JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRADISJONER: Yrket som sommelier har lange historiske tradisjoner. Under den franske Solkongen Ludvig 14. ble det lagt stor vekt på god mat med passende vin til, og yrkesgruppen fikk økt status. Geir Aage Iversen på Britannia i Trondheim fører arven videre.

TRADISJONER: Yrket som sommelier har lange historiske tradisjoner. Under den franske Solkongen Ludvig 14. ble det lagt stor vekt på god mat med passende vin til, og yrkesgruppen fikk økt status. Geir Aage Iversen på Britannia i Trondheim fører arven videre.

Tormod Ytrehus

Hva gjør en sommelier?

Geir Aages viktigste redskap er sansene

En god nese og en stor dose nysgjerrighet er uvurderlige egenskaper for en sommelier.

eline@lomedia.no

TRONDHEIM: Vinkjelleren på ærverdige Britannia hotell i Trondheim er et eventyr for alle som setter pris på et godt glass eller flere. Veggene er av herda glass, og bak glasset ligger skattene godt synlige, så mange som 2500 ulike sådanne. Dette er sommelierens, vinkelnerens, rike. Gjestene skal få gode og minnerike vinopplevelser. Selvsagt skal vinen være god og tilpasset behovet og maten. Men kanskje den også skal overraske og være bitte litt utfordrende?

Sett en metrobuss før? Børge køyrer Norges lengste buss, og han stortrivast bak rattet

Sommelier Geir Aage Iversen innrømmer det gjerne. Han er en vin-nerd, og dermed har han funnet drømmejobben.

– Å få lov til å jobbe daglig med vin, og ha faglige diskusjoner om vin med kompetente kollegaer om et tema jeg brenner for, det er en av grunnene til at jeg stortrives, sier Iversen.

VIN-NERD: – Jeg leser gjerne bøker om vin på lørdagskvelden, sier sommelier Geir Aage Iversen.

VIN-NERD: – Jeg leser gjerne bøker om vin på lørdagskvelden, sier sommelier Geir Aage Iversen.

Tormod Ytrehus

Fra 500 til 175.000

Han er ulastelig antrukket, slik det forventes på et luksushotell. Detaljene avslører yrket. Iversen har et gyllent vindrueklase-merke på forkleet, og mansjettknappene er formet som vinflasker. Interessen for vin ble vekket allerede i 13-årsalderen, da foreldrene lot barna smake sammen med maten i helgene. Siden har han dyrket interessen for å finne gode kombinasjoner av mat og vin, og har tatt en ettårig utdanning i samarbeid med en tidligere arbeidsgiver. I vår tar han i tillegg fagprøven som servitør, for å få papirene på plass.

Mekanikeren: Hver femte bil Trond Kjetil reparerer er elektrisk. Og antallet stiger raskt

Britannia er ikke noe sted for vulgære fylleslag. Men det skal heller ikke være et snobbested kun for rikinger. Prisen for en flaske varierer over hele skalaen, fra 500 til ekstreme 175.000 som en flaske burgunder, en Domaine de la Romanée-Conti for å være presis, gikk for tidligere i år.

Nettopp burgunder er også Iversens personlige favoritt, og han understreker at det slett ikke er nødvendig med astronomiske summer for å få seg en god vin.

REDSKAPER: Dekanter, coravin til forsegling av åpnede flasker, sil, kurv, kombinasjonsåpner til gamle korker.

REDSKAPER: Dekanter, coravin til forsegling av åpnede flasker, sil, kurv, kombinasjonsåpner til gamle korker.

Tormod Ytrehus

Sansene viktigst

For vin-noviser som så vidt skiller mellom rød og hvit, kan fagspråket sommelierer og andre vinkjennere benytter seg av virke en smule spesielt. Vin med en smak av blyantspiss og hengt kjøtt? Barnål og bringebær, eller – Gud forby – kattepiss?

Iversen ler litt. Han sier at det ikke nytter å snakke slik med gjestene. Blir det for fancy forsvinner de bare inn i dimman, tåkeheimen. Men for fagfolkene er det greit å ha et fast sett med ord for å beskrive vinen. Og ulike bær og frukter er tross alt vanligere enn blyantspiss og terpentin.

Varm jobb: Murer Asbjørn ønsker seg flere kvinner til yrket

– Dette er et yrke hvor du hele tiden må utvikle deg, du må sette deg inn i nye viner fortløpende. Nysgjerrighet, pågangsmot og lidenskap er nødvendige egenskaper for å trives som sommelier, sier Iversen. Hans viktigste arbeidsredskaper er sanseapparatet. Lukt, smak, syn.

– Er du ferdig når du er ferdig utdannet, da er du ferdig, sier Iversen.

I tillegg må en trives med mennesker og like å kommunisere med gjestene.

– En vellykket dag på jobben er når de som besøker oss har en god totalopplevelse.

Sommelier

Fransk ord for vinkelner, uttales såmeljè.

Vinkelner eller sommelier er ikke eget fagbrev, men mange har servitør-fagbrev i bunn.

Tilleggsutdannelse tas privat, flere muligheter i Norge.

Jobber innenfor hotell og restaurant, samt at Vinmonopolet har sommelierer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss