JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-avgjørelse kan løse et stort problem i tariffoppgjøret

Til neste uke er det innspurt i forhandlingene om EU-direktivet som bestemmer lønns- og arbeidsvilkår for reisearbeidere. Dette kan føre til at Eftas overvåkingsorgan, ESA, må trekke saken mot Norge.
Line Eldring rådgiver i Fellesforbundet er svært spent på utfallet av trilogi-forhandlingene i EU. Disse forhandlingene kan føre til at Eftas overvåkingsorgan, ESA, må trekke saken mot Norge når det gjelder reise, kost og losji. Det avgjørende møtet holdes onsdag 28. februar.

Line Eldring rådgiver i Fellesforbundet er svært spent på utfallet av trilogi-forhandlingene i EU. Disse forhandlingene kan føre til at Eftas overvåkingsorgan, ESA, må trekke saken mot Norge når det gjelder reise, kost og losji. Det avgjørende møtet holdes onsdag 28. februar.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

28. februar kan et viktig spørsmål i tariffoppgjøret avklares. Da møtes representanter for EU-kommisjonen, europaparlamentet og rådet til såkalte trilogi-forhandlinger om utsendingsdirektivet. Et av de viktigste spørsmålene det skal forhandles om er om reise, kost og losji skal inn i direktivets harde kjerne.

Med «den harde kjerne» menes bestemmelser som må følges.

Reise, kost og losji kan bli en del av lønna for utsendte arbeidstakere

«Den harde kjerne»

– Hvis reise, kost og losji kommer inn i direktivets harde kjerne, vil det føre til at ESAs juridiske grunnlag endres. Hvis vårt syn får gjennomslag, vil grunnlaget for ESAs sak falle bort. Men det er mulighet for mange kompromisser, så utfallet er ikke gitt, sier rådgiver Line Eldring i Fellesforbundet.

Hun tror det er gode muligheter for at det kommer inn noen bestemmelser om betaling for reise, kost og losji.

Fellesforbundet og LO samarbeider tett med de europeiske bransjeføderasjonene og Den europeiske faglige samorganisasjonen om endringene i dette direktivet.

Vertslandets vilkår gjelder

Utsendingsdirektivet er det direktivet som gir bestemmelser om hvilke lønns- og arbeidsvilkår arbeidsfolk som blir sendt til utlandet på oppdrag, skal ha. I Norge har dette blitt norsk lov gjennom allmenngjøringsordninga.

Hovedregelen i utsendingsdirektivet er at det er vertslandets vilkår som skal gjelde. Det er liten uenighet om at lønna skal reguleres på denne måten. Det store spørsmålet i forhandlingene har vært om også betaling for reise, kost og losji skal være med. Hvis dette tas med i det som omtales som direktivets «harde kjerne», vil det bety at da skal vertslandets bestemmelser for reise, kost og losji, gjelde.

Fellesforbundet tror verftssaken kan løses i tariffoppgjøret

Sak mot Staten

I Norge har dette vært et stridsspørsmål helt siden 2003. Da krevde LO at deler av Verkstedoverenskomsten ble allmenngjort. Allmenngjøring betyr å innføre tariffavtalens lønnsbetingelser som minstelønn innenfor en bransje. I 2009 gikk verftsindustrien, Norsk Industri og NHO til sak mot Staten. De mente at Tariffnemnda ikke hadde lov til å fatte et vedtak om å inkludere reise, kost og losji i allmenngjøringen av Verkstedoverenskomsten for skipsverftene.

Da Høyesterett i mars 2013 besluttet at allmenngjøringen var lovlig trodde de fleste at saken var avsluttet. Men arbeidsgiverne klaget saken inn for Eftas overvåkingsorgan, ESA, og i oktober i fjor begynte organet å forberede en formell sak mot Norge.

Arbeidsministeren ba partene vurdere om det er mulig å forhandle fram alternative formuleringer til reise-, kost- og losjibestemmelser i tariffavtalene. Det sa partene, Fellesforbundet og LO på den ene sida og Norsk Industri og NHO på den andre sida, seg villige til å gjøre. Dette blir derfor et tema i tariffoppgjøret i våres. Hvis de blir enige, vil dette bli allmenngjort på samme måte som dagens avtale.

ESAs klage

Men hvis EU bestemmer seg for at direktivet skal omfatte reise, kost og losji, faller det juridiske grunnlaget for ESAs klage bort.

Bestemmelsene om reise, kost og losji omfatter ikke bare Industrioverenskomsten, utfallet av forhandlingene i EU kan også få innflytelse på overenskomsten for byggfagene og renholdsbransjen.

I hele prosessen rundt revisjonen av utsendingsdirektivet har det vært en uenighet i EU mellom de gamle EU-landene og de nye EU-landene fra 2004. De landene som sender arbeidere ut, som landene i Øst-Europa, mener at Vest-Europa vil ta fra dem deres konkurransefortrinn. De vesteuropeiske landene ønsker å beskytte sitt lønnsnivå mot sosial dumping.

Les mer:

Arbeidsgiverne krever at regjeringa bøyer seg for ESA i Verftssaken

Internasjonal fagbevegelse presser på i verftssaken

Jørn Eggum er forbannet på NHOs kjør i verftssaken

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse