JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt

Stortingsflertallet sier ja til åpne skattelister – og får støtte av LO

– Åpenhet er en del av demokratiet, sier LO-sekretær Are Tomasgard.
Are Tomasgard appaluderer at politikerne vil åpne for anonyme søk i skattelistene igjen: – Åpne skattelister er ikke snoking, sier han.

Are Tomasgard appaluderer at politikerne vil åpne for anonyme søk i skattelistene igjen: – Åpne skattelister er ikke snoking, sier han.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Det er politisk flertall for å gjeninnføre muligheten for anonyme søk på skattelistene.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti støtter Rødts forslag begrunnet med at offentliggjøring av skattelister er viktig for tilliten til skattesystemet.

Hensyn til åpenhet

Hensynet til åpenhet må balanseres mot andre samfunnsmessige interesser, mener Rødt og de tre flertallspartiene på Stortinget.

Det var Solberg-regjeringen som strammet inn ordningen med anonyme søk i skattelistene. Når flertallet vil åpne tilgangen igjen, skjer det altså på bakgrunn av et forslag fra Rødt.

Begrunnelsen for forslagene om å «be regjeringen fjerne tilgangen til opplysninger om søk foretatt på egen person i skattelistene» er viktigheten av å få en åpenhet rundt ulikhetene i samfunnet.

Are Tomasgard mener full åpenhet knyttet til hvor mye penger man tjener, og hvor mye skatt man betaler, er en forutsetning for å skape tillit og oppslutning om skattesystemet.

– Du skal kunne se om de som har høye inntekter også bidrar til fellesskapet gjennom skatteseddelen. Åpenhet er en viktig del av demokratiet, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Kommentar: «Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»

Sivilisert samfunn

Under behandlingen i finanskomiteen på Stortinget viser komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti til at bakgrunnen for innstrammingen av innsyn av skattelistene var misbruk av informasjon, identitetstyveri og målretting av annen form for kriminalitet, som ran, trusler, tyverier og bedragerier.

Are Tomasgard er ikke med på den argumentasjonen.

– Risikoen for at noen skal misbruke dette er relativt liten. Pengene til de som har en stor formue ligger ikke hjemme i safen til folk. De aller fleste har plassert pengene på et sikkert sted, poengterer han.

 – Du er ikke redd for at det skal føre til mye snoking?

– Jeg har liten tro på at det er mange som vil gjøre det til en fritidssyssel eller hobby å snoke rundt på skattelistene, men at man heller vil benytte seg av det hvis man lurer på ting og ønsker informasjon som er relevant og viktig. Jeg tror heller ikke det blir noe instrument for kriminelle. Verdien av å åpne for anonyme søk er større enn risikoen med å åpne skattelistene, sier Are Tomasgard.

Solberg-regjeringen fjernet ikke muligheten for å kunne se på skattelistene helt, men sørget for at det ikke lenger ble mulig med anonyme søk. Etter at den generelle adgangen til å søke på listene ble fjernet, sank antall søk på skattelistene betraktelig.

Statsbudsjettet 2023: Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg

Sterkest rygg

– De som har sterkest rygg, må ta den tyngste børen. Da må vi konkret vite om norske menn og kvinner betaler sin skatt etter evne. – og gjerne med glede. Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister. Tilgangen til listene svekkes i praksis når den vi søker på, får beskjed om det. Det rødgrønne flertallet på Stortinget bør kjenne sin besøkelsestid, mener Are Tomasgard.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse