Norvald Moe (til venstre) og Steinar Krogstad fra Fellesforbundet synes det er bra at Senterpartiet fremmer vedtaket fra forbundets landsmøte i fjor, som forslag på Stortinget.
Torgny Hasås
Fellesforbundet krever endringer i arbeidsmiljøloven
Vil stoppe «husavtaler» som gir arbeidsgivere rett til økt innleie av arbeidskraft
Fellesforbundet står mot arbeidsgiverne i spørsmålet om «husavtaler» som gir rett til innleie og utvidet arbeidstid.
torgny@lomedia.no
Stadig oftere opplever Fellesforbundet at det dukker opp «tariffavtaler» i bedrifter som verken er organisert eller har fagorganiserte medlemmer. Advokatfirmaer har spesialisert seg på å designe tariffavtaler slik at bedriften kan benytte seg av arbeidsmiljølovens bestemmelser for å få utvidet rett til inn- og utleie av arbeidskraft og avtaler om arbeidstid.
Fellesforbundets landsmøte
Senterpartipolitikerne Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen har fremmet forslag om å omgjøre lovteksten slik at det må en landsomfattende tariffavtale til for å få disse rettighetene. I forslaget er det referert til vedtak fra Fellesforbundets landsmøte for litt over et år siden.
I dag var det høring i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget om forslaget.
Fellesforbundets Steinar Krogstad mente at disse tariffavtalene ikke oppfyller de opprinnelige intensjonene med loven. Han viste til Blaalid-utvalgets innstilling fra 1998 som er grunnlaget for dagens lovgiving. Den beskriver en helt annen virkelighet enn den vi ser i dag. Et av problemene er det Fellesforbundet oppfatter som en uthuling av tariffavtalebegrepet.
Fellesforbundet advarer mot «husavtaler» som gir rett til innleie og utvidet arbeidstid
Støtter Fellesforbundet
Forbundet støtter derfor forslaget fra Senterpartiet om å presisere at det bare er i virksomheter som er bundet av en landsomfattende tariffavtaler hvor en kan inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie.
Krogstad pekte på at det nesten utelukkende er arbeidskraft fra utlandet som er omfattet av tariffavtaler som ikke er landsomfattende. Han mente dette stengte utlendinger ute fra det ordinære organiserte arbeidslivet i Norge.
Fra arbeidsgiversida var NHOs hovedinnvending mot forslaget at det var prematurt. De mente at det var behov for mer kunnskap, og viste til at Arbeids- og sosialdepartementet har gitt et oppdrag til Fafo og Sintef om å utrede spørsmålet. Men understreket at det viktigste for arbeidsgiverne er fleksibilitet.
• SAS bør ikke vinne europamesterskapet i innleie
Bare 3 prosent innleid
Even Hagelien fra NHO Service representerer den delen av bemanningsbransjen som er organisert. Han mente at det var viktig å kunne skille mellom underentreprenør og bemanningsbyråer. Han la fram tall fra komitéen der han mente at innleie skjedde i lite omfang. Han hevdet at bare 3 prosent av arbeidstakerne i byggenæringen var innleid arbeidskraft.
Det var flere av politikerne som reagerte på dette tallet, og han forklarte det med tall fra sine egne medlemsbedrifter. De hadde ca. 6000 årsverk utleid til bygg. Statistisk sentralbyrå oppgir at det er 225 000 ansatte i byggebransjen. Dette gir omtrent 3 prosent.
Hagelien måtte medgi at han ikke hadde tall for de utenlandske innleiebedriftene, men hevdet at de tallen han presenterte var de beste det var mulig å få tak i.
• Innleie: Ansatte vant over Norwegian i retten
Nei til veto
Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri reagerte kraftig på forslaget om at tillitsvalgte skulle få veto ved innleie. Han mente at en slik bestemmelse i arbeidsmiljøloven griper inn i partsforholdet.
Han overså at det allerede i dagens bestemmelse står at tillitsvalgte skal ha et avgjørende ord med i laget.
Siri Bergh fra Byggenæringens Landsforening, BNL, fulgte opp NHO-sporet med å si nei til forslaget. Hun mente at det var svært upraktisk at reglene for innleie og midlertidig ansettelser ikke var like. I dag kan de tillitsvalgte i en bedrift være med på å gi adgang til innleie av arbeidskraft, men ikke til utvidet bruk av midlertidig ansettelser.
• Følg oss på Facebook
Særtiltak for byggebransjen
Bergh mente at det var bruk for bransjespesifikke tiltak for byggnæringen og at endringer i arbeidsmiljøloven ikke var svaret på bransjens problemer.
Det var de rødgrønnes dag i høringssalen. Den eneste fra borgerlig side som engasjerte seg i problemstillingen var Steffan Heggelund. Han stilte et oppfølgingsspørsmål til BNL om bransjespesifikke løsninger for byggebransjen.
Og siden høyresida har flertall på Stortinget er det ingen sjanse for at forslaget får flertall og blir vedtatt.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox
Her er de vanligste jobbene i Norge
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm