JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minstelønn:

Her må du betale ordentlig lønn for å få skjenket alkohol. Nå har Fellesforbundet en oppfordring til andre kommuner

Bergen kommune krever allmenngjort minstelønn for å få skjenkeløyve. Og driver du strippeklubb, kan du glemme det helt.
Skal du skjenke alkohol i Bergen, må du betale ordentlig lønn.

Skal du skjenke alkohol i Bergen, må du betale ordentlig lønn.

Sissel M. Rasmussen

hanne@lomedia.no

De nye retningslinjene for skjenking i Bergen er klinkende klare. Virksomheter som driver med stripping, toppløsservering eller lignende underholdning som del av driftskonseptet, får ikke skjenkeløyve. Det får heller ikke arbeidssteder som ikke garanterer de ansatte allmenngjort minstelønn.

– Dette er et godt vedtak og gode retningslinjer som styrker den seriøse delen av bransjen. Det betyr at de som spekulerer i å bruke lav lønn som konkurransemiddel, blir tvunget til å finne noe annet å konkurrere på, sier Djevat Hisenaj, leder av Fellesforbundet avdeling 266 Hordaland Hotell og Restaurant.

Ungdom og innvandrere

Han forteller at det er mange som ikke har fått så mye som den allmenngjorte minstelønna fra 161 kroner timen og oppover som de nå skal ha, regnet etter utdanning, ansiennitet, arbeidsoppgaver og arbeidstidsordning.

Les også: Fagforening sier nei til skjenkestopp for strippeklubber

Mange jobber også deltid, har lave stillingsbrøker, har nulltimeskonttrakter som selskapsservitører eller tilkallingsvikarer. Og det er en bransje med mye ungdom og innvandrere som ikke er de som krever mest.

Hisenaj er glad for at de nye retningslinjene er så klare at de blir et godt verktøy også for Arbeidstilsynet.

Sarpsborg og Trondheim

Også forbundssekretær Clas Delp er fornøyd med vedtaket i Bergen og den fagligpolitiske innsatsen som er gjort av Fellesforbundet i byen.

Sarpsborg, Trondheim, Stavanger og Nittedal er fire av de kommunene som har vedtatt samme krav. Flere steder blir det diskutert, og Delp regner med at flere kommuner vil komme etter når de behandler sine fireårsplaner.

I Bergen er Djevat Hisenaj klar i oppfordringen til alle andre kommuner i landet: – Gjør det samme!

Virksomheter med stripping som driftskonsept skal altså ikke få skjerløyve de neste fire årene, ifølge vedtaket i Bergen. Der er det for tiden ikke sånne klubber. Den siste gikk konkurs. Men vedtaket vil stoppe nyetableringer, mener både Delp og Hisenaj.

Gratis springvann

Et annet krav er at alle menyer og oppslagstavler med drikkevarer skal opplyse om at springvann er gratis.

Retningslinjer for tildeling av salgs- og skjenkebevillinger i Bergen kommune for perioden 2020–2024 endrer ikke noe på dagens skjenketider. Imidlertid åpner de for at flere konsepter skal kunne få lov til å skjenke alkohol. Det gjelder for eksempel kino på kveldstid, og større kulturarrangement og folkefester skal kunne få midlertidige løyver.

Bystyret ber også byrådet komme med tiltak for bedre universell utforming av skjenkesteder innen utgangen av 2022.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse