbeidsoppgavene fløt lettere i samspill med andre på jobben.

Finner løsninger sammen

Det er all grunn til å advare mot høyresidens brennende ønsker om å svekke arbeidsmiljøloven, viske ut grensene mellom arbeid og fritid og forvente at ansatte skal enten kunne jobbe kveld eller helg, eller være tilgjengelig hele døgnet. Det ligger selvsagt under et ønske om å fjerne tillegg for slik arbeidstid også.

Der det er behov for andre løsninger, så gjør vi som oftest det, vi finner løsninger. I samarbeid med ledelse og tillitsvalgte. Vi har alltid vært konstruktive og kreative. Innenfor dagens regelverk og avtaleverk. Men der høyresiden tenker kutt i formuesskatt og «frihet» fra avtaleverk, så ser vi alltid arbeidstakere og helhet.

For én ting er sikkert. Endres arbeidsmiljølovens bestemmelser for noen, så endres den for alle, ikke bare for dem med hjemmekontor. De fleste i Norge må faktisk møte fysisk på arbeidsplassen sin.

Fagforening ut mot hjemmekontor: – Inngripende tiltak i folks hjem

En vernelov

Arbeidsmiljøloven er en vernelov: Alle, absolutt alle, også de som er unntatt de fleste arbeidstidsbestemmelsene, må ha en arbeidstidsordning der de ikke utsettes for unødige fysiske eller psykiske belastninger.

Arbeidstidsbestemmelsene gir idag gode muligheter for lokal tilpasning etter avtale med den enkelte arbeidstaker og enda bedre muligheter etter avtale mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver. Dersom det er snakk om betydelige avvik, må avtalen inngås med fagforeninger med mer enn 10.000 medlemmer. Dette er en sikkerhetsventil, men også her har vi solid og positiv erfaring med å godkjenne over 90 prosent. Vi luker ut de få som åpenbart ikke er bra for arbeidstakerne, men som kan få store nok konsekvenser for mange i et «frihetlig» høyresystem.

Arbeidstidsbestemmelsene må i stor grad være basert på det som til enhver tid foreligger av kunnskap om arbeidstid og helse. Arbeids- og sosialdepartementet har lyttet til LOs krav fra i vår, og er i gang med å innhente kunnskap om erfaringene knyttet til hjemmekontor. Det er positivt.

Vi jobber 42 minutter mer i uken på hjemmekontor

Både plusser og minuser

LO er opptatt av å utnytte teknologien til beste både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Vi er ikke imot mulighet for hjemmekontor, men vi ser positive så vel som negative sider. Det er ikke så enkelt som det kan virke, «vi har teknologien, la hver enkelt arbeidstaker bestemme selv».

Medbestemmelse, ikke minst i forhold til arbeidstidsordninger, er en hjørnestein i hele den norske suksessmodellen. Vi vet at arbeidstakere alltid står best rustet til å påvirke egen arbeidsplass ut fra et fellesskap, og der tillitsvalgte tar kampen for deg. Skal dette bli hver arbeidstaker for seg selv? Hva hvis arbeidsgiver vil ha ti års rovdrift på deg, i stedet for 30-40 produktive år?

De fleste som har hjemmekontor på grunn av korona er avhengig av å kommunisere med sine kollegaer. Mesteparten av dette arbeidet foregår innenfor ordinær arbeidstid på dagen.

Hjemmekontor har kommet for å bli, mener NHO-økonom

Behov for forskning

Noe av det vi er spent på å finne ut mer om gjennom forskningen, er hvordan arbeidstakerne på hjemmekontor håndterer arbeidstid. Hjemmekontor kan gi mer tilpasning til familiens behov, men fører det også til at skillet mellom arbeidstid og fritid viskes ut, eller at arbeidsdagene blir for lange? Og hvem har eget «kontor» hjemme, bare de med god råd og plass?

Og ikke minst; hvordan kan man skape og opprettholde et godt psykososialt arbeidsmiljø når kollegaene bare treffes digitalt? Hvordan er man en god leder når man ikke får sett arbeidsplassen til sine ansatte, ikke får snakket med dem ansikt til ansikt? Og hvilke utslag kan det gi om hjemmekontor er frivillig eller pålagt?

Angrepene på alles rettigheter kommer alltid når høyresiden øyner en åpning. De tar feil også denne gangen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.12.2020
12:59
09.12.2020 12:59Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår