JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet etter at ESA åpnet sak mot Norge om verftslønninger:

Jørn Eggum er forbannet på NHOs kjør i verftssaken

Når NHO tar omkamp på omkamp etter å ha tapt i retten blir det vanskelig å ha et tillitsforhold. Det sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
Fellesforbundet-leder Jørn Eggum mener NHOs opptreden i verftssaken er et hån mot det organiserte arbeidslivet.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum mener NHOs opptreden i verftssaken er et hån mot det organiserte arbeidslivet.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Lønningene til pendlere ved norske verft har i en årrekke vært under angrep fra NHO, som mener de norske ordningene strider med EØS-avtalens krav om fri flyt av arbeidskraft. Arbeidstakersiden jublet derfor da Høyesterett for tre år siden slo fast at det er både lovlig og viktig at tillegg for arbeid hjemmefra (20 prosent borteboertillegg) pluss dekking av reise, kost og losji er allmenngjort. Det betyr at alle i bransjen skal ha det uansett om de har tariffavtale eller ikke.

Men NHO har ikke gitt opp. Denne uka var det deres tur til å juble da overvåkingsorganet for EØS-avtalen, ESA, åpnet sak mot Norge for traktatsbrudd.

Les mer om NHO-jubelen her.

Et hån

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er forbanna og frustrert over at verftssaken nok en gang kommer opp.

– Måten NHO tar omkamp gang på gang undergraver tilliten. Ved å nekte å gi seg og fortsette å kjempe mot en dom fra Høyesterett gjør de arbeidslivet til en arena for stadige omkamper. Det er et hån mot det organiserte arbeidslivet, sier Eggum. Han peker på at det er ordninger partene i arbeidslivet er blitt enige om i forhandlinger som nå utfordres av ESA, mens NHO klapper i hendene. Etter at Høyesterett hadde avsagt sin dom, var det NHO som sendte en klage til ESA og på den måten fikk snøballen til å rulle videre.

– At NHO nekter på tørre møkka å gi seg gjør det vanskelig å se hvordan vi skal kunne forholde oss tillitsfullt til hverandre. Det er også ille på den måten at det strider mot folks rettsoppfatning. Når man har tapt i tre rettsinstanser bør man innse at slaget er tapt.

Høyesterettsdommen i verftssaken kan du lese mer om her.

Regjeringen skal vurdere grundig

Regjeringen sendte for et år siden et brev til ESA der de støttet dommen i Høyesterett. Nå forventer Fellesforbundet at dette står ved lag også i denne runden.

– Det er ingen grunn til å tro at regjeringen ikke står for det den uttalte da, sier han.

Regjeringen har nå to måneder på seg til å svare ESA.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sier til Magasinet for fagorganiserte at regjeringen skal gjøre en grundig vurdering før de svarer ESA.

Ellers viser Hauglie til forrige brev regjeringen sendte ESA.

A- og B-lag

For arbeidere på norske verft kan konsekvensene av et tap i denne saken bli store.

– Det vil helt klart åpne for et A- og B-lag i arbeidslivet, sier Eggum. Og når utenlandske arbeidere blir billigere enn norske, legger det press på både lønninger og ansettelsesforhold i hele bransjen.

Da saken gikk i Høyesterett advarte LO mot et mer urolig arbeidsmarkeded dersom allmenngjøringsordningen ble kjent EØS-stridig.

Merkelig timing

Fellesforbundet reagerer også på timingen for ESAs mulige sak mot Norge.

– Utstasjoneringsdirektivet er under revidering. Et viktig punkt er at minstelønnsbegrepet skal gjennomgåes, og vi har fått sterke signaler om at det vil bli slått fast at dekking av utgifter knytta til pendling ikke skal kunne trekkes fra på minstelønna.

Derfor mener Eggum at det ESA hevder bryter med EØS-avtalens krav om fri flyt uansett snart er historie.

ESAs offensiv mot den norske modellen med allmenngjøring av tariffavtaler i bransjer med mye sosial dumping, er bensin på bålet i den pågående EØS-debatten i LO.

– Stor samfunnsbetydning

Line Eldring i Fellesforbundets samfunnspolitiske avdeling har jobbet mye med utstasjoneringsdirektiv og sosial dumping. Tidligere i forskningsstiftelsen Fafo, nå som rådgiver i Fellesforbundet.

Hun mener, som Eggum, at vedtaket i ESA bærer bud om en ren omkamp om verftsdommen.

– ESA er tydelig ikke imponert over Høyesterett og måten de har tolket regelverket. De virker veldig bestemt på at allmenngjøring av reise, kost og losji ikke kan godtas innenfor EØS-retten, sier Eldring til Magasinet for fagorganiserte.

Hun er heller ikke overrasket over at ESA nå oppretter sak, basert på Eftas tydelige råd til Borgarting lagmannsrett, samt ESAs reaksjoner i etterkant av Høyesterett-dommen.

– Efta og ESA godtar rett og slett ikke argumentasjonen som Staten har ført i det norske rettsvesenet – og som de sammen med LO og Fellesforbundet har vunnet fram med i alle ledd. Vi mener dette er sak av offentlige interesse med stor samfunnsbetydning; det nekter ESA å være med på, sier Eldring.

Følg Magasinet for fagorganiserte på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse