JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økokrim advarer mot pålegg fra ESA:

Økokrim advarer mot at bemanningsbransjen skal få ta med seg folk fra land utenfor EØS på oppdrag i Norge

Økokrim advarer i sitt trusselbilde for 2020 at fattige arbeidere kan bli sterkere utnyttet hvis Norge må åpne for at bemanningsbransjen kan ta med seg folk fra land utenfor EØS på oppdrag til Norge.
 Politiet mener at det vil være føre til verre utnytting av arbeidere fra fattige land, om bemanningsbyråer kan ta med seg personer fra land utenfor EØS til oppdrag i Norge

Politiet mener at det vil være føre til verre utnytting av arbeidere fra fattige land, om bemanningsbyråer kan ta med seg personer fra land utenfor EØS til oppdrag i Norge

Økokrim

torgny@lomedia.no

Arbeids- og sosialdepartementet arbeider med et forslag som vil gjøre det lettere for personer som ikke er EØS-borgere å få seg jobb i Norge gjennom bemanningsforetak.

Les også: Nå blir det lettere for utenlandske firmaer å ta med seg billig arbeidskraft fra land utenfor EØS til Norge

Økokrim advarer i sin trusselvurdering for 2020 om at en slik endring i reglene mest sannsynlig vil føre til at arbeidstakere fra land utenfor EØS, vil bli enda kraftigere utnyttet i åra som kommer.

Grovere utnytting

Økokrim mener at det vil være større risiko for utnyttelse ved underbetaling, uverdig innkvartering og manglende sikkerhet. Dette gjelder spesielt dersom arbeidstakeren er fra et fattig land. Sannsynligvis vil utnyttelsen bli mer grovere enn det som er tilfellet i dag.

Det er Eftas overvåkingsorgan, ESA, som har tatt opp saken med Norge. Overvåkingsorganet mottok i 2017 en klage fra en usbekisk statsborger. FriFagbevegelse skrev om denne saken i midten av januar i år.

To dager i arrest

Klageren hadde fått sesongarbeid i Norge gjennom et estisk bemanningsbyrå i mai 2017. Han svarte på en annonse på nettet hvor det ble søkt etter sesongarbeidere til Norge. Men i Norge ble han arrestert, og etter to dager i arrest, sendt ut av landet til Estland.

ESA henvendte seg til regjeringen ved Arbeids- og sosialdepartementet i august 2017 for å få en forklaring.

Spørsmålsstillingen er om Norge kan forlange at ansatte i bemanningsbyråer har arbeidet for det samme firmaet i utsendingslandet og er en del av den permanente arbeidsstyrken før den ble sendt til Norge.

Permanent arbeidsstyrke

Spørsmålsstillingen har vært tatt opp i såkalte pakkemøtene. Før jul kontaktet ESA Arbeidsdepartementet. Departementet svarte at de hadde startet en prosess med å vurdere innholdet i utlendingsforskriften paragraf 19–8 sammen med partene i arbeidslivet.

Denne forskriften regulerer blant annet hvilke arbeidstakere en utenlandsk bedrift kan ta med seg på oppdrag i Norge.

Her står det at den utsendte arbeidstaker må være en del av «virksomhetens permanente arbeidsstyrke». Norsk myndigheter har angitt visse kriterier for at dette kravet skal være oppfylt. Hvis en arbeidstaker er en del av den permanente arbeidsstyrken, kan den utenlandske bedrifter ta med seg tredjelands borgere til Norge så sant de har arbeidstillatelse innen EØS.

Ut på høring

I forbindelse med FriFagbevegelses artikkel i januar, stilte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arne Grande spørsmål til daværende arbeidsminister Anniken Hauglie om tredjelands borgeres rett til å arbeide i Norge.

Da bekreftet Hauglie at departementet arbeidet med en henvendelse fra ESA.

Departementet hadde fått frist på seg til 7. februar med å svare ESA. De svarte at det rakk de ikke, at de nå holdt på å utarbeide et høringsnotat. Partene i arbeidslivet har sagt at de er interessert i delta i utformingen av Norges svar. I brevet til ESA skriver departementet at de regner med å komme med et svar på slutten av våren.

Til Magasinet for fagorganiserte svarer presseavdelingen i Arbeidsdepartementet at saken dessverre er blitt noe forsinket som følge av koronasituasjonen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse