JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Christoffer og kollegaene vant frem med lokalt lønnskrav etter uvanlig aksjon

Siden 28. juli har nesten 80 ansatte ved tre Bertel O. Steen-avdelinger i Bergen hatt gå-sakte-aksjon for bedre lønn. Nå har partene blitt enige.
Et flertall av Fellesforbundets medlemmer på tre avdelinger hos Bertel O. Steen i Bergen har vedtatt å avslutte gå-sakte-aksjonene etter at klubben og bedriften ble enige om en ny lokal lønnsavtale. Klubbleder Christoffer Heggholmen (foran).

Et flertall av Fellesforbundets medlemmer på tre avdelinger hos Bertel O. Steen i Bergen har vedtatt å avslutte gå-sakte-aksjonene etter at klubben og bedriften ble enige om en ny lokal lønnsavtale. Klubbleder Christoffer Heggholmen (foran).

Arne Ristesund

roy@lomedia.no

I de lokale lønnsforhandlingene krevde de ansatte på de tre personbilavdelingene til Bertel O. Steen i Bergen en økning i lønna på 15 kroner timen, men bedriften sitt siste tilbud var på ti kroner.

Det mente bedriftens 79 medlemmer i Fellesforbundet var altfor lavt. Dermed startet de en gå-sakte-aksjon, eller dagsing som det også kalles, den 28. juli.

Denne aksjonsformen er nedfelt i Biloverenskomsten, og gir de ansatte mulighet til å redusere sin aktivitet til 45 prosent av det normale dersom man ikke blir enige i lokale lønnsforhandlinger.

Oversikt: Dette er den vanligste månedslønna i Norge

Ikke fullt gjennomslag

Et forslag fra bedriften om å gi mer i bonus ble kontant nedstemt. Medlemmene ville ha lønnstillegget på grunnlønna.

Det har de fått nå, men klubbleder Christoffer Heggholmen sier til avisa Klassekampen at de ikke har fått innfridd kravet fullt ut.

– Vi har ikke fått fullt gjennomslag, men vi har blitt enige om et nivå som flertallet av medlemmene sa ja til, sier Heggholmen.

Han innrømmer imidlertid at det var medlemmer som ville fortsette aksjonene. Selv er han glad for at gå-sakte-aksjonen er over.

– Det har kostet både økonomisk og mentalt og se at det har gått ut over kundene våre. 45 prosent lønn er ikke mye, så det skal bli godt å komme tilbake og ta opp arbeidet igjen, sier han.

Mye delt: Hvor mye får en lærling i lønn? Sjekk 45 yrker her

Over 200.000 kroner i støtte

Det kan ikke gis streikebidrag ved slike lokale gå-sakte-aksjoner, men private og fagforeninger har samlet inn over 220.000 kroner til de streikende.

Til Klassekampen ønsker ikke bedriften å si noe om innholdet i den nye lokale avtalen, utover at de er glade for at konflikten er over.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse