VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Tariffavtale
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
Siden 2017 har de ansatte på multidose-avdelingen til Apotek 1 sitt sentrallager i Lørenskog kjempet for å få samme tariff- og lønnsbetingelser som andre lageransatte på stedet. Nå har de fått medhold i Arbeidsretten.
roy@lomedia.no
På sentrallageret til Apotek 1-kjeden i Lørenskog har 75 ansatte på multidose-avdelinga hatt lavere lønn enn de andre lageransatte.
De ansatte på multidose-avdelinga jobber med plukking og klargjøring av multidosene som så sendes ut til sentrallageret før videre transport til mottakeren.
De lageransatte på multidoseavdelingen har hele tiden hevdet at de plukker varer akkurat som de lageransatte på sentrallageret.
Forskjellen er kun størrelsen på det som plukkes. Apotek1-kjeden har imidlertid hevdet at multidose-avdelingen driver med produksjon av multidoser, ikke grossistarbeid.
Finn ut av lønna: Sjekk snittlønna i over 360 yrker
Grensetilfelle
I den enstemmige dommen i Arbeidsretten som kom 28. april får de ansatte fullt medhold, men det erkjennes samtidig at dette er et grensetilfelle.
«Overenskomsten kan imidlertid gjelde for arbeidet, selv om enkelte arbeidsoppgaver er undergitt strengere krav til pakkingen enn tradisjonell ompakking og fordeling av varer», heter det i Arbeidsrettens konklusjon.
Der står det også å lese at dommen kunne blitt en helt annen, dersom ikke aktiviteten på multidose-lageret og sentrallageret til Apotek 1-kjeden var så tett sammenvevd.
«Dersom multidosevirksomheten hadde vært eneste aktivitet ved Skårersletta, er det ikke klart at overenskomsten ville vært anvendelig. I dette tilfellet er imidlertid pakkingen av multidose knyttet opp mot og integrert i det som utvilsomt er grossistvirksomhet, og de ompakkede legemidler inngår i distribusjon av varene som sendes fra sentrallageret. Når overenskomsten i tillegg gjelder for arbeidet på sentrallageret, tilsier det at overenskomsten også omfatter arbeidet ved multidoseavdelingen. Saksøkers påstand tas derfor til følge», konkluderer Arbeidsretten.
Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine. En multidose er en forseglet pose med legemidler som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt.
Ventet ikke forgjeves
Klubbleder Christian Ekstrøm har stått i striden helt siden starten. Han er selvsagt glad for seieren i Arbeidsretten.
– Etter fem år så er det jo veldig deilig å endelig kunne fortelle de som jobber på multidose at retten har dømt vår vei, og at de endelig får samme tariff og lønnsbetingelser som resten på Apotek 1 Skårersletta, sier han.
Han innrømmer at det har tatt på å vente så lenge på en dom, men at det hadde vært enda surere dersom de hadde tapt.
– Det viser at ordtaket «den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves», gjelder fremdeles, smiler han.
Håper på flere medlemmer
Da kravet om grossistoverenskomsten ble sendt til bedriften i 2017, hadde klubben nesten 90 medlemmer. Usikkerheten i årene etterpå har sendt medlemstallet langt nedover.
– Da dommen falt 28. april var det 17 sterke sjeler som var igjen, og jeg vil sende en stor takk til de som holdt ut hele veien. Uten dem ville nok ikke saken blitt kjørt for retten engang, påpeker han.
Nå håper han dommen vil føre til økt vekst i medlemstallet igjen.
– Hele multidoseavdelingen bør være meget fornøyd med å få tariffavtale og alt som følger med, så jeg håper jo selvfølgelig det kommer masse innmeldinger, sier Ekstrøm.
Utmeldinger: Ansatte ved Multidose-lageret har ventet på tariffavtale siden 2016. Nå har halvparten av medlemmene meldt seg ut
Har krevd etterbetaling
Han forteller at før dommen hadde de med lavest lønn omtrent 186 kroner timen, mens de best betalte lå rundt 220 kroner timen.
– Ingen har fått grossistlønn mens saken har pågått, men nå vil de ansatte gå opp fra 45.000 til nesten 100.000 kroner i årslønn, forklarer han.
Det er også innmeldt et krav om etterbetaling på vegne av de ansatte fra Fellesforbundet.
– Hovedavtalen sier i utgangspunktet tre år, men hvor vi lander er ikke godt å si. Utgangspunktet er at det skal etterbetales lønn, men vi vet ikke hvor langt tilbake man blir enige om, sier Christian Ekstrøm.
Tariffavtalen innført
Etter at dommen fra Arbeidsretten kom, har de ansatte allerede fått justert lønningene sine. Det bekrefter Marianne Mortensen, HR-sjef i Apotek 1 Gruppen.
Hun er fornøyd med at den langvarige saken nå er ute av verden.
– Vi er glad for at saken er avklart, og tar arbeidsrettens avgjørelse til etterretning. Ny tariffavtale er gjort gjeldende, sier hun.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Kommentar
Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere
Chris Anderson/AFP/NTB
«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.
Martin Guttormsen Slørdal
Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.
Erlend Angelo
Skjebnenatt for SAS: Dette er konflikten som kan knuse flyselskapet
Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.
Torgny Hasås
Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere
FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte
TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.
Tormod Ytrehus
Sommarvikar Martin (16) var den første som fekk besøk: – Var litt skummelt
KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?
Colourbox
Kan jeg sykmelde meg på grunn av arbeidskonflikt?
Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.
Martin Guttormsen Slørdal