JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må ikke lære sosialen å kjenne

En ny generasjon arbeidere møter stengte dører. Det er ikke plass til dem i arbeidslivet akkurat nå. At unge og nyutdannede begynner yrkeskarrieren som sosialklienter er særdeles uheldig og bør unngås for enhver pris.

linesch@lo-media.no

Dessverre reverserer finanskrisen den positive utviklingen med lavere arbeidsledighet blant unge i Norge. Ikke overraskende, men likevel bekymringsfullt er det ledigheten blant unge som øker mest. Ungdom som melder seg arbeidsledig, vil ofte ha liten arbeidserfaring og lav utdanning. En annen sårbar gruppe er nyutdannede som stoppes i spranget til arbeidslivet – for hvor ble det av alle de ledige jobbene? Borte med finanskrisen.

Arbeidsledigheten blant unge er mer følsom for konjunktursvingninger enn den er for andre aldersgrupper. Det viser også arbeidsledighetstall over hele Europa. I Norge er antall arbeidsledige i alderen 20-24 doblet på ett år. Den største økningen har vært de siste månedene. Ifølge tall fra Eurostat er situasjonen verst i Spania, men tett etterfulgt av Sverige. Ungdomsledigheten i vårt naboland var i februar over 24 prosent. Enkelte spår at én av tre, eller opp mot 40 prosent unge, vil stå uten jobb i Sverige til neste år. Opposisjonen i Sverige roper varsko. De vil bruke 3 milliarder allerede i år på tiltak som skal sikre unge noe å gjøre: 90 000 sommerjobber i det offentlige. Ulike undervisningstiltak og kurs i sommer, flere lærlingplasser og traineeprogram. Og arbeidsgiverne skal lokkes med skattefradrag hvis de ansetter unge i deres første jobb. Noe også for Norge?

Unge på vei inn i arbeidslivet har ikke hatt mulighet til å opparbeide seg rett på dagpenger. Torild Hammer, forsker ved Norsk institutt for forskning og oppvekst, velferd og aldring (NOVA), advarer helt riktig mot å gjøre disse unge til sosialklienter. Det er en skole unge ikke bør lære. Istedenfor mener Hammer Norge bør plukke opp ideen om å la ungdom få en arbeidssøkerstønad, fremfor å sende dem på sosialkontoret. Ungdomsgarantien skal sikre ungdom under 25 år rett til arbeidsmarkedstiltak når de har vært arbeidsledige i 6 måneder eller lenger. Heldigvis er ikke LOs ungdom helt fornøyd med den rødgrønne regjerings gjeninnføring av den. De søker en enda mer moderne ungdomsgaranti som ivaretar ungdom med etnisk minoritetsbakgrunn og ungdom med nedsatt funksjonsevne.

Hvert år uteksaminerer høyskoler og universiteter flere titalls tusen nyutdannede. Når sommeren kommer er de klar for arbeidsmarkedet. Men hvilket marked? Våre nye arbeidstakere kan forvente seg tøff konkurranse om de få ledige jobbene. Nå er det arbeidsgiverne som kan velge. «Nå må man fire ikke bare litt, men ganske mye på kravene», uttalte en student klar for arbeidsmarkedet til sommeren i en studentavis. Slike uttalelser bør bekymre arbeidstakerorganisasjonene.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Annonse

Flere saker

Annonse