Akkordlonn.no:
Alle på byggeplassen tjener på akkord. Nå lanserer Fellesforbundet en nyttig nettside
Fellesforbundet vil at flere skal jobbe akkord på byggeplassene. Da får arbeiderne lønn etter hvor effektive de er. Akkordtariffen er helt nødvendig for å øke produktiviteten, og holde lønna oppe i byggebransjen, mener Per Skau i Fellesforbundet.
JOBBER MED AKKORDEN: Per Skau og Joakim Gebhardt (til høyre) i Fellesforbundet har lansert en nettside hvor man kan orientere seg i alt som har med akkord å gjøre.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
Sammen med Joakim Gebhardt viser han Magasinet en liten milepæl i veien mot mer bruk av akkord. På den nye portalen Akkordlonn.no får man vite alt som er verdt å vite om hvordan man kommer i gang med akkord, i tillegg til at man kan laste ned dokumentene man trenger. Portalen er en del av forbundets handlingsplan for å få flere til å jobbe akkord.
Dreper mytene om stress
Byggmiljøet i Trondheim måler halvparten av alle jobber i Norge, og har gjort mye av grunnarbeidet med portalen. De har spurt bedrifter og arbeidere om hva de mener må være med i en slik portal, så har man i sluttfasen hentet inn litt konsulenthjelp for å få den opp og stå. Målet er at portalen kan slå i hjel en del myter om akkord, som at det fører til mer stress på jobben.
Røyrleggar Gøran har rekorden: Tente 470 kroner timen på akkord
VERKTØYKASSE: På akkordlonn.no finner du det du trenger for å komme igang med akkorden.
Håvard Sæbø
Skal bli enklere
Nå skal det også bli lettere for dem som ikke har et målekontor tilknyttet sin avdeling. Alle avdelinger uten målekontor skal inngå en avtale med det nærmeste kontoret, slik at alle som ønsker det, får målt arbeidet. I tillegg jobber vi for å få etablert et eget servicekontor for akkordarbeid.
En hjelpende hånd
Før man starter måling for første gang, må man på kurs. Det er litt å lære, men ikke verre enn at det meste kan læres på en dag. Kursene vil det bli flere av, sier Skau. Disse er gratis, og holdes over hele landet. Planen er også å kunne holde kurs ute på bedriftene, som må ha tariffavtale med forbundet for at det skal kunne jobbes akkord.
Fikk du med deg denne? Kranfører Rafal: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt
Alle tjener på akkord
God akkord krever en dyktig bas, og god planlegging av arbeidet fra alle involverte. Fungerer det bra, bruker man ofte kortere tid på jobben, noe alle tjener på. Akkord fungerer best i bedrifter med fast ansatte, så et forbud mot bemanningsbyrå på byggeplassene i Oslo-regionen vil muligens føre til flere fast ansatte, og forhåpentligvis mer akkordarbeid.
DIGITALISERT: Alle akkordtariffene kan man nå laste ned på portalen akkordlonn.no
Håvard Sæbø
Definerer lønna i bygg
Erfaringen viser at selvstendige akkordlag forbedrer effektiviteten og arbeidsmiljøet. I tillegg er det et effektivt instrument for å få flere til å organisere seg.
– Akkordlønna definerer nivået i bransjen, og er et referansepunkt i de lokale lønnsforhandlingene når man skal fastsette timelønna, sier Skau.
Før var akkord det rådende lønnssystemet i byggebransjen, men målte timer har sunket drastisk. Nå måles det rundt 2,6 millioner timer i hele landet. På høyden i 1955 ble det målt over 34 millioner timer, så det sier litt om den negative utviklingen.
Venter på arbeidsgiverne
Utviklingen skal nå snus. Fellesforbundet har invitert arbeidsgiverne og BNL til å bli med på laget, men foreløpig har de ikke vært involvert i utviklingen av portalen. Likevel er det en knapp for arbeidsgivere, hvor de kan se hva de har å tjene på akkorden. Som for eksempel fornøyde ansatte og kunder, kortere byggetid, lavt konfliktnivå og høyere fortjeneste.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.