JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

Unngikk å vedta elektrifisering av Melkøya

Selv om SV er klar på at Melkøya må elektrifiseres med havvind, ligger det utenfor enigheten om revidert nasjonalbudsjett.
SV og regjeringa nevner ikke elekrifisering av Melkøya i revidert nasjonalbudsjett.

SV og regjeringa nevner ikke elekrifisering av Melkøya i revidert nasjonalbudsjett.

Tormod Ytrehus

helge@lomedia.no

Det er allerede første punkt i budsjettenigheten mellom de to regjeringspartiene Ap og Sp og SV:

«Stortinget ber regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2024 legge fram tiltak for å elektrifisere offshore-installasjoner ved hjelp av havvind for å kutte klimagassutslipp.»

Flere hundre arbeidsplasser står i fare dersom Melkøya ikke elektrifiseres, fordi gassanlegget da må stenge ned etter 2030, hevder tillitsvalgte.

Elektrifisering av gassanlegget på Melkøya er imidlertid en het politisk potet. Frykten – hvis det ikke skjer med for eksempel havvind – er et kraftunderskudd og svært høye strømpriser i nord.

Er med vilje

Finanspolitisk talsperson for SV, Kari Elisabeth Kaski, medgir imidlertid at man ikke har gått inn på konkrete prosjekter. Og innrømmer at det er med vilje.

– SV mener at Melkøya bør elektrifiseres med havvind og at alle oljeinstallasjoner skal det. Det gjør vi fordi det vil være et bidrag både til å realisere havvind raskere, men også til å kutte klimautslipp raskere, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

– Betyr det at dere tre partier er uenige?

– Vi har ikke gått inn i forhandlingene med det som utgangspunkt. Men det kommer egne diskusjoner om det om ikke altfor lenge, svarer hun.

Kaski sier at det ikke er noe nytt at SV mener det haster med elektrifisering for å kutte klimautslipp.

– Det haster for regjeringa å komme med konkrete løsninger for Melkøya. Fordi prosjektet i dag bidrar sterkt for nivået til norske utslipp, sier Kari Elisabeth Kaski.

Les også: Tillitsvalgt advarer mot Equinors plan: – Om Melkøya blir elektrifisert, vil regionen dø ut

Ingen enkeltprosjekt

Finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, Geir Pollestad, vil heller ikke si at elektrifiseringen av alle offshore-installasjoner må gjelde Melkøya.

Han vil ikke kommentere Melkøya spesielt, og viser til at ingen enkeltprosjekt har vært på bordet i forhandlingene om revidert budsjett.

Men han er klar på hvorfor man må elektrifisere offshore-installasjoner med havvind.

– Vi kan ikke sende regninga til å elektrifisere over til norsk næringsliv og forbrukere. Det må finnes andre alternativer, sa han på pressekonferansen etter at enigheten om revidert budsjett var klar.

Overfor FriFagbevegelse kan han altså verken avkrefte eller bekrefte at dette punktet i enigheten innebærer at Melkøya må elektrifiseres med havvind.

– Det er innlysende at dette ikke kommer å gjelde fra i høst. Det er ikke slik at anleggene som er elektrifisert i dag, som for eksempel Johan Sverdrup, får flytende havvind utenfor seg i høst. Men det er viktig å bli enige om et tydelig mål. Det har vi klart, sier Geir Pollestad til FriFagbevegelse.

Energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Marianne Sivertsen Næss, viser til at søknaden fra Equinor om Melkøya er til behandling i departementet nå.

– Regjeringen skal i revidert for 2024, altså om ett år, legge fram tiltak for å elektrifisere offshore installasjoner ved hjelp av havvind, poengterer hun.

Les også: Ap sier «tja» til elektrifisering av Melkøya. Vanskelig knute, mener ekspert

Mange grønne tiltak

Enigheten om revidert budsjett innebærer en kombinasjon av mange konkrete virkemidler for klimakutt.

Blant annet med raskere innfasing av biodrivstoff både for veitrafikk, luftfarten og sjøfart.

Den innebærer også raskere utbygging og høyere ambisjoner for solenergi, og flere punkter på grønn omstilling for å få en grønnere næringsindustri.

Den inneholder et svar på satsingen både fra USA og Europa, uten å forsøke å kopiere verken IRA i USA eller EUs Net Zero Industry Act.

– Men vi skal ikke kopiere dette, men gi et norsk svar på satsingen med virkemidler som for eksempel garantier, lån og tilgang til risikokapital, sier Kaski.

Hydrogenstrategien som LO og NHO overrakte olje- og energiminister Terje Aasland tirsdag morgen, skal hun lese med interesse.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse