JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innfører lærlingkrav

Oslo kommune vil kreve lærlinger på byggeplassene.
Camilla Strandskog (H) kunne under gårsdagens debatt fortelle at kommunen vil stramme inn på lærlingklausulen.

Camilla Strandskog (H) kunne under gårsdagens debatt fortelle at kommunen vil stramme inn på lærlingklausulen.

Torkjell Trædal

torkjell.tradal@lomedia.no

Oslo kommune vil fra nå av kunne kreve at entreprenører som får oppdrag fra kommunen har lærlinger på arbeidsplassene. Det kom fram under debatten på årskonferansen til Oslo håndverk og industriforening i går ettermiddag.

– Vi skjerper inn kravene til lærlingklausulen. Vi vil fra nå av kunne komme inn med et konkret antall lærlinger i kontraktene til de ulike prosjektene, fortalte Camilla Strandskog, byrådssekretær for finans i Oslo kommune.

Gjennom kontraktene vil kommunen gjøre hovedentreprenørene ansvarlige for at det brukes lærlinger.

– Slik vil vi gjøre underleverandørene pliktige til å følge opp sin del av avtalene også, konstaterte Strandskog.

I en pressemelding fra Oslo kommune står det at kommunen innfører et følg-eller-forklar-prinsipp. Det vil si at virksomheter som ikke bruker lærlinger må begrunne det. Hovedregelen blir at det skal brukes lærlinger.

Lærlingklausul uten virkning

Muligheten for å kreve lærlinger i kontrakter med entreprenører gjelder umiddelbart. Det er blant annet Terje Larsen i Oslo bygningsarbeiderforening glad for.

– Den gamle ordningen fungerte ikke. Vi håper dette nå vil gjøre det mer attraktivt å være lærling, sier Larsen.

Det har siden 2009 vært en lærlingklausul i Oslo, men denne har ikke hatt noen effekt. Blant annet har det vært krav om at bedriftene skulle være tilknyttet lærlingordning, men det har aldri vært krav om noe konkret antall.

Skal sanksjonere

De nye kravene kan i kontraktene mellom kommune og entreprenør komme til uttrykk gjennom at en viss prosent av arbeiderne på bygningsplassen skal være lærlinger. Dersom kommunen setter ti prosent som krav, vil for eksempel to av tjue bygningsarbeidere være lærlinger.

Kommunen vil med innstramningen av lærlingklausulen også skjerpe kontrollen.

– Dersom det skjer unnlatelser fra kontraktene vil vi også innføre sanksjoner. Det kan for eksempel være dagmulkt, sa Strandskog under debatten.

Hun fortalte videre at kommunen nå vil lage veiledere for virksomhetene. I tillegg vil det gjøres endringer i kommunens standardkontrakter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse