Fagorganisering
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Nå har LO bestemt at flere lageransatte hører hjemme i Fellesforbundet. Men Handel og Kontor nekter å gi seg.
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
lene.svenning@lomedia.no
En årelang og betent strid mellom LO-forbundene Fellesforbundet og Handel og Kontor (HK) om hvem som skal organisere de ansatte på ulike lagre, har endt med at Fellesforbundet har vunnet fram i LO.
Det var på det siste møtet i LOs sekretariat før ferien at en avstemning endte med at Fellesforbundets syn er det som gjelder i LO.
For Fellesforbundet var det viktig å få en avklaring før lønnsoppgjøret på dette området starter i august. HK ville vente til lønnsoppgjøret var ferdig.
Glede i Fellesforbundet
– Jeg er veldig glad for at denne saken endelig har fått et rettferdig og riktig resultat, sier Pål Aronsen, leder i Oslo Transportarbeiderforening, Fellesforbundets avdeling 4.
Aronsen mener at denne saken er todelt.
– På den ene siden har vi kranglet med NHO om hvilke avtaler som skal gjelde. På den andre siden har det vært kræsj med Handel og Kontor, som har argumentert for at de skal organisere alt av lagre som betjener egne kunder eller har så mye som bittelitt netthandel, sier han.
FELLESFORBUNDET: Pål Aronsen i Oslo transportarbeiderforening mener Handel og Kontor forsøker å spise seg inn på deres tradisjonelle områder.
Marcel Tiedje
Aronsen mener Handel og Kontor har forsøkt å spise seg inn på områder som Transportarbeiderforbundet og deretter Fellesforbundet har organisert i alle år.
– Hvorfor krangle om organiseringen av områder som etter vår mening er avklart, sier Aronsen.
Lagerlønna: Solid lønnshopp for lageransatte
Vil kjempe videre
HK-leder Christopher Beckham vant ikke igjennom med sitt syn i sekretariatet, og er ikke like fornøyd.
Beckham mener Fellesforbundet med dette vedtaket får tillatelse av LO til å organisere i butikklagre. Det er i strid med den teigdelingen de to forbundene og LO alltid har vært enig om, mener han.
Beckham hevder at det er Fellesforbundet som spiser seg inn på HKs område.
– Vi organiserer ansatte i butikklagre, Fellesforbundet organiserer hos grossister. Jeg vil fortsette å hevde at lagre som for eksempel XXL, som leverer direkte til kunder i butikk eller gjennom netthandel, er vårt område. Vi vil fortsette å organisere og kreve tariffavtaler for slike bedrifter, sier Beckham.
HANDEL OG KONTOR: Forbundsleder Christopher Beckham sier de vil ha teigen sin i fred for Fellesforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
– Vil du ikke rette deg etter vedtaket i sekretariatet?
– Det er helt korrekt. Dette er svært utfordrende, men vi har ikke tenkt å gi oss, sier forbundslederen.
Store lønnsforskjeller: Tariffavtale åpner for sosial dumping for lageransatte, mener tillitsvalgte
Avviser anklager: Handel og Kontor reagerer kraftig på beskyldninger om sosial dumping
Komplisert bakgrunn
Krangelen mellom de to forbundene har bakgrunn i at det har vært flere ulike tariffavtaler og arbeidsgiverorganisasjoner innenfor ett område av arbeidslivet, nemlig lagre.
Samtidig er det ulike typer lagre med ulike funksjoner, noe som har gjort saken mer komplisert.
Både Fellesforbundet og Handel og Kontor har bekymret seg for at det andre forbundets organisering av ansatte skal undergrave og svekke deres egne tariffavtaler. Dermed har det blitt høy temperatur, og en lang rekke møter og runder i LOs organer. De to involverte forbundene har ikke klart å bli enige. Nå har altså LO-sekretariatet, som består av LO-ledelsen og forbundslederne i LO, gjort et vedtak.
– Er det ikke dumt at LO krangler om medlemmer på denne måten?
– Intern krangel om medlemmer internt i LO burde være unødvendig. For oss framstår det som tydelig og ganske opplagt at det er avtaler som har organisert ansatte på lagre lenge, som skal gjelde, sier Aronsen.
På det samme spørsmålet svarer Christopher Beckham:
– Jeg har ikke lyst til å krangle, men vi vil ha teigen vår i fred.
Vi går litt ned i detaljene:
• Begge forbund har tariffavtaler som omfatter lageransatte med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Fellesforbundet og Virke har Grossistoverenskomsten, HK og Virke har Landsoverenskomsten. Sistnevnte gjelder ansatte i varehandel, også lageransatte.
• Begge forbund har tariffavtaler som gjelder ulike lageransatte med arbeidsgiverorganisasjonen NHO. Fellesforbundet har Grossistoverenskomsten, i tillegg til Speditøroverenskomsten og Havne- og terminaloverenskomsten. Forbundet ønsker å slå sammen de to sistnevnte avtalene. Dessuten vil Fellesforbundet utvide den såkalte omfangsbestemmelsen i denne avtalen, slik at avtalen også gjelder lageransatte. Det er dette HK protesterer på.
• I 2020 inngikk HK og NHO Service og Handel en splitter ny tariffavtale for ansatte i varehandelen: Handelsoverenskomsten. Årsaken var at stadig flere varehandelbedrifter meldte seg inn i NHO. De fleste varehandelsbedrifter er fremdeles medlemmer i Virke. Ifølge Handelsoverenskomstens omfangsbestemmelse gjelder denne avtalen også ansatte i lagre tilknyttet detaljhandel som selger til kunder i butikk og på nett.
• Ved et par bedrifter har det oppstått uenigheter mellom HK og Fellesforbundet om hvem av dem som skal organisere de ansatte. Det skjedde senest når det gjaldt bedriften Pluss+. Her hadde Fellesforbundet organisert de ansatte. Da de krevde tariffavtale, var det NHO som satte seg på bakbeina. De mente at Handelsoverenskomsten var riktig tariffavtale – og dermed skulle medlemmene tilhøre HK. Den faste tvistenemnd avgjorde saken – til fordel for HK. Fellesforbundet mener denne avgjørelsen flytter på grensene mellom de to forbundene, mens HK mener at de bare stadfester grensene som allerede finnes.
• Fellesforbundet hevder at avgjørelsen fra Den faste tvistenemnd fører til at bedrifter vil melde seg ut av Virke og inn i NHO for å få en billigere avtale, såkalt tariffhopping. Er avtalen billigere? Minstelønnssatsen i Fellesforbundets avtale er lik det øverste ansiennitetstrinnet i HKs avtale. Derfor kan ansatte med mindre enn tre års erfaring få mindre lønn på HKs avtale. Men dette har HK tenkt å gjøre noe med i årets lønnsoppgjør, argumenterer HK. Det oppgjøret skal til mekling i september.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.