Arbeidsskade
Filip ble kvikksølvforgiftet på jobb. Han reagerer på at ingen har tatt kontakt
De polske arbeiderne reagerer på at de ikke har hørt noe fra politiet eller Arbeidstilsynet.
INNLAGT: Med altfor høye kvikksølvverdier i blodet, ble Filip Dittman lagt inn på Haukeland sykehus. Han sliter fortsatt med ettervirkningene.
Privat
magasinet@lomedia.no
– Jeg forstår det ikke. Hvorfor snakker de ikke med oss?
Det har gått to og en halv måned siden ni arbeidere ble innlagt på Haukeland sykehus med kvikksølvforgiftning etter arbeid hos Boliden Odda.
Åtte av dem var fra Polen og innleid via et bemanningsselskap.
Mannen vi intervjuer via videoprogrammet WhatsApp, klarer ikke holde telefonen stille, så bildet hopper hele tiden.
– Jeg fikk en skjelving. Nevrologen sier jeg kanskje blir bra igjen, men det er vanskelig å si når.
I likhet med de andre sju andre polske arbeiderne som ble utsatt for kvikksølv tidligere i høst, er han fortsatt sykmeldt. Han deler dokumentasjon fra sykehusoppholdet.
Han ble målt med 774 nanomol kvikksølv per liter blod. Det er mye. Verdiene skal være under 25, og over 75 må det settes inn tiltak.
– Jeg er sveiser. Hvis jeg ikke kan holde hånden stille, fungerer jeg ikke til noen ting, sier mannen fortvilt.
Bakgrunn: Ni ansatte til sykehus etter kvikksølv-ulykke
Redd for represalier
De han sikter til som ikke snakker med ham, er Arbeidstilsynet og politiet.
Han har forstått at hendelsen hvor han og kollegene ble forgiftet er gjenstand for både tilsyn og etterforskning, og trodde det da ville være naturlig å kontakte dem som utførte arbeidet og som nå lever med ettervirkningene.
I tillegg til skjelvingen beskriver han også andre symptomer, blant annet konsentrasjonsvansker.
Da han ble innlagt, hadde han også utslett på store deler av kroppen, med blodutredninger. Det er borte nå. Kvikksølvverdiene er også betydelig lavere etter behandlingen han fikk på Haukeland og medisinene han tar.
Han ønsker å være anonym fordi han er redd for å bli brennmerket blant firmaene som formidler arbeidskraft fra Polen til industribedrifter i Norge.
Unormalt sliten
En som gjerne står fram med fullt navn er Filip Dittmann, som var ansatt i Venco. Derfra var han utleid til BKS, som var leid inn av Boliden i Odda for å utføre oppdraget.
Jobben var i forbindelse med rutinemessig vedlikeholdsstans i røst- og syreanlegget. Den eksisterende produksjonen ved bedriften fortsetter samtidig som det store utbyggingsprosjektet Green Zinc Odda, som utvider kapasiteten ved sinkverket betydelig.
Helt konkret var det snakk om å fjerne gamle filtre inne i store tanker.
Dittmann forteller at de hadde giennomfort BHT-opplæring (opplæring i regi bedriftshelsetjenesten) via datamaskin. Etter hans mening var det bare grunnleggende kurs. Han mener de burde hatt spesiell opplæring for arbeid i tanken.
Dittmann er også redd viktig informasjon om sikkerhetsrutinene ikke når fram til den enkelte arbeider på grunn av språkutfordringer.
Arbeidet med å fjerne deler av filtre inne i store tanker begynte den tredje dagen Dittmann var i Odda denne gangen. Han jobbet med vinkelsliper.
Ifølge Filip Dittmann jobbet de med disse tankene hver dag fra 31. august til 9. september, uten fridager.
Han forteller at de fikk utlevert spesielle vernedrakter de skulle bruke, samt hansker og hjelm. Dittmann stilte spørsmål ved at sko og hjem skulle gjenbrukes selv om annet utstyr var til engangs bruk.
Etter noen dager hørte han om en kollega som fikk masse utslett med blodutredninger, men det ble antatt av dette skyldtes allergi. Selv fikk han ikke utslett, men han og andre opplevde å være unormalt slitne.
Mandag 9. september ble det tatt blodprøver.
Kvikksølv-alarmen går
– Jeg begynte å se fram til lørdagen og hjemreise til Polen, forteller han. Men den 12. september kom brått en telefon fra bedriftshelsesenteret.
– Vi fikk beskjed om å komme oss til sykehus. De hadde fått svar på blodprøvene.
Dittmann og kollegene ble innlagt ved Haukeland sykehus i Bergen på akuttmottaket. Nå hadde flere fått utslett. Det ble tatt flere prøver. De fikk selen-tabletter for å hjelpe kroppen å skille ut kvikksølvet.
VERDIER: Blodprøvene til den ene arbeideren viste farlig høye kvikksølvverdier, på det meste 774 nanomol kvikksølv per liter blod.. Arbeideren ønsker å være anonym. Dittmans blodprøver viste noe lavere verdier, 309 nanomol kvikksølv per liter blod
Privat
Dittmann fikk innsyn i sine egne blodverdier. Han ble mål til 309 nanomol kvikksølv per liter blod.
Verdiene er heldigvis lavere nå. Han vet ikke hvor lenge han kommer til å kjenne på senvirkningene.
– Jeg er sykmeldt ut november i første omgang. Jeg har lyst til å jobbe igjen. Men det er vanskelig med søvn. Balansen er påvirket, og jeg har hodepine. Konsentrasjonsvansker er også en utfordring, sier han.
– Hva tenker du om oppfølgingen etter det som skjedde?
– Vi får heldigvis medisinsk hjelp, og vi får dekket utgiftene til medisiner. Men jeg forstår ikke hvorfor vi ikke blir kontaktet av de som undersøker det som skjedde. Vi som utførte jobben som kan jo fortelle Arbeidstilsynet og politiet hva som foregikk og hvem vi fikk instruksjoner fra, sier han oppgitt.
«Ikke alltid nødvendig» å snakke med arbeiderne
Magasinet for fagorganiserte har spurt politiet og Arbeidstilsynet om de vil kommentere hvorfor de ikke har snakket med de skadde arbeiderne.
– Det er opprettet sak, men detaljer rundt denne eller etterforskning går jeg ikke inn på, sier politiadvokat Trygve Ritland i Vest Politidistrikt.
Da Magasinet skrev om saken 7. november sa Ritland at politiet kommer til å se på Arbeidstilsynets funn med interesse, og at det er for tidlig å uttale seg om hva politiet vil foreta seg.
Seksjonsleder Kjersti Marie Gjerd i Arbeidstilsynet sier det slett ikke alltid er slik at de intervjuer arbeidstakerne i saker som dette.
– Vårt mandat er å avdekke hva som skjedde, og om det er nødvendig å peke på korrigerende tiltak for fremtiden slik at lignende hendelser kan unngås. Derfor er det i første omgang ikke alltid vanlig at vi snakker med arbeidstakerne, det er mer naturlig at politiet gjør i alvorlige saker, sier Gjerd.
Hun utelukker heller ikke at det kan være riktig å snakke med arbeiderne.
– I noen tilfeller ser vi det som nødvendig også å snakke med arbeidstakerne som har vært involvert i en hendelse. Men vi venter da ofte på politiets etterforskningsskritt, slik at vi ikke går i veien for deres arbeid. Og så bistår vi politiet i deres arbeid hvis de har behov for det, sier hun.
Arbeidstilsynet har nå mottatt all dokumentasjonen de har etterspurt etter hendelsen hos Boliden i Odda, og holder på å gå gjennom materialet.
Venter med kommentering
Boliden Odda har fått spørsmål om hvordan selskapet følger opp hendelsen videre.
Vi har fått en skriftlig uttalelse fra administrerende direktør Boliden Odda, Helene Seim:
«Vi ser svært alvorlig på alle slike hendelser. Vi ønsker ikke å kommentere detaljer i saken mens granskingsarbeidet pågår hos Arbeidstilsynet. Vi venter på deres konklusjoner, og de vil vi selvsagt ta på alvor».
Det var underleverandøren BKS som hadde ansvaret for oppdraget der ni arbeidere ble utsatt for kvikksølvforgiftning.
BKS har ikke besvart våre henvendelser til denne saken.
Sist Magasinet skrev om hendelsen, sa Trygve Kjerpeseth, daglig leder i BKS Industrier, at han ikke å uttale seg før endelig rapport foreligger fra Arbeidstilsynet
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.