JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

Siden 2017 har de ansatte på multidose-avdelingen til Apotek 1 sitt sentrallager i Lørenskog kjempet for å få samme tariff- og lønnsbetingelser som andre lageransatte på stedet. Nå har de fått medhold i Arbeidsretten.
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

På sentrallageret til Apotek 1-kjeden i Lørenskog har 75 ansatte på multidose-avdelinga hatt lavere lønn enn de andre lageransatte.

De ansatte på multidose-avdelinga jobber med plukking og klargjøring av multidosene som så sendes ut til sentrallageret før videre transport til mottakeren.

De lageransatte på multidoseavdelingen har hele tiden hevdet at de plukker varer akkurat som de lageransatte på sentrallageret.

Forskjellen er kun størrelsen på det som plukkes. Apotek1-kjeden har imidlertid hevdet at multidose-avdelingen driver med produksjon av multidoser, ikke grossistarbeid.

Finn ut av lønna: Sjekk snittlønna i over 360 yrker

Grensetilfelle

I den enstemmige dommen i Arbeidsretten som kom 28. april får de ansatte fullt medhold, men det erkjennes samtidig at dette er et grensetilfelle.

«Overenskomsten kan imidlertid gjelde for arbeidet, selv om enkelte arbeidsoppgaver er undergitt strengere krav til pakkingen enn tradisjonell ompakking og fordeling av varer», heter det i Arbeidsrettens konklusjon.

Der står det også å lese at dommen kunne blitt en helt annen, dersom ikke aktiviteten på multidose-lageret og sentrallageret til Apotek 1-kjeden var så tett sammenvevd.

«Dersom multidosevirksomheten hadde vært eneste aktivitet ved Skårersletta, er det ikke klart at overenskomsten ville vært anvendelig. I dette tilfellet er imidlertid pakkingen av multidose knyttet opp mot og integrert i det som utvilsomt er grossistvirksomhet, og de ompakkede legemidler inngår i distribusjon av varene som sendes fra sentrallageret. Når overenskomsten i tillegg gjelder for arbeidet på sentrallageret, tilsier det at overenskomsten også omfatter arbeidet ved multidoseavdelingen. Saksøkers påstand tas derfor til følge», konkluderer Arbeidsretten.

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine. En multidose er en forseglet pose med legemidler som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt.

Ventet ikke forgjeves

Klubbleder Christian Ekstrøm har stått i striden helt siden starten. Han er selvsagt glad for seieren i Arbeidsretten.

– Etter fem år så er det jo veldig deilig å endelig kunne fortelle de som jobber på multidose at retten har dømt vår vei, og at de endelig får samme tariff og lønnsbetingelser som resten på Apotek 1 Skårersletta, sier han.  

Han innrømmer at det har tatt på å vente så lenge på en dom, men at det hadde vært enda surere dersom de hadde tapt.

– Det viser at ordtaket «den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves», gjelder fremdeles, smiler han.

Håper på flere medlemmer

Da kravet om grossistoverenskomsten ble sendt til bedriften i 2017, hadde klubben nesten 90 medlemmer. Usikkerheten i årene etterpå har sendt medlemstallet langt nedover.

– Da dommen falt 28. april var det 17 sterke sjeler som var igjen, og jeg vil sende en stor takk til de som holdt ut hele veien. Uten dem ville nok ikke saken blitt kjørt for retten engang, påpeker han.

Nå håper han dommen vil føre til økt vekst i medlemstallet igjen.

– Hele multidoseavdelingen bør være meget fornøyd med å få tariffavtale og alt som følger med, så jeg håper jo selvfølgelig det kommer masse innmeldinger, sier Ekstrøm.

Utmeldinger: Ansatte ved Multidose-lageret har ventet på tariffavtale siden 2016. Nå har halvparten av medlemmene meldt seg ut

Har krevd etterbetaling

Han forteller at før dommen hadde de med lavest lønn omtrent 186 kroner timen, mens de best betalte lå rundt 220 kroner timen.

– Ingen har fått grossistlønn mens saken har pågått, men nå vil de ansatte gå opp fra 45.000 til nesten 100.000 kroner i årslønn, forklarer han.

Det er også innmeldt et krav om etterbetaling på vegne av de ansatte fra Fellesforbundet.

– Hovedavtalen sier i utgangspunktet tre år, men hvor vi lander er ikke godt å si. Utgangspunktet er at det skal etterbetales lønn, men vi vet ikke hvor langt tilbake man blir enige om, sier Christian Ekstrøm.

Tariffavtalen innført

Etter at dommen fra Arbeidsretten kom, har de ansatte allerede fått justert lønningene sine. Det bekrefter Marianne Mortensen, HR-sjef i Apotek 1 Gruppen.

Hun er fornøyd med at den langvarige saken nå er ute av verden.

– Vi er glad for at saken er avklart, og tar arbeidsrettens avgjørelse til etterretning. Ny tariffavtale er gjort gjeldende, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse