Lønnsoppgjøret 2022
Lønnsoppgjøret i byggeindustrien har startet. Her er kravene
Å få inn flere kvinner og arbeidere med annen etnisk bakgrunn i byggeindustrien er et mål for Fellesforbundet i årets lønnsoppgjør.
KRAV: Siri Bergh (Byggenæringens landsforening) og Fellesforbundets Hege Espe (t.h.) overleverte kravene i årets lønnsoppgjør i byggeindustrien i dag.
Eline Lønnå
eline@lomedia.no
I dag startet lønnsoppgjøret for de ansatte i byggeindustrien, da Hege Espe i Fellesforbundet og Siri Bergh i Byggenæringens Landsforening utvekslet krav og forhandlingene gikk i gang.
Byggeindustrien omfatter industrien som produserer for eksempel trelast-, trehus-, gipsplate- og betongelementer, i tillegg omfatter tariffavtalen trelastutsalg og byggevarehus.
Fellesforbundet har 6000 medlemmer som går på tariffavtalen som det nå forhandles om.
Ramma fra frontfaget
Lønnsoppgjøret i byggeindustrien vil følge den ramma som blir lagt i industriens oppgjør, det såkalte frontfaget.
De store temaene her er økt kjøpekraft (altså at medlemmene skal ha mer igjen for lønna si enn før oppgjøret) i en tid der prisene stiger kjapt, og en stor reform for etter- og videreutdanning. Prisveksten er anslått til å bli 3,3 prosent i år, og dermed må verdien av resultatene som oppnås i frontfaget overstige dette for at det skal bli kjøpekraftforbedring.
Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di
Konkrete likestillingstiltak
Forhandlingsleder Hege Espe sier at et viktig område for årets forhandlinger er å få en mer likestilt bransje. Det er et mål at flere kvinner skal ønske å jobbe i industrien.
– Vi har en rekke forslag til konkrete endringer som vil gjøre det lettere å jobbe for likestilling ute på arbeidsplassene. Vi ønsker en med likestilt byggeindustri, der alle skal føle seg trygge og velkomne, sier Espe.
Et slikt krav er at det kommer på plass regler for hvordan forskjeller i lønn mellom kvinner og menn på bedrifter skal håndteres.
Oversikt: Vet du når lønna di skal forhandles? Her kan du se når de ulike oppgjørene starter
Lønn viktig
Før årets oppgjør er minstelønna i byggeindustrien 195,62 kroner timen for alle med mer enn et års erfaring. I tillegg er det et fagarbeidertillegg på 14 kroner timen.
I likhet med byggebransjen er minstelønna viktig for byggeindustrien. Det er store sprik i hva som betales i lønn, og det har vært mye frustrasjon hos dem som er lavt lønnet men likevel ikke får lavlønnstillegg som kommer i lønnsoppgjørene – fordi snittet i bransjen er for høyt for å regnes som lavlønnsbransje. Også i år er snittlønna i bransjen litt for høy til å utløse lavlønnstillegg.
– Det er jo positivt at vi holder tritt med lønnsutviklingen, og til og med har fått noe mer enn industrien de siste åra. Men forventningene er store til det økonomiske resultatet i år. Ikke minst ettersom mye av byggeindustrien har gått så det griner under pandemien fordi mange har brukt penger på å pusse opp, sier Espe.
BNLs forhandlingsleder Siri Bergh ønsket ikke å kommentere kravene før de var gjennomgått.
– Men det blir et krevende oppgjør i år, sier hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.