Arve Bakke anklager regjeringen for å være passiv i forhold til lavkonjunkturen i petroleumsbransjene.
Håvard Sæbø
Regjeringen toer sine hender i møte med ledigheten
Regjeringen gjør lite for å motvirke økt arbeidsløshet, samtidig som den forverrer situasjonen for de ledige, mener Fellesforbundets Arve Bakke.
eline@lomedia.no
– Ingen politikk for å takle økt ledighet. Det er dommen forbundsleder Arve Bakke feller over Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett og arbeidsmarkedspolitikk.
Han mener regjeringen opererer med for lave tall når den anslår ledigheten for neste år. I kombinasjon med at de etter hans mening passivt godtar en høyere ledighet ved å ikke ta grep mot nedkonjunkturen i petroleumsbransjen, gjør regjeringen situasjonen verre ved ikke å endre permitteringsregelverket. Slik situasjonen er i dag, er permitteringsverktøyet nesten uten verdi for næringslivet, ifølge Bakke. Skal en bedrift permittere i dag, må den lønne de permitterte i 20 dager. Makslengden på permitteringen er 26 uker.
Håpløst permitteringsregelverk
– Å permittere er blitt for dyrt og for kortvarig. Mange bedrifter sier opp sine folk fordi de ikke har råd til å permittere, og mister dermed verdifull kompetanse. Også midler til bedriftsintern opplæring kuttes, sier han.
Bakke anklager Siv Jensen og Erna Solberg for ikke å se menneskene bak tallene. For vilkårene for folk som havner i ledighet blir verre med forslaget til statsbudsjett. Det vakte oppsikt at regjeringen foreslår å ta fra arbeidsløse feriepengeretten. Det betyr at dersom de kommer seg i jobb, har de ingen opptjente feriepenger. Samtidig er de pålagt å ta ferie - uten å ha noe å leve av de ukene.
– Mitt råd til industrien nå er å lete med lys og lykte etter arbeid. Hold på folkene og kompetansen!
Han mener Statoil, som er den suverent største aktøren på markedet, før eller senere blir nødt til å få gjennomført det vedlikeholdsarbeidet de nå utsetter. Da vil det igjen være arbeid å få. Problemet er at dette trolig ligger lenger fram enn de 26 ukene permittering nå er mulig.
– Vi har ingen landindustri som etterspør den kompetansen våre folk har. Så de blir ledige, de fanges ikke opp av arbeidsmarkedet.
For lave tall
Den siste tiden har hundrevis av jobber forsvunnet innen nettopp olje og gass, landets viktigste sektor. Arve Bakke og Fellesforbundet frykter at det vil ryke tusenvis av arbeidsplasser totalt. Bakke er svært kritisk til regjeringens anslag for aktiviteten i næringen. Mens Siv Jensen opererer med et anslag på minus 8 prosent (17 milliarder) neste år, tror Norsk Industri fasit blir 15 prosent. Norges Bank har satt 10 prosent i sine prognoser.
– Ledigheten vil bli større enn regjeringen tror. Da blir det ekstra alvorlig at de ikke har noen annen politikk for dette enn å si at en vekst i økonomien på sikt vil øke sysselsettinga.
Grotesk fordeling
Regjeringa sprøyter 163 milliarder oljekroner inn i statsbudsjettet. Arve Bakke påpeker at driften av AS Norge med dette budsjettet blir enda mer avhengig av olja. Enda verre er fordelingsprofilen på pengene som brukes:
– Groteskt! Det mest ekstreme med det økonomiske opplegget er at det er de aller svakeste som rammes hardest. Å ta feriepengene fra arbeidsløse er bare smålig. Det samme er det å ta sykelønna fra folk med små inntekter. Disse er jo ikke så mange, derfor kan de herses med.
Det er på dette området Bakke har stort tro på at det kan være mulig å få til endringer når Venstre og Kristelig Folkeparti nå skal forhandle med Høyre og Fremskrittspartiet.
– Vi må gjøre hva vi kan for å påvirke til at disse smålighetene fjernes.
Fra arbeid til kapital
Statsbudsjettet i kombinasjon med forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven vil bety en enorm styrking av kapitalen på bekostning av arbeid.
– De endrer Norge nå, gradvis. Det blir et Norge med større forskjeller. Det blir økte skiller mellom fattige og de virkelig rike, mellom landsdeler og mellom yrkesgrupper. Vi får mindre trygghet, mindre trygghet for arbeid, for helse og for pensjon, sier Bakke.
Det store flertallet merker ikke denne kursendringa med en gang. Den kommer snikende, og plutselig står man i en situasjon der det merkes på kroppen,
– Da er det vanskelig å snu.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø