Tariffavtale
Foodora-ansatte vil ha budene fra konkurrenten inn i fagforeninga
Sykkelbudene i Foodora ble historiske da de streiket seg til verdens første tariffavtale innen app-økonomien. Det hjelper lite, når kundene kan kjøpe billigere tjenester et annet sted.
ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
– Frustrasjonen hos budene er stor, så vi blir godt mottatt når vi deler ut løpesedler og informerer om tariffavtale og poenget med en fagforening.
Det sier Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang, som er en av dem som denne uka aksjonerer utenfor lokalene til Wolt Markets i Oslo sentrum. Her kommer Wolt-bud innom for å hente dagligvarer som skal leveres ut til kundene.
Winger-Solvang sier at vilkårene i Wolt stadig blir dårligere, og at lønna på oppdrag til budene er både dårlig og uforutsigbar.
– De har null forutsigbarhet, og det er nok en av årsakene til at mange er positive når vi forklarer hvordan tariffavtale fungerer i Foodora.
Budene i Foodora streiket seg til verdens første tariffavtale innen app-økonomien i den såkalte rosastreiken i 2019.
Nå håper Oslo Transportarbeiderforening (Fellesforbundets avdeling 4) å verve nok medlemmer til etter hvert å kunne reise krav om tariffavtale også i Wolt.
Også i andre norske byer som Bergen, Trondheim og Kristiansand er det et arbeid på gang for å organisere budene i Wolt.
Ny lov: Arbeidstaker eller selvstendig oppdragstaker? Dette er forskjellen
Vil gjerne ha avtale
– Vi har vært i samtaler med både LO og Fellesforbundet, og vil gjerne ha en avtale. Men det må være en der budpartnerne (budene, red.anm) er selvstendige, og ikke fast ansatte. Der møter vi en stengt dør, og det synes vi er rart, sier Wolts kommunikasjonssjef i Norge, Christian Kamhaug.
Det finnes per dags dato ingen tariffavtaler der partene er arbeidsgiver og selvstendig næringsdrivende, som budene i Wolt er definert som. Det vanlige er at tariffavtaler inngås mellom arbeidsgivere og ansatte.
Kamhaug understreker at Wolts interne undersøkelser viser at et stort flertall av budene setter pris på den fleksibiliteten det gir å velge selv når en skal jobbe, og ikke være underlagt skiftordninger som ansatt.
– Faste ansettelser passer ikke hos oss.
Selvstendige gikk sammen: Budsjåfører organiserte seg: Tør ikke stå alene
Trenger en tryggere jobb
– Jeg vurderer å bli medlem. Jeg trenger hjelp av noen for å få mer jobbsikkerhet og bedre lønn.
Det sier bud Ibrahim Aadan (29), som nettopp har fått informasjon om Fellesforbundet og tariffavtale.
Han er fra Sverige, og har jobbet i Wolt i Oslo i 10 måneder. I likhet med de andre i Wolt er han definert som en selvstendig oppdragstaker, og ikke ansatt – med de rettighetene ansettelse fører med seg.
– Jeg vil heller ha fast lønn. Nå er det masse arbeid i helgene, men veldig stille på hverdager.
Et annet bud Magasinet møter utenfor Wolt Markets forteller om arbeidsdager opp til 16 og 17 timer på de travle dagene.
– Det er helt uforutsigbart, sier han.
Han ønsker ikke å oppgi navnet sitt av frykt for å bli stengt ute av Wolt, noe han som familieforsørger ikke kan risikere.
Wolts kommunikasjonssjef sier at timelønna i snitt utgjør mellom 220 og 230 kroner, litt avhengig av oppdragene.
Hun påpeker at det er lite å gjøre med at etterspørselen etter tjenestene er høy i helgene og lavere på ukedager.
– Dersom vi ikke betaler nok, flytter folk på seg. Det er sterk konkurranse om arbeidskraften for tiden, sier Kamhaug.
Han ser ikke problemet med å jobbe 16 timers dag, da dette er noe en budpartner eventuelt selv velger å gjøre.
Bud Ibrahim Aadan vurderer å melde seg inn i Fellesforbundet. Her får han informasjon av Fredrik Winger-Solvang i Oslo transportarbeiderforening.
Håvard Sæbø
Viktig for Foodora
Tillitsvalgt i Foodora Philip Rein engasjerer seg også for å få Wolt-budene inn i tariffavtalen.
– Tariffavtalen vår er hardt tilkjempet, og står som en bastion i en bransje med mye sosial dumping. Vår arbeidsgiver er forpliktet av avtalen, mens konkurrentene kynisk velger de billige løsningene. Dermed presses prisene, og det setter vår tariffavtale under press, sier Rein.
Eggum: – Krevende
Fellesforbundets leder Jørn Eggum deltok også på aksjonen utenfor Wolt Markets. Han sier at det forplikter å ha fått på plass tariffavtale i bransjen.
– Budene i Foodora har fått ordnede forhold, med forutsigbar lønn og arbeidstid. Det er viktig at konkurrentene kommer inn under samme regime. Så langt har dessverre Wolt vært krevende, sier Eggum.
Han understreker at det er viktig å ha nok medlemmer til at et tariffkrav står sterkt, og støtter derfor helhjertet opp om aksjonen.
Det samme gjør LOs Trude Tinnlund. Hun påpeker at det fra nyttår kom nye regler i arbeidsmiljøloven som forsterker rettighetene til å bli ansatt og dermed behandlet som arbeidstaker og ikke kontraktør.
Dette er svært relevant i den voksende app-økonomien.
– Arbeidstakerbegrepet er blitt klargjort, og det er tydeligere at en som er under en annens ledelse, styring og kontroll er ansatt. Det å være ansatt og ikke såkalt selvstendig oppdragstaker utløser masse vern, og rettigheter på blant annet pensjon og sykelønn, understreker Tinnlund.
TUNG STØTTE: Trude Tinnlund i LO og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum støtter opp om aksjonsuka på Wolt.
Håvard Sæbø
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.