JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet: – Utelivet gjør for lite for å hindre seksuell trakassering

I over halvparten av virksomhetene innen overnatting og servering som ble undersøkt, var det brudd på reglene.
Utelivsbransjen er en av bransjene med med mye innrapportert seksuell trakassering.

Utelivsbransjen er en av bransjene med med mye innrapportert seksuell trakassering.

Javad Parsa / NTB

eline@lomedia.no

– Ingen skal måtte tåle eller frykte for å bli utsatt for seksuell trakassering på jobb. Det er leders ansvar å sørge for at det ikke skal skje. En samtale mellom leder og ansatte er første steg for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

833 tilsyn

De siste fem åra har Arbeidstilsynet gjennomført tilsyn på 833 ulike serveringssteder og overnattingssteder, for å undersøke om det finnes rutiner for å forebygge og håndtere seksuell trakassering.

I til sammen 55 prosent av tilsynene ble det avdekket at det enten ikke fantes rutiner i det hele tatt, eller at de var mangelfulle. Det har skjedd liten endring i andelen bedrifter som har orden i sakene når det gjelder håndtering av seksuell trakassering i løpet av de siste fem årene.

Arbeidstilsynets direktør sier at dette viser at bransjen har en vei å gå, og skulle helst sett en annen utvikling.

– Næringen ble jo sterkt påvirket av pandemien og det kan kanskje ha ført til at andre utfordringer har fått større oppmerksomhet etter at koronatiltakene ble opphevet og kundebesøkene økte igjen, sier Vollheim.

Seksuell trakassering på sjøen: – Jeg prøvde å overse dem slik at de skulle gå

Utsatt bransje

Utelivsbransjen er en av bransjene med med mye innrapportert seksuell trakassering. Forklaringene er mange: tett kontakt med gjester, mye kvelds- og nattarbeid og servering av alkohol.

– Bransjen har også stor utskifting av arbeidstakere, og en stor andel unge arbeidstakere. For eksempel jobber mange studenter i overnatting- og serveringsbransjen i korte perioder. Høy turnover gjør det ekstra viktig at arbeidsgiver har temaet høyt oppe på agendaen, sier Vollheim. 

Mye lest: Disse skal forhandle om din nye lønn

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse