JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri om tariffoppgjøret:

– Lønnstillegget må bli null, null, null

Moderasjonen i år må være så sterk at vi må tilbake til 1930-tallet for å finne maken. Det er budskapet fra Norsk Industri før tariffoppgjøret.
NULL: Arbeidstakerne bør innstille seg på null i sentrale tillegg, sier Norsk Industris Stein Lier-Hansen.

NULL: Arbeidstakerne bør innstille seg på null i sentrale tillegg, sier Norsk Industris Stein Lier-Hansen.

Erlend Angelo

Norske arbeidstakere bør innstille seg på nedgang i reallønna i år.

Det var budskapet fra direktør Stein Lier-Hansen i dag, da Norsk Industri la fram sin konjunkturrapport. Den er basert på en rundspørring om framtidsutsiktene i medlemsbedriftene. Svarene dekker 2/3 av de ansatte blant medlemmene.

Selv om en svekket kronekurs gjør det lettere for eksportindustrien, er nedgangen i petroleumsnæringen så stor at det vil bli en betydelig nedgang i sysselsettingen totalt.

Flere vil bli ledige

– Alt tyder på at vi står overfor en fortsatt betydelig økning i nedbemanningene i leverandørindustrien. Dette er svært bekymringsfult. Vi snakker om Norges største verdikjede, sa Lier-Hansen.

Hele konjunkturrapporten fra Norsk Industri finner du her.

På dette dystre bakteppet la Lier-Hansen fram sine forventninger til tariffoppgjøret:

– Det må bli null, null, null, null. Null er det eneste tallet vi har å tilby som sentrale tillegg ved årets oppgjør, alt annet er helt uforsvarlig. Men det betyr ikke at det ikke blir lønnsvekst. For overhenget og lokal glidning vil gi lønnsvekst også i år, sa han.

Overhenget betyr lønnsvekst som er gitt i fjor, men som får fullt utslag først i år. Lokale tillegg omtales som glidning i tariffsjargongen.

Lær mer om tariffuttrykkene i vårt tariffleksikon.

Den forventa prisstigningen i år er mellom 2,5 og 2,8 prosent. Svaret på hvor mye overhenget fra i fjor blir på, får vi først når det tekniske beregningsutvalget legger fram sine tall i februar. Men det blir ikke reell lønnsvekst av overhenget og lokal lønnsglidning alene.

Tilbake til 1930-tallet

– I år er det virkelig tid for moderasjon, og tilleggene må være så små at vi må tilbake til 30-tallet for å se noe maken. Det kan være at det kan bety reallønnsnedgang. Men alle er enige om at vi har gode lønninger her i landet. Men de lønningene har vi bare så lenge vi har arbeid, sa industrisjefen. Han pekte på at det må være bedre for arbeidstakerne å be om en lønn som sikrer videre arbeid enn å ende opp som arbeidsledig i Nav-kø.

– Jeg tror mange i LO er enige med oss om dette, sier Lier-Hansen.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Avviser pensjonskrav

Dersom det blir forbundsvise forhandlinger, slik Fellesforbundet har krevd, er det Stein Lier-Hansen og Jørn Eggum som vil møtes ved forhandlingsbordet først. Eggum har signalisert at Fellesforbundet er innstilt på moderasjon, men påpeker at da må arbeidsgiversiden være villig til å gi noe på andre punkter. Pensjonskrav og strengere regelverk for innleie er blant kravene Fellesforbundet har vedtatt at de vil stille.

– Det er ikke aktuelt for oss å selge nullvekst ved å innfri andre krav som også har kostnader, sier Lier-Hansen.

Han stiller seg totalt avvisende til krav om tariffesting av pensjon.

– Vi vil aldri akseptere at pensjon blir del av tariffavtalen. Brede kollektive ordninger er også uaktuelt å gå med på. Men vi skal diskutere videre innenfor rammen av det vi er blitt enige om, sier Lier-Hansen med henvisning til pensjonsenigheten med Fellesforbundet som ble lagt fram i forrige uke.

– Bedriftene skal ha full kontroll over pensjonsnivået, sier industriens sjefforhandler.

• Les også: Fellesforbundet og Norsk Industri foreslår egen pensjonskonto for alle

Innleie viktig

Arbeidstakerne i Fellesforbundet har også pekt på at skjerping av reglene for innleie og underentreprenører er viktig for dem i dette oppgjøret. Stein Lier-Hansen sier at for industrien er den fleksibiliteten som innleie gir bedriftene avgjørende.

– Vi er enige med Fellesforbundet om at vi ikke skal ha noe sosial dumping. Så er det nok noe uenighet om hva det innebærer. Vi kommer til å skjerme de bestemmelsene i tariffavtale som gir oss den fleksibiliteten til innleie som ligger i lovverket, sier Lier-Hansen. Han viser både til endringene i arbeidsmiljøloven som åpner for flere midlertidige ansatte og reglene for likebehandling av innleide som regjeringen endret i fjor sommer.

Da åpnet regjeringen for at man kan hoppe over krav om at innleide fra bemanningsbyrå skal likebehandles med faste ansatte dersom bemanningsbyrået har tariffavtale.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse