Bystyret i Kristiansand sikret søppelkjørernes framtid
Med ja til virksomhetsoverdragelse i renovasjonsbransjen, trenger ikke de ansatte frykte at både jobber og arbeidsvilkår havner på dynga.
LANG KAMP: Helt siden 2013 har tillitsvalgt for Norsk Gjenvinning Renovasjon i Kristiansand, Glenn Rinden, jobbet med å få politikerne til å vedta virksomhetsoverdragelse i forbindelse med anbudsutlysninger i bransjen. Nå har han endelig lykkes.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Ansatte innen renovasjon i Kristiansand trenger ikke grue seg like mye til nesten gang det blir anbud. En ny regel om såkalt virksomhetsoverdragelse kan sikre at beholder både jobb og lønn etter neste anbudsrunde.
27. januar vedtok bystyret at ved framtidige anbudsutlysninger innen renovasjon, skal reglene for virksomhetsoverdragelse være en del av anbudet.
Det betyr at «tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiver.»
Åtte år lang kamp
På vanlig norsk innebærer det at de ansatte ikke risikerer å miste jobben dersom arbeidsgiveren deres taper en anbudskonkurranse. I tillegg får de ansatte beholde sine opparbeidede lønns- og arbeidsvilkår.
– Med det vedtaket er ikke lønna vår lenger et konkurranseelement i anbudsprosessen, sier Glenn Rinden fornøyd.
Han er tillitsvalgt for Norsk Gjenvinning Renovasjon i Kristiansand og har kjempet for å få kommunepolitikerne til å vedta virksomhetsoverdragelse i mange år.
– Jeg har jobbet med denne saken siden 2013. Fire år senere vedtok bystyret å be administrasjonen se på mulighetene for å implementere virksomhetsoverdragelse i anbudsutlysninger, så det har tatt tid, sukker Rinden.
Vellykket «voksenopplæring»
Selv har han brukt masse tid og krefter på å snakke med partiene både på høyre- og venstresiden om hva en virksomhetsoverdragelse innebærer.
– Ordet virksomhetsoverdragelse har nok vært skummelt for noen, og mange har blitt overrasket når jeg har forklart at det kun betyr at arbeidsvilkårene skal overføres til den neste som vinner anbudet. Jeg tror mange har trodd at det skjer automatisk, sier han.
Da avstemningen ble foretatt ble det klart at Rinden hadde lyktes godt med sin «voksenopplæring». Hele 64 stemte for, og kun sju mot.
– Vi er jo blitt en ny storkommune etter vedtaket i 2017, så jeg tok ingenting for gitt, selv om jeg ikke ble overrasket over at forslaget gikk gjennom, smiler Rinden.
Feiret med en øl
Alle representantene til Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Rødt, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne støttet forslaget om virksomhetsoverdragelse som Arbeiderpartiet fremmet. Det gjorde også halvparten av Fremskrittspartiets gruppe, fem av seks fra Demokratene og tre uavhengige. De sju siste, der tre var uavhengige, en fra Pensjonistpartiet, en fra demokratene og to fra Fremskrittspartiet stemte mot.
– Nå blir det opp til det interkommunale selskapet, Avfall Sør å følge opp det vedtaket i sine framtidige anbudsdokumenter, men jeg tror vi må være den første kommunen som gjør et slikt vedtak, sier han fornøyd.
– Så du sprettet champagnen da vedtaket ble fattet?
– Det var ikke langt ifra, men jeg tok i hvert fall en øl, ler Glenn Rinden.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.