JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble ikke enige om ny tariffavtale

3450 ut i streik på hoteller og restauranter fra søndag

Hotell- og restaurantbransjen er i streik fra søndag, etter at partene forhandlet tolv timer på overtid uten å bli enige.
STREIK: 3450 av Fellesforbundets medlemmer innen hotell- og restaurantbransjen tas ut i streik fra søndag morgen.

STREIK: 3450 av Fellesforbundets medlemmer innen hotell- og restaurantbransjen tas ut i streik fra søndag morgen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

– Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger, sier forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum.

Lokale forhandlinger har vært et kjernepunkt ved forhandlingene både ved det forrige oppgjøret og dette.

De ansatte i hotell- og restaurantbransjen går på den såkalte Riksavtalen. Det har lenge vært en fanesak for Fellesforbundet å få hevet lønnssatsene i denne. Forhandlingsleder Clas Delp forteller at årets tilbud ikke var godt nok for forbundet:

Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her

– Hengende etter

– Mange av våre medlemmer har blitt hengende etter i lønnsutviklingen i forhold til andre grupper. Våre medlemmer på Riksavtalen er blant dem som tjener aller minst, og som fortjener et løft. Vi oppfatter derfor arbeidsgivernes holdning som et ønske om å holde de lavest lønnede nede, sier Delp.

- Dette kan vi ikke godta, derfor er vi i streik!

Hva skjer i de ulike oppgjørene? Se tariffkalenderen vår

– Sprenger rammen

Det er NHO Reiseliv som har vært motpart i forhandlingene, og deres forhandlingsleder Jostein Hansen sier de har vært stilt overfor urimelige krav.

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier Hansen.

• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer

Klare i Trondheim

Dermed vil 3450 av Fellesforbundets medlemmer streike fra klokken 08.00 søndag. 623 av dem er med i forbundets avdeling 250 i Trondheim, og avdelingsleder Børge Ånesen forteller om stor streikevilje.

– Jeg er litt overrasket over at de ikke klarte å bli enige når de satt så lenge på overtid. Men vi er veldig klare til å streike når det gikk som det gikk, sier Ånesen.

– Det er helt urimelig at vi ikke skal kunne forhandle lokalt om lønnstillegg på hoteller som går med store overskudd. Hvis NHO Reiseliv ikke ønsker å gi oss de rettighetene andre har, må vi markere hva vi mener om det.

• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse