JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Hotellansatte krever kraftig lønnsøkning. Arbeidsgiverne maner til nøysomhet

Fellesforbundet mener lønningene i hotell- og restaurantbransjen må heves kraftig for å få tak i arbeidskraft. NHO Reiseliv krever nøysomhet i en bransje som har vært sterkt skadelidende under pandemien. Mandag begynte forhandlingene.
UENIGE: NHO Reiselivs Magne Kristensen (til venstre) mener bransjen ikke tåler store sentrale tillegg i lønnsoppgjøret. Fellesforbundets Clas Delp mener det er helt nødvendig med solid lønnsøkning dersom bransjen skal rekruttere inn påkrevd arbeidskraft.

UENIGE: NHO Reiselivs Magne Kristensen (til venstre) mener bransjen ikke tåler store sentrale tillegg i lønnsoppgjøret. Fellesforbundets Clas Delp mener det er helt nødvendig med solid lønnsøkning dersom bransjen skal rekruttere inn påkrevd arbeidskraft.

Håvard Sæbø

– Det er en felles utfordring for hele bransjen at den mangler folk, sa Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp.

– Det fører også til en veldig stor arbeidsbelastning for dem som faktisk er på jobb.

Løsningen er å heve lønningene i bransjen betraktelig, mener forbundet, som organiserer de ansatte i hotell- og restaurantbransjen.

Les mer: Streikeviljen blant ansatte i hotell og restaurant vokser

NHO Reiselivs forhandlingsleder Magne Kristensen mener derimot situasjonen er så prekær at dette ikke går.

– Det er veldig stor variasjon i hvordan våre bedrifter har klart seg. Det er stor strekk i laget. Derfor er det viktig at de sentrale tilleggene blir beskjedne, sa han.

Les kravene her.

Lokalt og lokalt

NHO Reiseliv vil derfor at en eventuell lønnsvekst skal tas ut mest mulig lokalt, i de bedriftene som har råd til det.

Det vil egentlig Fellesforbundet også, og de streiket i 2016 for å få reelle lokale forhandlinger, og dermed få opp lønningene i det som er en lavlønnsbransje.

Hvordan dette har gått er Delp og Kristensen uenige i.

– Vi syns det går bedre og bedre med de lokale forhandlingene, sa Kristensen.

– Vi syns det har fått en dårlig start, sa Delp.

Så dårlig at Fellesforbundet i fjor tok saken til Arbeidsretten, med påstand om at punktet om lokale forhandlinger ikke ble fulgt. Men den saken vant NHO Reiseliv.

Konsern og bedrift

Et av kravene fra Fellesforbundet i år er at disse lokale forhandlingene skal føres på den enkelte arbeidsplass. Hittil har det vært ført stort sett på konsernnivå, siden de fleste hoteller i Norge er en del av store hotellkjeder. Her mener Fellesforbundet det har vært så vanskelig å få ut noe, at de i år krever å stryke punktet om konsernforhandlinger som en akseptabel lokal forhandllingsform.

Da Magasinet for fagorganiserte traff Delp og Kristensen ved forhandlingsstarten, hadde de ikke fått sett på motpartens krav, så de hadde ingen spesielle prognoser for hvor vanskelige forhandlingene ville bli i år.

– Men vi har gode erfaringer med å forhandle med Fellesforbundet, sa Kristensen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse