JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Ansatte i varig tilrettelagt arbeid får høyere lønn

På bare litt over tre timer ble det enighet om to kroner til alle, økt minstelønn og et nytt smusstillegg.
– VTA ligger to hakk foran alle andre på velferdsordninger, og det er vi stolte av, sier Hege Espe, forhandlingsleder i Fellesforbundet for ansatte på VTA-overenskomsten.

– VTA ligger to hakk foran alle andre på velferdsordninger, og det er vi stolte av, sier Hege Espe, forhandlingsleder i Fellesforbundet for ansatte på VTA-overenskomsten.

Roy Ervin Solstad (arkivbilde)

etk@lomedia.no

Uføre som jobber i varig tilrettelagt arbeid på VTA-overenskomsten skal få høyere lønn, og de som tjener aller minst heves mest.

Disse arbeidstakerne mottar 100 prosent uføretrygd i tillegg til lønna de får fra arbeidsgiver.

Selv om lønnsoppgjørene i industrien og andre bransjer som regel går langt på overtid hos riksmekleren, viser VTA-forhandlingene hvor effektivt det kan gjøres: Tre og en halv time med forhandlinger var nok til å komme til enighet.

Da var partene enige om et generelt kronetillegg til alle på 2 kroner i timen. Minstelønnen økes med kr 2,50 og havner på kr 30,50 per time.

– Dette er et resultat vi er veldig godt fornøyd med, sier Hege Espe, forhandlingsleder for Fellesforbundet, som representerer arbeidstakerne.

Motpart i forhandlingene var Arbeidssamvirkenes landsforening (ASVL), som organiserer rundt 200 bedrifter over hele landet, de fleste offentlig eide.

Les mer: Denne gruppa ansatte har tidligere ikke fått tjenestepensjon

Nytt smusstillegg

730 ansatte omfattes av VTA-overenskomsten. Minstelønna for dem vil med dette resultatet ha gått opp fra 25 til 30,5 kroner i timen på to år, hvis medlemmene godtar forhandlingsforslaget.

I tillegg til lønnsløftet ble det enighet om å innføre et smusstillegg på 6 kroner per time for «særlig smussig arbeid». Dette er arbeidsoppgaver som ikke inngår i de ordinære arbeidsoppgavene, men som må utføres ved behov.

– Det er en helt ny bestemmelse vi ikke har hatt før, opplyser Hege Espe.

Medlemmene skal avgjøre

Hun viser også til at VTA-ansatte har velferdsordninger andre overenskomster fortsatt må kjempe for.

Etter forhandlingene er disse ordningene nå utvidet til å gjelde lønnet «permisjon for vaksinering når myndighetene setter i gang eller oppfordrer til massevaksinasjon».

– VTA ligger to hakk foran alle andre på velferdsordninger, og det er vi stolte av, forteller Espe.

Forslaget til ny tariffavtale går til uravstemning tirsdag 14. mai, der medlemmene bestemmer om resultat skal godkjennes.

Fornøyd med lønnsoppgjøret? Du bestemmer om resultatet er bra nok

Cato Augestad mener dette er et godt resultat, som medlemmene bør si ja til.

Cato Augestad mener dette er et godt resultat, som medlemmene bør si ja til.

Håvard Sæbø (arkivbilde)

Mener minstelønna måtte opp

I tillegg til å være VTA-ansatt og tillitsvalgt i Oddaprodukt, deltok også Cato Augestad i forhandlingsdelegasjonen til Fellesforbundet i tariffoppgjøret.

Han mener dette er et godt resultat, som medlemmene bør si ja til.

Augestad trekker fram at minstelønna måtte opp, og det nye smusstillegget kaller han rettferdig:

– Når vi driver med smussig arbeid, er det viktig at vi også får tillegg for det, som på andre overenskomster, sier Augestad.

– Vinn-vinn for begge parter

Augestad mener også det var viktig å få på plass den nye ordningen med lønnet permisjon for vaksinering:

– En del av oss som jobber i vekstbedrifter er jo i risikogrupper. Vi håper at denne bestemmelsen skal gjøre det lettere for folk å komme seg til lege – og at de ikke skal tape penger på å få vaksinasjoner de trenger.

Han understreker at dette faktisk er en økonomisk gevinst også for bedriftene.

– Tross alt hindrer dette sykefravær, så det er vinn-vinn for begge parter, mener Augestad.

Fellesforbundet har også VTA-medlemmer på AIB-overenskomsten, som starter sine forhandlinger i mai.

Sliter du med å forstå lønnsoppgjøret? Vi gir deg svarene her

Forhandlingsdelegasjonen fra Fellesforbundet bestod av (fra venstre) Rune Hanto, Karin Steen, Hege Espe, Cato Augestad og Mona Eriksen.

Forhandlingsdelegasjonen fra Fellesforbundet bestod av (fra venstre) Rune Hanto, Karin Steen, Hege Espe, Cato Augestad og Mona Eriksen.

Willy Bergsnov / Fellesforbundet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse